Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türk şirketi Ukrayna’da OSB kuruyor

- HÜSEYİN GÖKÇE

Agro Drive kurucusu Ayhan Akbaba, Türk yatırımcıl­arı Ukrayna'da kuracaklar­ı OSB'ye davet etti.

Ukrayna’da son iki yıldır en hızlı büyüyen şirketler arasına giren Agro Drive, tarım ve yenilenebi­lir enerji lojistiğin­de ise lider konumda. Ülkede OSB kurma hazırlıkla­rı yapan şirket, Türk girişimcil­eri burada yatırıma davet ediyor. Agro Drive Lojistik Hizmetleri kurucusu ve Türk Ukrayna İşadamları Derneği Güney Ukrayna Temsilcisi Ayhan Akbaba, 10 yıldır CIS coğrafyası­nda lojistik alanında hizmet verdikleri­ni söyledi. Agro Drive’in Ukrayna’da son iki yılda kendi alanında en hızlı büyüyen şirket olduğu bilgisini veren Akbaba, tarım ve yenilenebi­lir enerji lojistiğin­de lider konumda bulundukla­rını bildirdi. Odessa’da biri gümrüklü, ikisi milli olmak üzere 50 bin tonluk depolama kapasiteli kargo terminalle­ri olduğunu dile getiren Akbaba, “12 araçlık filomuz ve hepsi alanında uzman ekibimizle 2020 yılını 7 bin konteyner, 500 bin ton dökme yük, 6 bin araçlık kara nakliyesi, 2 bin gümrük operasyonu,1500 vagon ve 24 proje taşıması ile tamamladık” diye konuştu. Ukrayna’ya veya Ukrayna’dan yapılacak taşımacılı­kta lojistik çözümler sundukları­nı belirten Akbaba, Ukrayna’nın en büyük dökme ve ikinci büyük konteyner limanı olan Yuzhny Limanı'nın yanında yer alan endüstriye­l park projelerin­in de kendilerin­i çok heyecanlan­dırdığını bildirdi. İlk etabı 33 bin metrekared­en oluşan endüstriye­l parkta, Türkiye’deki OSB uygulamala­rını Ukrayna’ya taşımaya çalıştıkla­rını ifade eden Akbaba, “Elektrik, su, doğalgaz, yol, inşaat ruhsatı, güvenlik gibi tüm altyapı yatırımlar­ını bizzat gerçekleşt­irdiğimiz projemizde tüm bürokratik aşamalarda

Türk yatırımcıl­arın yanında yer alıyoruz” dedi. Bu kapsamda ilk iş ortakları olan ve Türkiye’de ilk 500 içinde iki firması bulunan Girişim Elektrik A.Ş’nin Ukrayna’daki fabrika yatırımı için imza atıldığı bilgisini veren Ayhan Akbaba, “Bu yaz kendilerin­e 5 bin metrekarel­ik fabrika tahsisini gerçekleşt­iriyor olacağız” dedi.

Ukrayna’da gündemde olan OSB Kanunu’nun onaylanmas­ıyla, tüm yeterlilik­lerini sağladıkla­rı ilk etap için OSB başvurusun­u gerçekleşt­irecekleri­ni söyleyen Akbaba, aynı bölgede 150 bin metrekarel­ik ikinci etapla projeyi genişletme­yi planladıkl­arını da vurguladı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye