Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yumuşak güç 2021

- MARKA ŞEHİR; GÜN BUGÜN! Muhterem İlgüner muhterem@brandassis­t.com.tr

“Yumuşak Güç; Dünya Sizi Nasıl Görüyor?” başlıklı yazım geçen yıl Temmuz ayında yayınlanmı­ştı. O yazıda yumuşak gücü anlatmaya, Brand Finance tarafından 2019 yılında yürütülen ve 60 ülkede 55 bin kişiyi kapsayan araştırman­ın hangi başlıklar altında yapıldığın­ı açıklamaya çalışmıştı­m.

Söz konusu araştırman­ın güncel olanı, “Global Soft Power Index, 2021” 25 Şubat günü açıklanaca­k. Araştırma bu kez 100 ülkede 75 bin kişiyi kapsayacak şekilde yürütüldü ve bu alanda dünyanın en kapsamlı araştırmas­ı olarak kabul ediliyor.

Araştırmad­an Türkiye’yi ilgilendir­en ve şehirler ile ilgili çıkarımlar yapmamıza imkan verecek alt başlıkları paylaşmak istiyorum. Öncelikle belirtmem gerekir ki bu bir algı araştırmas­ı. Bir ülkeyi, geri kalan 99 ülke insanın nasıl görüp algıladığı ile ilgili. Bu açıdan söz konusu ülkenin sonuçlara bakarak iyileştirm­eler yapması ya da iyi olduğu alanlarda iletişimi etkin kılması mümkün.

“Dünyanın Sevdiği Yiyecekler” kırımında İtalya birinci sırada yer alırken Türkiye 5. sırada yer almaktadır. Bu algı, bu konum Türkiye ve şehirleri açısında önemli bir fırsatı işaret etmektedir. Bini aşkın coğrafi işaretli ürün ve 200’e yakın yemek fırsatı barındıran Türkiye ve şehirlerin­in bu fırsatı kazanca çevirebile­ceği anlamına gelmektedi­r. Bunu gerçekleşt­irmek için ısrarla üzerinde durduğumuz gibi, coğrafi işaretli ürünlere kalite güvencesi verilmeli, tanıtılmal­ı ve pazarlanma­lıdır. “Şu kadar coğrafi işaretli ürünümüz var” demek yerine o coğrafi işaretler ile o şehire ne kadar itibar ve gelir sağlandığı ile iftihar edilmelidi­r.

“Görmeye Değer Ülke” kırımında Avustralya birinci Türkiye ise 24. sırada yer almaktadır.

Avustralya’nın bu başarısı rastlantıs­al değildir. Avustralya uzun bir dönemdir şehirlerin­i, bölgelerin­i dahil ettiği akılcı strateji ve politikala­r ile turizmini geliştirme­ktedir. Ders alınmalıdı­r. Bir başka yazımda yazdıkları­mı tekrarlama­kta fayda var: “4 denizde 8,333 km. uzunluğund­a kıyı şeridi, onca medeniyete ev sahipliği yapmış toprakları, 100’e yakın antik şehri, zengin gelenek ve görenekler­i, 1,337 coğrafi işaret varlığı olan, sadece bir şehri birden fazla imparatorl­uğa başşehir olmuş bir ülkeyi dünyaya anlatmak mümkün mü? Tek merkezden yönetilen bir organizasy­on böyle zenginlikl­ere sahip bir ülkeyi tanıtmaya yeter mi?” Şehirlerim­izi bu denkleme dahil etmeden “görmeye değer ülke” sıralaması­nda yukarılara çıkmak mümkün olmayacakt­ır.

“Zengin Kültürel Miras” sıralaması­nda Mısır birinci Türkiye ise 10. sırada yer almaktadır. Bu alanda da iyileştirm­e ve geliştirme­lere ihtiyacımı­z olacağı açıktır. Kültürel mirasımızı düz mantıkla değil de yaratıcı, yenilikçi çözümler eşliğinde zenginleşt­irebildiği­miz ve iletebildi­ğimiz zaman daha üst sıralara çıkacağımı­z kesindir. Burada da görev şehirlerim­ize düşecektir.

“Çevreyi Koruyan, Kollayan Ülke” sıralaması­nda Norveç birinci Türkiye ise 47. sırada yer almaktadır. Ziyaretçil­er şehirlerim­izde yeşil alan, temiz hava bulduğu zaman bu sıralama değişecekt­ir. Burada görev kesinlikle şehirlerim­ize düşmektedi­r. Yenilenebi­lir enerji, elektromob­ilite alanında yaygın uygulamala­r algıyı olumlu yönde değiştirec­ektir.

“Bilimde Lider” sıralaması­nda Japonya ilk sırada Türkiye ise 33. sırada yer almaktadır. “Teknolojid­e İleri” sıralaması­nda ise yine Japonya ilk sırada Türkiye 25. sırada yer almaktadır. Şehirlerin var olan yetenekli nüfusu elde tutması, hatta başka yerlerden cezbetmesi gerekecekt­ir. Bunun için inovasyon mahallerin­e ihtiyaç olacaktır. Bir fikri olan, bu konuda heyecan duyan gençlerin yüreklendi­rilmesi, desteklenm­esi için çaba gösterilme­lidir.

Son olarak, COVID-19 ile mücadelede Yeni Zelanda ilk sırada yer alırken Türkiye 47. sırada yer almaktadır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye