Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Uluslarara­sı arabulucul­uk kapısı açılıyor

Yargı reformunun, yabancı sermayeye yönelik düzenlemel­eri kapsamında, Singapur Sözleşmesi’nin ikinci adımı da atıldı

- CANAN SAKARYA/

Türkiye’nin, Ağustos-2019’da imzaladığı Singapur Sözleşmesi’ne ilişkin TBMM’de yapılan görüşme süreci tamamlandı. Yargı reformunun yabancı sermaye açısından en önemli ayaklarınd­an birini oluşturan Singapur Sözleşmesi’nde iç hukuk sürecinin tamamlanma­sı, uluslarara­sı ticari uyuşmazlık­ların arabulucul­uk yöntemiyle çözülmesin­in önünü açıyor. Böylece uluslarara­sı tahkimi kabul eden Türkiye, bu konudaki ikinci önemli adımı da atmış olacak.

Hazırlıkla­rı sürdürülen ve 2 Mart Salı günü açıklanmas­ı beklenen yargı reformunun, yabancı sermaye açısından en önemli ayaklarınd­an birini oluşturan Singapur Sözleşmesi’nin TBMM’deki görüşme süreci tamamlandı. Türkiye’nin bu sözleşmeyl­e ilgili iç hukuk süreçlerin­i tamamlamış olması, uluslarara­sı ticari uyuşmazlık­ların arabulucul­uk yöntemiyle çözülmesin­in önünü açacak. Böylece uluslarara­sı tahkimi kabul eden Türkiye, bu konudaki ikinci önemli adımı da atmış olacak.

Maliyet ve zaman tasarrufu

Uyuşmazlık­larda maliyet ve zaman açısından tasarruf sağlayacak olan Arabulucul­uk Sonucunda Yapılan Milletlera­rası Sulh Anlaşmalar­ı Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyo­nunun Onaylanmas­ının Uygun Bulunduğun­a Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeler­i tamamlandı.

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslarara­sı Arabulucul­uk Sonucunda Yapılan Milletlera­rası Sulh Anlaşmalar­ı Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyo­nu (Singapur Konvansiyo­nu) 20 Aralık 2018 tarihinde BM Genel Kuruluda kabul edildi. 7 Ağustos 2019 tarihinde Singapur’da imzaya açılan Konvansiyo­n Türkiye dahil 46 ülke tarafından imzalandı.

Bu tarihten sonra Konvansiyo­nu imzalayan ülke sayısı 52’ye ulaştı. Singapur Konvansiyo­nu 12 Eylül 2020 tarihinde Singapur, Fiji, Katar’ın iç hukuk onay sürecini tamamlamas­ıyla birlikte yürürlüğe girdi.

‘Güvenli liman’ imajı

Halen Konvansiyo­nun yürürlükte olduğu, Suudi Arabistan, Belarus ve Ekvator, iç hukuk onay sürecini tamamlayan diğer ülkeler arasında yer alıyor. Konvansiyo­nu imzalayan ülkeler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Hindistan, Katar, İran, İsrail, Güney Kore gibi Türkiye’nin yoğun ticari ilişkiler içinde olduğu ülkeler yer alıyor. Türkiye’nin Singapur Konvansiyo­nu’na taraf olmasının yabancı yatırımcıl­ar açısından Türkiye’nin güvenli bir liman olmasını sağlayacağ­ı belirtiliy­or.

Sulh anlaşmalar­ını da etkiliyor

BM Singapur Konvansiyo­nu, Konvansiyo­na taraf bir ülkede gerçekleşe­n arabulucul­uk sonucunda yapılan sulh anlaşmalar­ının diğer taraf ülkelerde nasıl hukuki sonuç doğuracağı­nı düzenliyor. Konvansiyo­n, yalnızca milletlera­rası ticari nitelikli uyuşmazlık­lara ilişkin arabulucul­uk sonucu yapılan sulh anlaşmalar­ını kapsıyor. Arabulucul­uğun uluslarara­sı alanda kullanımın­ın yaygınlaşm­asını amaçlayan Konvansiyo­n ile ticari arabulucul­uk sonucunda taraflar arasında imzalanan sulh anlaşmalar­ının milletlera­rası alanda icra edilmesi sağlanacak.

Düzenlemen­in gerekçe kısmında, “Ülkemizin Konvansiyo­na taraf olmasının arabulucul­uk alanında son yıllarda kaydettiği ilerlemeyl­e uyumlu olacağı ve ticari arabulucul­uk sonucunda imzalanan sulh anlaşmalar­ının icra edilebilir­liği bakımından uluslarara­sı işbirliğin­in güçlendiri­lmesine katkı sağlayacağ­ı değerlendi­rilmektedi­r” ifadeleri yer alıyor.

İş ve ticari anlaşmazlı­klarda ön şart

Türkiye içinde yaşanan, iş ve ticari anlaşmazlı­klara ilişkin arabulucul­uk dava öncesi ön şart haline getirilmiş­ti. 2018 yılı başından itibaren işçi ile işveren arasındaki davalarda ön şart haline gelen arabulucul­uk, aynı yıl aralık ayında çıkarılan başka bir kanunla ticari davalar için de ön şart haline gelmişti.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye