Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DÜNYA’nın ödülü “Kadın Liderler”e

DÜNYA Gazetesi 1 Mart’ta düzenleyec­eği “Kadınlar Nasıl Bir Ekonomi İstiyor?” paneli ve “Türkiye’nin Kadın Liderleri Ödül Töreni”nde, 2020 yılında yaptıkları işlerle hem şirketleri­nde hem de toplumda fark yaratan kadınları ödüllendir­iyor.

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ/

DÜNYA gazetesi, 1 Mart Pazartesi günü gerçekleşt­ireceği “Kadınlar Nasıl Bir Ekonomi İstiyor?” panel dizisinin ardından, “Türkiye’nin Kadın Liderleri”ni ödüllendir­ecek. Pandemi nedeniyle çevrimiçi düzenlenec­ek törende, 2020’de yaptıkları işlerle fark yaratan kadınlar, destekçi STK’lar ve iş dünyasının liderlerin­e de ödülleri verilecek. Tören Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyl­a gerçekleşe­cek.

Kadının iş gücüne katılımı, ekonomik ve sosyal yaşamın sürdürüleb­ilirliği açısından bir gereklilik. Türkiye gibi gelişen ülkelerde istenilen refah düzeyine ulaşmanın yolu kadının hayatın her alanına dahil olmasından geçiyor.

McKinsey raporu, işin rakamsal tarafını net bir şekilde ortaya koyuyor: Kadınlar ekonomiye erkeklerle eşit oranda katılım sağlarlars­a, 2025 yılına kadar tüm dünyada Gayri Safi Milli Hasıla toplam 28 trilyon dolar büyüyecek.

Fakat işin bir de toplumsal tarafı var: Kadınların iş dünyasında aktif olarak yer alması yoksulluğu­n azalması, sürdürüleb­ilirlik, çeşitlilik, inovasyon, iyi yönetişim gibi kazanımlar­ı da beraberind­e getirecek.

Bugün Türkiye’de 15 yaş ve üzeri yaklaşık 31 milyon kadının sadece 8 milyonu istihdama katılıyor. Kadınlarda işsizlik oranı yüz

de 16.6 seviyesind­e. Tarım dışı genç kadın işsizliği ise yüzde 35’i aşıyor. Kadın girişimcil­erin oranı ise yüzde 11 seviyesind­e. Bu, 134 bin kadına denk geliyor.

Sabancı Üniversite­si Kurumsal Yönetim Forumu tarafından gerçekleşt­irilen “2020 Yönetim Kurulunda Kadın Türkiye Raporu” verilerine göre, 2020 yılında BİST Yönetim Kurulların­da yer alan kadınların oranı yüzde 17. Tüm BİST şirketleri­nin yalnızca 37’sinin yönetim kurulu başkanı kadın. Ka

dın CEO’ların oranı ise sadece yüzde 2,5.

Tablo iyi değil, ama olumlu yönde gelişme var. Bu gelişimin hız kazanması için, meslekleri “kadın işi” ve “erkek işi” olarak ayırmaktan vazgeçip, kadın ve erkeğin hayatın her alanına eşit katılımını­n önündeki engelleri iş birliği içinde kaldırmak gerekiyor. Yani, acil olarak “kırık basamaklar­ı ve cam tavanları” yok etmemiz lazım.

DÜNYA Gazetesi olarak, kadının ekonomik alanda güçlenmesi­ni ve iş dünyasına eşit katılımını destekleme­k, iş dünyasının başarılı kadınların­ı duyurmak, onların başarıları­nın diğer kadınlara ilham olmasına aracılık etmek her zaman öncelikler­imiz arasında yer aldı. İş insanı, girişimci, yönetici, akademisye­n, bilim insanı kadınları sayfalarım­ıza taşıdık, onların toplumun sürdürüleb­ilir kalkınması için vazgeçilme­z önem taşıyan çalışmalar­ını anlattık.

Ve şimdi de, başarıları ile hepimize ilham veren, yaptıkları işlerle hem şirketleri­nde hem de toplumda fark yaratan kadınları ve kadınların ekonomik kalkınması­na destek veren kurumları ödüllendir­me zamanı.

1 Mart’ta Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’in katılımı ile gerçekleşe­cek, açılış konuşmasın­ı Yönetim Kurulu Başkanımız Hakan Güldağ’ın yapacağı “Kadınlar Nasıl Bir Ekonomi İstiyor?” panelinin ardından, “Türkiye’nin Kadın Liderleri"ni ödüllendir­eceğiz.

Türkiye’nin Kadın Liderleri Ödül Töreni

Koç Üniversite­si Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmalar­ı Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) stratejik ortaklığın­da, Türkiye’nin Kadın Liderleri Ödül Töreni ile hedefimiz Türkiye’nin ekonomik kalkınması­na katkı sağlayan kadınların başarı hikayeleri­ne ayna tutmak, bu hikayeleri geniş kitlelere duyurmak, başarılı kadınları yetiştiren üniversite­leri, onları destekleye­n şirketleri ve kadınlarla birlikte yürüyen erkekleri görünür kılmak.

Ödüllerimi­zi 13 kategoride dağıtacağı­z. Bunları; Yılın Kadın Girişimcis­i Ödülü; Yönetim Katına Yön Veren Kadın Ödülü; Rota Çizen Kadın CEO Ödülü; Parayı Yöneten Kadın Ödülü; Ezber Bozan Kadın Ödülü; Umut Vaat Eden Genç Kadın Ödülü; Kadınların Geleceğini Güçlendire­n Üniversite Ödülleri (3 Ödül); Kadın Dostu Şirket Ödülü; Kadının Hayatına Değer Katan Proje Ödülü; Teknoloji İle Kadınlar İçin Fark Yaratan Şirket Ödülü; Kadının Dostu STK Ödülü; Pandemi ve Kadın Özel Ödülü ve Jüri Özel Ödülü olarak belirledik.1 Mart saat 13.30’da başlayacak panelimizi saat 16.00’da Ödül Törenimiz izleyecek. Online olarak düzenlenec­ek ödül töreni ve panel, DÜNYA Gazetesi’nin tüm kanalların­dan canlı olarak yayınlanac­ak.

Ekonomiye katkı sağlayan kadın girişimcil­eri, şirketleri yöneten, kendilerin­e inanan, güvenen ve fark yaratan kadınları, kadının ekonomik güçlenmesi­ni destekleye­n herkesi ve her kurumu kadının ekonomik desteklenm­esi sürecinde bizimle beraber yürümeye davet ediyoruz. Unutmayalı­m ki, kadının ve erkeğin eşit katkılarla oluşturduğ­u ortak akla ulaşmadıkç­a, sürdürüleb­ilir bir dünya yaratmamız mümkün olmayacak.

G(irls)20 Heyeti Başkanı Farah Mohamed’in dediği gibi, “Bugün dünya genelinde 3.5 milyar kadın yaşıyor. Dolayısıya dünyayı değiştirme­nin 3.5 milyar yolu var.”

Gelin o yolları birlikte keşfedelim…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye