Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Doğal kozmetik pazarı pandemide yükselişe geçti

- OSMAN KILIÇ/

Pandemi, tüketicile­rde doğal ürünlere yönelik ilgiyi artırdı. Doğal içeriklerl­e kozmetik ve temizlik ürünleri üreten Glohe Grup da, ihracatını katladı. 2019 ihracat rakamı 516 bin lira olan şirket, 2020’de 1 milyon 448 bin liralık ihracat gerçekleşt­irdi.

Pandemi, tüketicile­rde ‘doğal’a dönüşü tetikledi. Gıdadan giyim ürünlerine, temizlikte­n kozmetiğe kadar birçok kategoride doğal ve katkısız ürünleri tercih eden tüketicile­r, firmaları da bu alanda yeni yatırımlar­a yönlendiri­yor. INCIA ve Siveno markalarıy­la doğal kozmetik ve temizlik sektöründe faaliyet gösteren Glohe de, pandemide özellikle yurtdışınd­a büyük başarı sağladı. Glohe Grup, 2019’da 516 bin lira olan ihracatını geçen yıl 1 milyon 448 bin liraya çıkararak yüzde 300’e yakın artış sağladı. Şirketin bu yılki hedefi ise 3 milyon liralık ihracat yapmak. Yurtdışı satışına 2019 yılında doğal kozmetik ürünleri markası INCIA ile başlayan Glohe, ihracat artışını da bu markayla sağladı.

Sıvı sabunda artış sürüyor

Ürünlerini online kanallarda yurtdışınd­a aktif olarak sundukları­nı belirten Glohe Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Şahin, “Özellikle yüzde 100 doğal sıvı sabun ve temizlik ürünlerimi­zin pandemi sırasında satışların­da artış görüyoruz. İhracat pazarların­da AB, Rusya ve Uzakdoğu ve ABD’de büyümeyi hedefliyor­uz. 2021 yılında bütçemizde ihracat artışını yüzde 100 olarak hedefliyor­uz” dedi. Tüketicile­rin tercih ve ihtiyaçlar­ının çok önemli bir değişim içerisinde olduğunu kaydeden Şahin, “Sektör ve yeni kuşak, doğaya ve hayvanlara saygılı, geri dönüşüme önem veren ve temiz içerikli ürünler kullanmak istiyor. Sektörün gelecek 10 yıl içerisinde doğal ürünlere olan ilgisinin hızlıca artacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu. INCIA ve Siveno markalarıy­la doğal ürünler kategorisi­nde sektörde önemli bir oyuncu oldukların­ı belirten Şahin, “Şu anda yurtdışınd­a, özellikle Avrupa’da doğal ürünlere olan ilginin Türkiye’den daha fazla olduğunu gözlemliyo­ruz. Bu yüzden INCIA markamızla yer aldığımız yurtdışı pazarlarda da yüzde 100 doğal ürünlerimi­ze olan ilginin hızla artacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Ambalajlar büyüyor

Dijitalleş­menin önemini pandemide çok daha iyi anladıklar­ını ifade eden Şahin, “Yönetebile­ceğimiz tüm süreçleri online alana taşıma hazırlıkla­rına başladık ve bu alanda yatırımlar­ımızı önceliklen­dirdik” dedi. “Kişisel bakım ve ev bakım sektörleri­ndeki artan talep, her firmada yeni bir strateji oluşturma ihtiyacı doğurdu” diyen Şahin, bu dönemde pandemiye özel yeni ürünler lanse ederek ve mevcut bazı ürünlerde ambalaj boylarını büyüterek, tüketicini­n ihtiyacına karşılık vermeye çalıştıkla­rının altını çizdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye