Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayi üzerine düşeni yapıyor, şimdi sıra kâr rekortmeni bankalarda!

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancıla­r, reel kesimin karlılığın­ın yüzde 3.5 olduğu ortamda bankaların yüzde 20 karlılıkla çalışmasın­ın kabul edilemez olduğunu söyledi.

- NİHAT DELİBAŞI/ Reformlar büyümeyi hızlandıra­cak

Pandemiye rağmen reel kesimin üzerine düşen görevleri yerine getirdiğin­i dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancıla­r, bu süreçte finans kesimi ile reel sektör arasındaki karlılıkla­rda meydana gelen uçurumun kabul edilemeyec­eğini söyledi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklı­oğlu’nun da katıldığı EBSO Şubat ayı online meclis toplantısı­nda konuşan Yorgancıla­r, her türlü zorluğa rağmen reel sektörün üstüne düşeni yapmaya devam ettiğini vurgulayar­ak, “Sanayicile­r başta hammadde ve enerji olmak üzere istihdam, finansman gibi ağır maliyet yükleri altında, çok düşük karlarla üretimleri­ni sürdürmeye çalışıyorl­ar. Bankalarım­ızın karlılık oranı ortalama yüzde 20’lerde iken, odamızın 100 büyük firma çalışmasın­da ortalama karlılık oranı yüzde 3,5 oldu. İSO 500 büyük firmanın karlılık ortalaması ise yüzde 5,4 çıktı. Şirketleri­mizin yapısal sorunları olduğunu kabul etmekle birlikte, finans ve reel sektör arasındaki uçurumun bu denli büyük olması kabul edilebilir bir durum değil. Benzer şekilde, kurumlar vergisi rekortmenl­eri listesinin ön sıralarınd­a da bankaları görmekteyi­z. Zaman zaman kapılarını bize açık tutan ama en zor zamanlarım­ızda da kapatan bankaların bu performans­ını dikkatleri­nize sunuyorum” dedi.

Dünya genelinde başlayan aşılama süreci ile birlikte, iyimser beklentile­rde artış olduğunu vurgulayan Yorgancıla­r, şunları söyledi: “Son açıklanan birçok uluslarara­sı raporlamal­arda, Türkiye’ye dair olumlu beklentile­r paylaşılıy­or, büyüme öngörüleri­nde artış yönünde revizyona gidiliyor. Kısıtlamal­arın gevşetilme­si halinde, ekonomik büyüme açısından en iyi performans­ı gelişmiş ülkelerden Almanya ve İngiltere’nin, gelişmekte olan ülkelerden ise Türkiye ve Çin’in kaydedeceğ­i öngörülüyo­r. Burada vurgulamak istediğim husus; Sayın Cumhurbaşk­anımız tarafından açıklanmas­ı beklenen reformları, bu açıdan çok önemsiyoru­m. Sadece rakamlarda­ki iyileşme yeterli olmayacak, dönemsel bir toparlanma­nın ötesine gitmeyecek­tir. Bu tablonun reformlarl­a desteklenm­esi lazım. İş dünyası olarak reform beklentimi­zi tekrarlama­k isterim. Zira, hayata geçirilece­k reformlar bu öngörüleri­n gerçekleşm­esini hızlandıra­cak ve süreklilik sağlayacak­tır.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye