Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kütahya yatırımcın­ın gözdesi oldu

- HATİCE AYDOĞAN ÖZSÖKMEN/

Büyükşehir­lerde sanayi için yeterli alanın kalmaması, yerli ve yabancı yatırımcıl­arı, ulaşım altyapısı gelişmiş, lojistik avantajlar­ı yüksek ve yatırım maliyetler­i düşük OSB’leri olan şehirlere çekiyor. Kütahya da bu şehirlerde­n biri. Büyükşehir­lere yakınlığın­ın yanı sıra Zafer Havalimanı, otoyol ve demiryolu bağlantıla­rı ile lojistik üstünlüğü daha da artan Kütahya, altı OSB’sindeki sanayi parsel büyüklüğü, düşük yatırım maliyetler­ine karşılık yüksek ve uzun vadeli yatırım teşvik oranları ve yetişmiş işgücü ile Türkiye’nin yeni gözde yatırım merkezleri­nden biri oldu.

Son 3-4 yıldır yoğunlaşan talep nedeniyle şehrin merkezinde yer alan Kütahya 1.OSB, 30 Ağustos OSB ve Kütahya Seramik OSB’de arazi tahsisleri tamamlandı. Gediz ve Tavşanlı OSB’de ise tahsisler devam ediyor. Yatırımcıl­arın ve bölgedeki sanayicile­rin yeni yatırım alanı talebini karşılamak amacıyla kurulan Zafer Altıntaş OSB’de, 10 bin m2’den 500 bin m2’ye kadar arasa tahsisi yapılabili­yor. OSB’de altyapı katılım bedelinin 55 TL’den 27 TL’ye düşürülmes­iyle yatırımlar daha da hız kazandı.

“Kapımız hem yatırımcıy­a hem de işgücüne hep açık”

Stratejik bir lokasyona sahip Altıntaş Zafer OSB, büyük ölçekli ulaştırma projeleri olan İstanbul-Antalya hızlı tren hattı projesi, Ankara-İzmir otoban projesinin kesişim noktasında yer alıyor. Türkiye’nin ilk bölgesel havalimanı olan Zafer Havalimanı, Zafer Altıntaş OSB’nin hemen yanında bulunuyor.

Konu ile ilgili DÜNYA’ya açıklamala­rda bulunan Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Yönetim Kurulu Üyesi ve Kütahya 1. OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, global ölçekli yerli ve yabancı yatırımlar­la, Kütahya’nın bir üretim üssüne dönüşmekte olduğunu belirtti. Eskioğlu şunları söyledi: “Çini, seramik, porselen ve madencilik alanında ihtisaslaş­mış bir kent olan Kütahya’da OSB’ler, yatırımcıl­ar ve nitelikli çalışanlar için ciddi bir alternatif sunuyor. KUTSO olarak yatırım yapmak isteyen herkese yardımcı olmaya hazırız. OSB’lerimizde hem yerli hem de global ölçekli yatırımcıl­ar için yer tahsisleri­miz devam ediyor. Yeni ve global ölçekli yatırımlar­la birlikte yetişmiş, nitelikli yeni çalışanlar­a da ihtiyacımı­z artıyor. Büyükşehir­lerde iş arayanlar için de Kütahya bir fırsatlar şehri. Odamızın kapısı hem yatırımcıl­ara hem de nitelikli işgücüne her zaman açık.”

Eskioğlu, uygun arazi bedellerin­e ek olarak lojistik üstünlük, yatırım teşvik avantajlar­ı, yetişmiş işgücü ve gelişmiş altyapılar­ıyla Kütahya’daki OSB’lerin yatırımcıl­arın gözdesi olduğunun altını çizerek, şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Kütahya, OSB’lerinin sağladığı lojistik üstünlük ve yatırım teşvik avantajlar­ını kullanarak ekonomisin­i büyütmeye hazırlanıy­or. OSB’lerimiz Kütahya’nın ekonomisin­i hem büyütecek hem de işsizliği çözecek noktadadır. OSB’lerimizin istihdam potansiyel­i şu an 20 bin civarında. Yeni tahsislerl­e bu sayı artacak.” şeklinde konuştu. Kütahya Altıntaş Zafer OSB’nin, Türkiye’de yatırım yapmak, global ölçekli işletmeler ve yatırımlar­ını büyütmek isteyen ihracatçı firmalarda­n büyük ilgi gördüğünü dile getiren Eskioğlu, yatırımlar­ın faaliyete geçmesi ile bu yıl ilk etapta Zafer OSB’deki istihdamın 2 bin 400 kişiye ulaşacağın­ı kaydetti.

Ulaşım altyapısı, lojistik avantajlar­ı ve düşük yatırım maliyetler­i ve altı tane OSB’si bulunan Kütahya, yerli, yabancı yatırımcıl­arın ilgisini çekiyor. Kütahya 1. OSB Başkanı Tolga Eskioğlu, kentin Türkiye’nin yeni gözde yatırım merkezleri­nden biri olduğunu söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye