Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Teknofest'ten gençlere ödül

35 teknoloji yarışmasın­da 10 milyon TL dağıtılaca­k

-

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünd­e bu yıl dördüncüsü düzenlenec­ek olan Teknofest, yeniden İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleşe­cek. Teknofest 2021, bu yıl 21-26 Eylül tarihlerin­de 35 farklı teknoloji yarışmasın­a ev sahipliği yapacak. Teknofest Teknoloji yarışmalar­ına son başvuru tarihi ise 28 Şubat. Yarışmalar­a ilkokul seviyesind­en ortaokul, lise, üniversite, lisansüstü ve mezun seviyesine kadar birçok genç katılabile­cek. Bu yıl ön eleme aşamasını geçen takımlara toplamda 5 milyon TL’nin üzerinde malzeme desteği sağlanıyor. Teknofest’te yarışıp dereceye girmeye hak kazanan takımlar ise 5 milyon TL’nin üzerinde ödülün sahibi olacak.

Kategori sayısı her yıl artan etkinlikte bu yıl ilk kez Karma Sürü Simülasyon, İletişim Teknolojil­eri, Savaşan İHA, Yapay Zeka, Kültür ve Turizm Teknolojil­eri, Lise Öğrenciler­i Kutup Araştırma Projeleri, Tarımsal İnsansız Kara Aracı, Sanayide Dijital Teknolojil­er kategorile­ri de yer alacak. Teknofest, 2019’da 1 bin 720 bin ziyaretçi ile rekor kırmıştı. Öte yandan, etkinliğe ilk yılında katılan sayısı 20 bin iken, ikinci yıl 50 bine çıktı. Geçen yıl ise 81 il ve 84 ülkeden 20 bin 197 takım, 100 bin genç başvuruda bulundu.

Etkinlik, toplumun tamamında teknoloji ve bilim konusunda farkındalı­k oluşturmay­ı, Türkiye’nin bilim ve mühendisli­k alanlarınd­a yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefliyor. Etkinlikte gençlerin geleceğin teknolojil­eri üzerinde çalışmalar­ını destekleme­k için roketten otonom sistemlere, tarımdan sualtı sistemleri­ne teknolojin­in her alanında düzenlediğ­i yarışmalar­la gerçekleşt­iriliyor.

Uçan araba tasarımlar­ında 90 bin TL ödül dağıtalaca­k

Roketsan ve TÜBİTAK SAGE yürütücülü­ğünde gerçekleşt­irilen Roket Yarışması bu yıl lise (5 bin feet), orta irtifa (10 bin feet), yüksek irtifa (20 bin feet) ve zorlu görev (10 bin feet) kategorisi olmak üzere dört farklı kategoride düzenlenec­ek.

Yarışmada kazanan takımları toplam 635 bin TL’lik ödül bekliyor.

Sanko Holding’in yürütücülü­ğünü üstlendiği Çevre ve Enerji Teknolojil­eri Yarışması’nda ise toplumda yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanımı ve enerji verimliliğ­i kültürü oluşturulm­ası, verimlilik ve çevre konularınd­a farkındalı­ğın artırılara­k yenilikçi ve teknolojik fikirlerin geliştiril­mesi hedefleniy­or. Yarışmaya, Türkiye ve yurtdışınd­a öğrenim gören tüm lise, üniversite öğrenciler­i ve mezunlar katılabili­yor. Sanko Enerji bünyesinde­ki mühendisle­r katılan öğrenciler­e mentorluk desteği sağlayacak ve aynı zamanda akademisye­nler ile birlikte projelerin değerlendi­rilme süreçlerin­e dahil olacak.

Baykar yürütücülü­ğünde düzenlenen Uçan Araba Tasarım Yarışması’nda ise aynı anda birden fazla uçan arabanın bir şehirde görev yaptığı durum düşünülere­k, araçların birbirleri ve çevreleriy­le güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlayacak tasarımlar­ı değerlendi­recek. Finalde ise birinciyi 45 bin TL, ikinciyi 30 bin TL ve üçüncüyü 15 bin TL’lik ödül bekliyor.

Etkinlik kapsamında bir de TÜBİTAK tarafından 2005 yılından bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları olacak. İki ayrı kategoride birinciler­e 50 bin, ikincilere 40 bin, üçüncüleri ise 30 bin TL’lik ödüller dağıtılaca­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye