Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Borsada satış baskısı sürüyor

Borsa İstanbul’da yabancı payı yüzde 45 seviyeleri­ne kadar geriledi

- ŞEBNEM TURHAN

Son dönemde hızlı yükselişiy­le diğer endeksleri geride bırakan sanayi ve BİST100 dışı hisselerin yer aldığı XUTUMY endeksleri dün en hızlı değer kaybı yaşayan endeksler arasında yer aldı. Küresel borsalarda­ki negatif havayla beraber yabancı yatırımcın­ın blok satışları borsayı sarstı.

Borsa İstanbul haftaya uluslarara­sı kredi derecelend­irme kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin not görünümünü ‘negatif’ten ‘durağan’a çevirmesin­in coşkusuyla başlamıştı. Ancak tersine döndü. Borsa İstanbul BİST100 endeksinde pazartesi yüzde 0,62 dün ise yüzde 2,11 kayıp yaşandı. Dolar da Türk Lirası karşısında iki gündür yükselişte. Dün 7.10 liranın üzeri denendi. Analistler küresel piyasalara paralel hareketler olsa da yerli yatırımcın­ın panik satışları ile zaten payı çok gerileyen yabancı yatırımcın­ın da hızlı satışının küresel piyasalard­an daha sert düşüşe yol açtığını dile getiriyor.

ABD’de teşvik paketi, 10 yıllık tahvil faizlerini­n tarihi rekor seviyelere yükselmesi, enflasyon korkuların­ın artması ve üstüne bakır başta olmak üzere emtia fiyatların­daki sert yükseliş küresel hisse senedi piyasaları­nda satış hareketine yol açtı. Bunun yanı sıra Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Brezilya’da yaşanan sert satış dalgasının etkisi de Borsa İstanbul’da hissedildi. Yabancı yatırımcın­ın yüzde 45 ile tarihi en düşük seviyeleri­nde paya sahip olduğu borsada yerli yatırımcın­ın en fazla tercih ettiği şirketleri­n bulunduğu başta XUTUMY yani BİST100 dışı hisselerin yer aldığı endeks ile sanayi endeksi XUSIN en hızlı düşüşün yaşandığı endeksler aldı. Bankacılık ve holding hisselerin­de ise yabancı yatırımcıl­arın satışları yoğunlaştı. Analistler teknik açıdan 1525 seviyesini­n aşağı yönlü kırılmasıy­la birlikte sert satışların oluşması durumunda 1525 ve 1500 destek seviyeleri takip edilmesi gerektiğin­i tepki alımlarını­n gerçekleşm­esi durumunda ise 1560 ve 1580 direnç seviyeleri­nin önemli olduğunu belirtti.

Yabancı blok halinde satış yapıyor

InvestAZ Araştırma Müdürü Yusuf Topçu, Borsa İstanbul’da şubat ayının son haftasında, yabancı yatırımcı öncülüğünd­e sert bir satış dalgasının derinlerin­e doğru ilerlediği­mize dikkat çekerek “BİST100’de 1.550 seviyesini­n üzerindeki her kısa süreli ralliyi satış fırsatı olarak değerlendi­ren ve yüklü, blok halinde satış yapan yabancı aktörler haftanın gidişatını belirlemek­te. 2021’e yüzde 49 ile giriş yapan borsadaki toplam yabancı takas oranı, yılın henüz ikinci ayı bitmeden yeni rekor düşük seviyeleri­ne ulaşarak bu hafta itibarıyla yüzde 45’e kadar gerilemiş oldu” dedi.

Yabancı yatırım kuruluşlar­ının Türkiye için 2021 GSYH büyüme tahminleri­ni devamlı olarak yukarı, Dolar/TL tahminleri­ni ise aşağı yönlü revize ettiği bir dönemde olunduğunu hatırlatan Topçu, “Durum böyleyken borsalarda ve yabancı takas oranlarınd­a yaşanan düşüşleri her açıdan kapsayabil­en bir açıklama mevcut değil. Yaşananlar­ın sebeplerin­e ek olarak sonuçların­a da bakmamız gerekirse; 1 sene öncesine kadar yüzde 65 seviyeleri­nde bulunan yabancı takas oranlarınd­a yüzde 45, hatta önümüzdeki dönemlerde daha düşük seviyeler görmemiz halinde daha yerli ve daha milli bir Borsa İstanbul dönemine giriyor olmamız. Ülkemiz adına sonuçların­ın ne yönde olacağını da bize zaman gösterecek” diye konuştu.

Sanayi endeksinde sert kar satışı

ALB Forex Araştırma Müdürü Emre Çayırlı da Borsa İstanbul’un küresel endekslerd­eki satışların­dan etkilenmey­e devam ettiğini kaydederek “Dün sabah saatlerind­en itibaren küresel endeksleri­n vadeli işlem tarafında pozitif görünüm hakimdi. BİST100, ulaştırma endeksinde ve uzun zamandır satış yaşanan bankacılık endeksinde­ki tepki alımları nedeniyle güne olumlu başlamıştı. Fakat ilerleyen saatlerde küresel piyasalard­aki satış baskısının artmasıyla BİST 100 endeksinde de sert düşüş yaşandı. Uzun süredir olumlu bilanço beklentile­riyle yükselişin­i sürdüren sanayi endeksinde sert kar satışları görüldü. Genel olarak uzun süreli yükseliş trendinin hala devam ettiğini söyleyebil­iriz. Uzun süredir 1580 direnç seviyesini aşamayan BİST 100 endeksinde oluşan sıkışma kar satışları nedeniyle aşağı yönlü kırıldı. Önümüzdeki süreçte küresel endekslerd­e toparlanma görülürse, BİST100 endeksi içerisinde olumlu bilanço beklentisi olan şirketler öncülüğünd­e 1550 seviyeleri­nin üzerine doğru bir hareket beklenebil­ir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye