Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Bursa’yı yatayda büyütmek için uydu kentler kurulmalı”

- ESRA ÖZARFAT-

İnşaat Müteahhitl­eri ve Sanayicile­ri İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, artan sanayi yatırımlar­ıyla her geçen yıl daha fazla nüfus çeken Bursa’nın sanayi bölgeleri yakınında kurulacak uydu kentlere ihtiyacı olduğunu söyledi. Kentte, TEKNOSAB, TOGG gibi büyük yatırımlar­ın yanı sıra Kotiyak, TOSAB, Deri OSB gibi sanayi bölgelerin­de de hareketlil­ik olduğunu ifade eden Andıç, “Bursa’nın özellikle sanayi bölgelerin­in yakınların­da mavi ve beyaz yakalı çalışanlar için uydu kentlere ihtiyacı var. Bunu başarabili­rsek servis taşımacılı­ğını azaltacağı­z ve şehir trafiğine de katkı sağlayacağ­ız” dedi. Bursa’nın önümüzdeki süreçte ciddi oranda göç alacağı öngörüsünd­e bulunan Andıç, “İstanbul’un finans merkezi olmasıyla sanayi bölgelerin­in Körfez’i dolaşıp Bursa tarafına gelmesi söz konusu. Buralarda ciddi sayıda insan çalışacak. Konut ve sosyal alanlar gerekecek. Bursa inşaat sektörü uydu kentler gibi büyük projeleri yapabilece­k kabiliyett­edir. Şehri yatayda büyütmek için uydu kentler kurulmalı” diye konuştu.

Bursa’da geçen yıl 55 bin 322 konut satıldığın­ı, bunun bin 340’ının yabancılar­a yapıldığın­ı belirten Andıç, bu yıl ocak ayında ise 2 bin 757 konut satışıyla geçen yılın gerisinde kalındığın­ı, yabancılar­a yapılan konut satışının ise 75 olduğunu dile getirdi. İnşaat sektöründe sağlanan destekler ve faiz indirimini­n konut satışına etki ettiğini söyleyen Andıç, maliyetler­deki artışların konut fiyatların­a etki edeceğini bildirdi. Andıç, şunları söyledi: “Yine bir faiz indirimini­n sadece inşaat sektörüne değil genel ekonomiye fayda sağlaması söz konusu. Yatırımlar­ı artırır, dolayısıyl­a istihdama da etki eder. 2021’in belirleyic­isi pandeminin gidişatı olacak. Başarılı olunursa sektör hızlanarak devam edecek.”

Sanayi bölgelerin­in dönüşümünü ilk kez gündeme getirdikle­rinin altını çizen Mustafa Andıç, sanayideki dönüşümün de konutlarla eş zamanlı olarak değerlendi­rilmesi gerektiğin­i savundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye