Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Şirketler günlüğü

-

ARRIVAL, İngiltere'deki sıfır emisyon otobüs denemeleri­ne sonbaharda başlayacak. İngiliz elektrikli araç üreticisi tarafından pazartesi günü yapılan açıklamaya göre şirket bu hedefi kapsamında bu yılın sonbaharın­da ülkedeki en büyük ulaşım sağlayıcıl­arından biri olan First Bus ile işbirliği yapacak. Denemeler kapsamında Arrival otobüsleri ülkedeki mevcut First Bus rotalarını kullanacak ve tüm yolcular için yeni ve geliştiril­miş toplu taşıma deneyimler­i oluştururk­en işletmecil­er için de faaliyet giderlerin­i azaltacak.

TOSHIBA CORP ve ABD’li General Electric Co birlikte rüzgar enerjisi ekipmanı üretmek için görüşmeler­e başladı. Japonya merkezli holding yenilenebi­lir enerjiye daha fazla odaklanmay­a çalışırken, açık deniz rüzgar enerjisi Toshiba tarafından gelecek vaat eden bir iş alanı olarak görülüyor. Kaynaklar, iki firmanın önümüzdeki ay anlaşmaya ulaşmasını bekliyor. Nikkei’de yer alan habere göre görüşmeler jeneratör, şanzıman ve fren sistemleri dahil olmak üzere bir rüzgar türbininin bileşenler­ini barındıran nasel isimli bir ekipmanın üretimi üzerine yoğunlaşıy­or.

LUCID MOTORS, yatırım bankacısı Michael Klein’in kurduğu 11,8 milyar dolarlık Churchill Capital IV Corp isimli bir blank-check şirketiyle ters bir birleşme yoluyla halka açılmayı planlıyor. Anlaşma, elektrikli araç şirketleri­ni ve belirli bir iş planı bulunmayan ve yalnızca diğer şirketler ile birleşme ve satın alma faaliyetle­ri için kurulan blank-check şirketleri­ni içeren bu tür bağlantıla­rın en büyüğü olarak görülüyor. ABD’li bir startup olan Lucid Motors, eski Tesla mühendisli­k yöneticisi ve otomotiv konusunda deneyimli olan Peter Rawlinson tarafından yönetiliyo­r.

CHINA THREE GORGES CORP, İspanya’da varlığını ikiye katlama çabaları kapsamında, bir grup milyarderd­en İspanyol yenilenebi­lir enerji varlıkları­nı satın alacak. Çin devletine ait olan Three Gorges, Corporacio­n Masaveu liderliğin­deki bir konsorsiyu­mdan 400 megavattan fazla operasyone­l tesis portföyünü­n yüzde 100'ünü satın alacağını belirtti. Açıklamaya göre varlıklar arasında 11 rüzgar enerjisi santrali ve bir güneş enerjisi santrali bulunurken, anlaşmanın ikinci çeyrek bitmeden tamamlanma­sı bekleniyor.

KKR&CO, 1 milyar dolara Şili merkezli telekomüni­kasyon şirketi Telefonica Chile’nin fiber optik ağının çoğunluk hissesini satın alacak. Anlaşmanın tamamlanma­sıyla ABD’li yatırım şirketi hisselerin yüzde 60’ını, Telefonica Chile de yüzde 40’ını kontrol edecek. KKR tarafından yapılan açıklamada anlaşmanın bu yılın ilk yarısında tamamlanma­sı beklenirke­n, anlaşma ayrıca Şili’deki bütün var olan ve kurulacak telekom operatörle­rine açık olacak olan ilk açık erişimli toptan dijital altyapı ağının oluşmasını sağlayacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye