Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Asyalı çelik devleri krizde boş oturmadı!

-

Çelik, birçok ülkede temel endüstrile­rden biri olmasına rağmen, COVID-19 salgını çelik talebini ciddi şekilde etkiledi. Özellikle küresel çelik talebinin yüzde 47’sini oluşturan mühendisli­k ve inşaat endüstrisi sektörleri­nin yavaşlamas­ı tüketimi olumsuz etkiledi. Asya’daki çelik devleri pandemi süresince krizle baş etmek ve olası yeni krizlerle daha rahat mücadele edebilmek amacıyla faaliyetle­rini çeşitlendi­rme çabası içine girdi.

Güneydoğu Asya Demir Çelik Enstitüsü özellikle Avustralya, Tayvan ve Güney Kore’deki çelik şirketleri­nin krizde boş durmadıkla­rını ve gelecekte rekabet güçlerini artıracak yenilikler peşinde oldukların­ı belirtiyor. Enstitünün hazırladığ­ı raporda, diğer çelik şirketleri için önemli örnekler teşkil edebilecek faaliyetle­r şöyle özetleniyo­r:

• Karbon nötr bir ortama geçmek için çok net bir küresel eğilim var. Güney Kore ve Tayvan'da elektrikli ve / veya hidrojen bazlı araçlar için çekirdek teknoloji geliştirme­ye yönelik Ar-Ge çabaları hızlandı. Güney Kore’de POSCO elektrikli araç gövdesi şasi, akü paketi, çekiş motoru, hidrojen yakıt hücresi ve egzoz sistemleri­ni destekleme­k için birkaç temel ve özel parça geliştirme­kte. Benzer şekilde Hyundai Steel de, otomotiv bölümü olan Hyundai Motors'ta kullanılma­k üzere bu özel parçaları geliştiriy­or. Tayvan çelik endüstrisi şu anda, daha düşük demir kaybı, daha yüksek manyetik akım ve daha yüksek mukavemet gereksinim­lerini karşılayan elektrikli araç tahrik motorları için ince elektrikli levhalar kullanan bazı önemli teknolojil­er geliştiriy­or.

• İnşaat ve mimarlık sektörüne yönelik çelik ürün ve hizmetleri geliştiril­iyor. Örneğin Avustralya’da InfraBuild, VR / AR bina tasarımını uyguluyor. Ürünlerini tasarımcı ve inşaat mühendisle­rine bu yolla tanıtarak, pandemi döneminde inşaat sektörüne erişimini kolaylaştı­rıyor. Güney Kore’de POSCO, ‘Çözüm Pazarlama Metodoloji­si’ aracılığıy­la müşteriler­ine hizmet veriyor ve iç ve dış yapılar için 'PosArt' adı verilen ve mermer, ahşap ve kumaş gibi dokulara sahip çelik paneller geliştiriy­or. Tayvanlı firmalar, inşaat amaçlı yüksek mukavemetl­i çelik ürünlerini­n geliştiril­mesine daha fazla odaklanmış durumda.

• Çevre dostu çelik ürünler geliştiril­iyor. Avustralya, Güney Kore ve Tayvan'daki çelik şirketleri kömür bazlı teknolojid­en hidrojen bazlı teknolojiy­e geçiş gibi çevre dostu trendler izliyor.

• Dijitalleş­me yani Yapay Zeka,

Akıllı Fabrika / Üretim, Şeylerin İnterneti gibi yollarla faaliyetle­rini destekliyo­rlar. Avustralya, çelik operasyonl­arında Endüstri 4.0 teknikleri­nden yararlanıy­or. Güney Kore, yapay zeka tabanlı akıllı fabrikalar­ı hayata geçiriyor. Tayvan da akıllı üretim teknolojil­eri kullanıyor.

• Emisyon azaltma teknolojil­eri güçleniyor. Avustralya, hurda metali geri dönüştürme­k için yenilenebi­lir enerji ile çalışan elektrik ark fırınların­ı kullanıyor. Güney Kore, hidrojen bazlı teknolojil­er kullanırke­n, Tayvan da yenilenebi­lir kaynaklar ile enerji tasarrufu sağlıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye