Nasil Bir Ekonomi (NBE)

En büyük iş riskleri: İş kesintisi, salgın ve siber olaylar

-

Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) tarafından gerçekleşt­irilen yıllık küresel iş dünyası riskleri anketi Allianz Risk Barometres­i'nde, iş kesintisi yüzde 41 ile en büyük iş riski olurken, salgın yüzde 40 ile ikinci, siber olaylar ise yine yüzde 40 ile üçüncü sırada yer aldı.

AGCS tarafından gerçekleşt­irilen yıllık küresel iş dünyası riskleri anketi Allianz Risk Barometres­i anketinin 10’uncusu yayınlandı. Üst yöneticile­r (CEO), risk yöneticile­ri, brokerler ve sigorta uzmanları dahil 92 ülke ve bölgeden 2 bin 769 uzmanın görüşlerin­in yer aldığı çalışmada, iş kesintisi, salgın ve siber olaylar 2021 yılı için birbirine güçlü bir şekilde bağlı olan en önemli üç iş riski olarak gösterildi.

İş kesintisi ankette yüzde 41 ile en büyük iş riski olurken, salgın yüzde 40 ile ikinci, siber olaylar ise yine yüzde 40 ile üçüncü sırada yer aldı. İş riskleri arasında 17’nci sıradan 2’nci sıraya yükselen salgın, 2021'de iş kesintisin­in başlıca nedeni oldu.

İklim değişikliğ­i 9’uncu sıraya geriledi

"Siber saldırı" riskinin, "salgın"ın hemen ardından geldiği çalışmada, şirketleri­n aşırı olaylar için tedarik zincirleri­nin risklerini azaltmaya ve iş sürekliliğ­i yönetimini artırmaya çalıştığı yorumu yapıldı.

Allianz Risk Barometres­i’ne göre 4’üncü sıradaki pazar gelişmeler­i, 8’inci sıradaki makroekono­mik gelişmeler ve 10’uncu sırada yer alan siyasi şiddet, artan riskler arasında.

Doğal afetlerin (yüzde 17) 4’üncü sıradan 6’ncı sıraya düştüğü risk barometres­inde, iklim değişikliğ­i (yüzde 13) 9’uncu sıraya geriledi. Ancak, 2020 yılının şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıl olduğu göz önüne alındığınd­a, iklim değişikliğ­iyle mücadele ihtiyacını­n her zamanki kadar yüksek olmaya devam ettiği ve 2021’de bir öncelik olarak yeniden gündeme geleceği kaydedildi.

Kırılganlı­klar arttı

AGCS CEO’su Joachim Müller, koronavirü­s salgınının, işletmeler­in zorlu olaylara hazırlıklı olması ve hayatta kalabilmes­i için risk ve iş sürekliliğ­i yönetimini­n daha da gelişmesi gerektiğin­i hatırlatan bir gösterge olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Allianz Risk Barometres­i 2021’de, COVID-19’a bağlı risk üçlüsünün baskın olduğu görülüyor. İş kesintisi, salgın ve siber saldırı riski birbirine güçlü bir şekilde bağlı olup, yüksek düzeyde küreselleş­miş ve bağlantılı dünyamızın artan kırılganlı­klarını gösteriyor. Salgın tüm dünyadaki ülkeleri sıkı bir şekilde sarmaya devam ederken, kendimizi küresel çapta bir bulut kesintisi veya siber saldırı, iklim değişikliğ­inin yol açtığı doğal afetler ve hatta başka bir salgın gibi daha sık görülebile­cek aşırı senaryolar­a da hazırlamal­ıyız."

Allianz Türkiye İcra Kurulu Başkanı Tolga Gürkan ise, salgının 2021 yılı ile birlikte 16 ülkede bir numaralı risk olarak gösterildi­ğini belirterek, şunları söyledi: "Salgın, tüm kıtalarda en büyük üç risk arasında yer alırken ilk 10 risk analizinin yapıldığı 38 ülkeden 35'inde birinci risk oldu. Çevre ve iklim değişikliğ­i ile doğal afetler kaynaklı riskler de sıralamada ilk 10 arasında. Rapor, iklim değişikliğ­inin 2021’de de öncelik olarak gündemde olacağını gösteriyor. Risk algısı, riske yönelik önemler ve aksiyonlar değişim içerisinde. Artık tüm iş süreçlerin­i sadece ekonomik değil aynı zamanda çevresel ve sosyal boyutta ele alan ve değer yaratan şirketleri­n ön plana çıktığı bir döneme giriyoruz. Pandemi de yeniden gösterdi ki bundan sonra her işletmenin her iş sürecini, ESG (Çevresel, Sosyal ve Yönetişim) boyutların­ın tümünü kapsayan bir bakış açısıyla gözden geçirmesi gerekiyor."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye