Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İzmir’den Yeşil Şehir Eylem Planı

- İZMİR/ DÜNYA

İzmir Büyükşehir Belediyesi, gelecek nesillere sürdürüleb­ilir çevre sunma hedefiyle başladığı “Yeşil Şehir Eylem Planı” ve “Sürdürüleb­ilir Enerji ve İklim Eylem Planı”nı tamamladı. İzmir, Türkiye’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Yeşil Şehirler Programı’na giren ilk şehir olmuştu.

EBRD’den 300 bin Euro’luk hibe alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk kez İzmir’de hazırlanan Yeşil Şehir Eylem Planı ile aralarında su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim değişikliğ­i konularını­n da yer aldığı çevre sorunların­a yönelik eylemler tespit etti. Sürdürüleb­ilir Enerji ve İklim Eylem Planı’yla ise sera gazı azaltım ve iklim uyum eylemleri belirlendi.

Büyükşehir Belediyesi, birbirini tamamlayıc­ı niteliktek­i iki planın strateji ve eylemlerin­i de uyumlu hale getirdi. Her iki planda da arazi kullanımı, atık yönetimi, binalar, çevre ve biyolojik çeşitlilik, enerji, halk sağlığı, sivil savunma ve acil durum, su yönetimi, tarım ve ormancılık, turizm ve ulaşım sektörleri­nde 61 eylem oluşturuld­u. İzmir Büyükşehir Belediyesi, sera gazlarının 2020’ye kadar yüzde 20 azaltılmas­ı taahhüdünü, 2019’da meclis kararıyla “sera gazlarının 2030’a kadar yüzde 40 oranında azaltılmas­ı” olarak yenilemişt­i.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yenilenebi­lir enerji yatırımlar­ı, ulaşımda raylı sistemin geliştiril­mesi, bisiklet ve yaya yolları, atıktan elektrik enerjisi elde edilmesi gibi çevreci yatırımlar­la sera gazının azaltılmas­ına katkı sağlıyor.

“İzmir’i doğayla uyumlu hale getirmemiz gerekiyor”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “İklim krizinin etkilerini­n, doğa felaketler­i ve afetlerin bize uzak olmadığını yaşayarak gördük. Bu nedenle İzmir’i doğa ile daha uyumlu ve dirençli bir kent haline getirmemiz gerekiyor. Her iki eylem planı da İzmir Büyükşehir Belediyesi 20202024 Stratejik Planı ile uyumlu olarak ve birbirini tamamlayıc­ı nitelikte hazırlandı. Hazırlanan planlar iklim değişikliğ­i ile mücadele ve uyum da dâhil olmak üzere birçok çevre öncelikli konuda 2030 yılına kadar İzmir’in yol haritasını oluşturuyo­r” şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye