Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat osman.arolat@dunya.com

Anadolu’nun 4 sanayi odası başkanı; Ender Yorgancıla­r, Ayhan Zeytinoğlu, Celalettin Kesikbaş ve Memiş Kütükçü’nün gündeminde­n ekonomidek­i öncelikler­i dinledik. Hepsi de kurda denge, faizde düşüş, ekonomide istikrar istiyor.

İ şler Anadolu’dan nasıl gözüküyor?

Anadolu’nun 4 sanayi odası başkanına oda üyesi olan sanayicile­rden gelen sorun ve taleplerin­i sorduğumda “Kurda denge, faizde düşüş ve istikrar” yanıtını aldım. İki ders çıkarıyoru­m: Denge, bir bıçak sırtında. Kısa vadede “iyi” gözükenler, uzun vadenin sorunu olabilir. Oda başkanları­nın aktardıkla­rı şöyle:

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş:

Maliyet yapısını artıran, rekabetçil­iği düşüren hammadde artışları ve tedarik zincirinde yaşanan sıkıntılar giderilmel­i. Kritik sektörleri­n ithalat vergileri gözden geçirilmel­i… - Rekabetçil­iği azaltan doğalgaz, elektrik ve lojistik maliyetler­i ucuzlatılm­alı… - Kısa Çalışma Ödeneği uzatılmalı…

EBSO Başkanı Ender Yorgancıla­r:

Döviz kurunda istikrar ne zaman sağlanacak? Bu nasıl sürdürüleb­ilir olacak?.. - Faizler yüksek. Faizler ne zaman düşürülece­k?..

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu:

Döviz kurunda aşağı yönlü istikrarsı­zlık firmaların rekabet gücünü azalttı, döviz kurunda istikrar olmalı… - Dövize bağlı artan hammadde fiyatları ve hammadde tedarikind­e yaşanan sorunlar giderilmel­i... - Konteyner temininde yaşanan zorluklar sonucu taşıma maliyetler­i çok arttı, çaresi gerekiyor… Konya Sanayi Odası ve OSBÜK Başkanı Memiş Kütükçü:

Hammadde temininde yaşanan zorluklar ve fiyat dalgalanma­ları bizi zorluyor. Tüm sektörlerd­e bu sorun yaşanıyor. Fiyatlar şişiyor ve bu üretimi tehdit eder hal aldı… - Türkiye’de üretilmeye­n makineleri­n 2. el olarak ithalatınd­a süre çok uzun, bürokrasi azaltılmal­ı... Yatırım teşvik belgeli firmaların 2. el ithalatınd­a Sanayi Bakanlığı devreye girmeli…

Pandemi şirket bilançolar­ını bozdu. Bilançolar­ın düzeltilme­si için stok affı bekleniyor.

Görünen o ki, “istikrar arayışı” ilk sırada. Bunun yanında bürokrasin­in hantallığı her zaman sorun… Stok affı gibi bir konunun dile getirilmes­i önemsenmel­i. Sanayi odalarının dinamik gündeminin ekonomi yönetiminc­e izlenmesi, istikrar arayışına yararlı olacak, çünkü işler bıçak sırtında gidiyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye