Nasil Bir Ekonomi (NBE)

COVID-19 yaylalarda­n kente yayılıyor!

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Sağlık Bakanlığı’nın haftalık vaka yoğunluğu haritasınd­a Karadeniz’deki illerin ön plana çıkmasının arkasında demografik ve kültürel yapı olduğu belirtildi. Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hakan Uzun, “Bölgede kışın yaşlı nüfus çoğunlukta. 65 yaş üstü cuma gününden yaylalara, köylere çıkıyor. Orada bir araya gelip virüsü bulaştırıy­or, pazar akşamı da kente dönüyorlar” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirü­s takviminde haftalık vaka artış tablosunu iller bazında paylaşması, dikkat çekici sonuçlara yol açtı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Haftalık 100 bin nüfusa karşılık gelen vaka sayısında bazı illerimizd­e belirgin artış var” deyince gözler o illere çevrildi. Son verilere göre Bakan Koca’nın bahsettiği bu illerin beşi Karadeniz Bölgesi’nden. Vaka yoğunluğu en fazla olan il 100 binde 228 ile Ordu olurken onu 100 binde 200 kişi barajını aşan Giresun, Trabzon, Samsun ve Rice takip etti.

Trabzon Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Hakan Uzun, bölgedeki vaka yoğunluğun­u yaşam tarzına bağladı. Uzun, “Kentte yaşayan insanların çoğunun yaylada ya da köyde bir evi var. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı nedeniyle Trabzon kent merkezinde yaşayanlar­ın neredeyse tamamı cuma gününden yayladaki evine gidiyor. Herkeste ‘Bu temiz havada virüs barınmaz’ fikri yerleşmiş. Maskeler çıkarılıyo­r, temiz havada aileler buluşu

yor, mangallar yapılıyor. Virüs iyice bulaştırıl­ıyor. Pazar akşamı ise yeniden kentlere dönülüp, bu kez kentte kalanlara virüs yayılıyor” değerlendi­rmesini yaptı.

‘Kışın burada yaşlı nüfus artar’

Karadeniz Bölgesi’ndeki demografik yapının da vaka artışında etkisi bulunduğun­u belirten Dr. Hakan uzun, yaşlı nüfusun yoğunluğun­a da dikkat çekti. Uzun, şöyle konuştu: “Bölgede yaşlı nüfus yoğunlukta. Özellikle kış aylarında 65 yaş üstü nüfus kalıyor genellikle. On

lar da virüsü semptomsuz atlatamıyo­r. Dolayısıyl­a rahatsızlı­k hissedip test yaptırmaya gidiyorlar. Yani burada test sayısı da diğer illerle kıyaslanma­lı.”

Aşılama yalancı güven duygusu verdi

Uzun, vaka sayısını kontrol altına almak için hafta sonları yayla ve köy girişlerin­in denetlenme­si gerektiğin­in altını çizdi. Uzun’un dikkat çektiği bir başka konu da yaşlı nüfusun fazla olduğu kentte aşılamanın ardından bir “yalan

cı güven duygusu” oluştuğuyd­u. “Aşılama yeterince hızlı ilerlemiyo­r. Öte yandan aşı yaptıranla­rda bir rahatlama, kuralları esnetme olduğunu görüyoruz” diyen Uzun, aile sağlığı merkezleri­ndeki aşı yoğunluğun­a vurgu yaptı. Uzun, “Hafta sonları hastaneler­de aşılamanın çok düşük olduğunu görüyoruz. Süreç sadece aile sağlığı merkezleri üzerinden yürüyor gibi bir algı var. Vatandaşla­r hastaneler­e de yönlendiri­lmeli, buralar aşılamada daha etkin olmalı” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??
 ??  ?? Dr. Hakan Uzun
Dr. Hakan Uzun
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye