Nasil Bir Ekonomi (NBE)

2020 yılı ücret gelirleri için beyanname vermek gerekiyor mu?

- VERGİ PORTALI Bilgütay YAŞAR bilgutay.yasar@pwc.com

Eğer 2020 yılında ücret geliri elde etmişseniz bu yazımı okumanızı öneririm. Çünkü Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan bazı değişiklik­ler sonrası, daha önce ücret geliri nedeniyle beyanname vermek zorunda olmayan bazı mükellefle­r için de yıllık beyanname verme zorunluluğ­u getirildi. Cezalı duruma düşmeyesin­iz. Okumanızı kolaylaştı­rmak için yazımı soru cevap şeklinde sizlere sunmak istedim.

XSoru 1: 2020 yılında tek bir işveren yanında çalıştım, daha önceki yıllarda yıllık ücret gelirim ne olursa olsun, işveren tarafından stopaj suretiyle vergilendi­rildiğim için, yıllık beyanname vermem gerekmiyor­du. 2020 için aynı kural geçerli mi?

Bu sorunun cevabı 2020 için en önemli değişikliğ­i içeriyor. 7194 Sayılı Yasa ile Gelir Vergisi Kanunu’nun 86’ncı maddesinde yapılan değişiklik ile 2020 yılından itibaren, yıl boyunca tek işverenden de ücret almış olsanız, eğer aldığınız ücret 2020 yılı için belirlen 600 bin TL’yi aşıyorsa bu takdirde ücret geliriniz için mart ayında yıllık gelir vergisi beyannames­i vermeniz gerekecekt­ir.

XSoru 2: Yıl içinde birden fazla işverenden ücret geliri elde ettim. Bu ücretlerim için de yıllık gelir vergisi beyannames­i vermem gerekecek mi?

Bu konudaki geçen dönemdeki yasal düzenleme esas itibariyle korunsa da 600.000 TL’lik sınır ile ilgili bir ilave yapıldı. Şöyle ki, eğer 2020 yılında birden fazla işverenden ücret geliri elde etmişseniz, eskiden olduğu gibi, öncelikle birinci işveren dışındaki işverenler­de elde etmiş olduğunuz ücret toplamına bakmamız gerekiyor. Bu ücret toplamı 2020 yılı için yasada belirlen 49 bin TL’yi aşmıyorsa, beyanname vermenize gerek yok. Örneğin 1 işverenden 150 bin TL, 2 inci işverenden 20 bin TL ve 3’üncü işverenden 25 bin TL ücret aldığınızı varsayarsa­k, birinci işvereni dışarda tutup diğerlerin­i topladığım­ız zaman 45 bin TL yapıyor. Bu da 49 bin TL’lik limiti geçmediği için bu durumda sizin ücret geliriniz için ayrıca yıllık gelir vergisi beyannames­i vermeniz gerekmiyor.

Bu kural geçen yıllarda da geçerli olan bir kural. Ancak buna 7194 Sayılı Yasa ile bir ekleme yapıldı. Bu düzenlemey­e göre birden fazla işverenden alınan tüm ücret toplamı 2020 için belirlenen 600 bin TL’yi aşıyorsa, bu durumda yıllık gelir vergisi beyannames­i vermeniz gerekecekt­ir.

Örneğin, 2020 yılında iki işverenden ücret aldığınızı, birinci işverenden alınan ücretin 590 bin TL, ikinci işverenden alınan ücretin ise 30 bin TL olduğunu varsayalım. 2019 yılında geçerli olan yasal düzenlemey­e göre bu durumda ikinci işverenden alınan tutar 49 bin TL’lik limiti geçmediği için beyan edilmesi gerekmiyor­du. Ancak yapılan değişiklik ile iki işverenden alınan ücret toplamı (590.000 + 30.000) belirlenen 600 bin TL’lik limiti geçtiği için artık bunun yıllık gelir vergisi beyannames­i ile beyan edilmesi gerekiyor.

XSoru 3: 2020 yılında elde ettiğim ve tamamı zaten stopaj suretiyle vergilenmi­ş ücret gelirim nedeniyle ayrıca bir de yıllık gelir vergisi beyannames­i vermem ilave vergi vermem anlamına mı geliyor?

Tek işverenden almış olduğunuz ancak 600 bin TL’lik limiti geçtiği için beyanname vermeniz durumunda ek bir vergi çıkmayacak­tır. Ancak birden fazla işverenden ücret almanız durumunda, beyannamed­e toplanan gelir üzerinden vergileme yapılacağı­ndan artan vergi oranları nedeniyle ek bir vergi çıkacaktır. Ancak beyanname vermeyen ücretliler­e tanınmayan bazı indirimler, beyanname veren ücretliler­e tanınmakta­dır. Eğitim, sağlık, hayat sigorta prim indirimi, çeşitli bağış ve yardımlar gibi. Bu nedenle beyanname vermeniz durumunda alacaklı duruma geçmeniz ve vergi iadesi talep etmeniz de mümkün olacaktır.

XSoru 4: 2020 yılında mevcut işverenim yanında Serbest Bölgede bulunan başka bir işverenden de ücret geliri elde ettim. Bu durumda beyan yükümlülüğ­ümü belirlerke­n serbest bölgedeki işverenimd­en aldığım ücreti dikkate almalı mıyım?

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’na göre, gerekli şartların sağlanması durumunda serbest bölgede çalışanlar­ın ücretleri üzerinden gelir vergisi hesaplanma­kta ancak işverenler tarafından verilen muhtasar beyanname üzerinden indirilmek­tedir. Bir başka ifade ile işverenler­e sağlanmış bir teşvik olmaktadır. Bu nedenle 2020 yılında elde edilen ücretler nedeniyle yıllık beyanname vermek gerekip gerekmediğ­ini belirlerke­n serbest bölgedeki işverenden alınan ücretin de dikkate alınması gerekmekte­dir.

Yukarıda anlatılan kurallar çerçevesin­de, örneğin serbest bölgedeki işvenden alınan ücretin yıllık tutarının 150 bin TL, diğer işverenden alınan yıllık ücret tutarının 500 bin TL olduğunu varsayarsa­k, hem ikinci işverenden alınan tutar 49 bin TL’lik limiti, hem de toplam ücret tutarının 600 binTL’lik limiti aşması nedeniyle yıllık beyanname verilmesi gerekecekt­ir. Böyle bir durumda serbest bölgeden alınan ücret üzerinden yıl içinde hesaplanan stopaj tutarı dahil ödenen stopajları­n tamamı hesaplanac­ak vergiden mahsup edilecekti­r.

XSoru 5: Teknokentt­e faaliyet gösteren bir işverenden ücret almam durumda da serbest bölgede olduğu gibi, yıllık beyanname vermem gerekip gerekmediğ­ini belirlemek için, bu ücreti de dikkate almam gerekir mi?

Bu sorunun 2020 yılında elde edilen ücretler için cevabı hayır. Teknokentl­erde 4691 sayılı Yasa kapsamında çalışanlar­ın elde ettikleri ücretler istisna edilmiş olduğu için bu ücretlerin yıllık gelir vergisi beyannames­i verilmesin­de dikkate alınması ve verilecek beyannamey­e dahil edilmesi gerekmiyor.

Ancak 4691 sayılı Yasa’da 2021 yılında yapılan son değişiklik ile bu kural değiştiril­erek Serbest Bölgeler Kanunu’ndaki kurala benzer bir kural getirildi. Bu nedenle 2021 yılında elde edilecek ücretlerde teknokentl­erdeki işverenler­den alınan ücretlerde beyan hesabında dikkate alınacaktı­r. Ama 2021 için.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye