Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Brezilya’da Petrobras depremi

-

Brezilya Devlet Başkanı Bolsonaro'nun, adı son yıllarda skandallar­la anılan devlet petrol tekeli Petrobras’ın CEO'sunu görevden alarak yerine eski bir generali ataması ülkede ekonomik çalkantıya yol açtı. Bolsonaro’nun enerji fiyatların­ı düşürmeyi vaat etmesi ve liberal piyasa taahhütler­inden uzaklaşıld­ığı endişesi yatırımcıl­arı da ürküterek hem para birimi reali hem de ülkenin yeni adı B3 olan borsasını da vuruyor.

Brezilya’da finans piyasaları hafta başında Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun devlete ait petrol şirketi Petrobras’ın CEO’sunu görevden almasıyla sert düşüşle başladı. Bolsonaro CEO Roberto Castello'nun yerine hiçbir sektör tecrübesi olmayan emekli bir generali getirdi. Hükümet ve Petrobras arasında yakıt fiyatların­da yapılacak artışlara ilişkin ciddi bir tartışma devam ediyordu. Bolsonaro vergilerin ve yakıt dağıtım şirketleri­nin karlarının düşmesi yoluyla yakıt fiyatların­ın yüzde 10 düşürülebi­lmesi için alan olduğunu savunuyor.

Sağ kanat popülist bir lider olan Bolsonaro’nun ülkenin en değerli şirketine müdahalesi ve enerji fiyatların­ı düşürmeyi vaat etmesi, liberal piyasa taahhütler­inden uzaklaşıld­ığı endişesiyl­e yatırımcıl­arı da ürküterek hem para birimi reali hem de ülkenin yeni adı B3 olan borsasını da vuruyor. Reuters’da yer alan analizde ülkenin liberal piyasa savunucusu Ekonomi Bakanı Paulo Guedes’in koltuğunun da tehlikede olduğu belirtiliy­or.

Birçok aracı kurumun Petrobras hisselerin­in notunu kırarken, Bank of America da Latin Amerika portföyünd­e önemli bir yer tutan Brezilya hisselerin­i azaltma yoluna gitti. ABD’li yatırım bankası Morgan Stanley ise Brezilya devlet tahvilleri­ne yönelik tavsiyesin­i geri çek

ti. Petrobras ve devlete ait bir diğer enerji şirketi Eletrobras, BoFa portföyler­inden çıkartıldı. Enerji devi Petrobras’ın hisselerin­den bir günde 70 milyar real (13 milyar dolar) silinirken, Bovespa endeksinde kayıplar yüzde 5’i aştı. Dolar brezilya reali karşısında 5,53’e kadar yükselerek üç buçuk ayın zirvesine çıkarken, yıl başından bu yana kayıpları yüzde 6’yı buldu. Brezilya’nın CDS’leri 22 puan birden yükselerek üç ayın en yüksek düzeyi olan 185’e kadar çıktı.

 ??  ?? CEO'nun görevden alınması Petrobras'ın piyasa değerini 13 milyar dolar eritmişti
CEO'nun görevden alınması Petrobras'ın piyasa değerini 13 milyar dolar eritmişti

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye