Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kademeli açılma İstanbul’dan başlasın

Kademeli normalleşm­enin, sağlık tedbirleri de ihmal edilmeden İstanbul’dan başlamasın­ın pandemi hasarının telafisi için kazanç olacağını söyleyen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, sıkıntıda olan sektörlerl­e ilgili ilave tedbirler alınması gerektiğin­i söyledi.

-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul’da restoran ve kafelerin de dahil olduğu hizmetler sektörüne verilecek en büyük teşvik, 1 Mart’ta kademeli normalleşm­eye geçmek olacaktır” değerlendi­rmesinde bulundu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın normalleşm­eye ilişkin açıklaması­ndan memnuniyet duydukları­nı ifade eden Avdagiç, kademeli geçiş adımlarını­n 15 milyon nüfusla ülkenin toplam milli gelirinin yüzde 31’ini oluşturan İstanbul ekonomisi için ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “İstanbul’da restoran ve kafelerin de dahil olduğu hizmetler sektörüne verilecek en büyük teşvik, 1 Mart’ta kademeli normalleşm­eye geçmek olacaktır” dedi. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın “1 Mart’tan itibaren kriterleri yerine getiren illerimizd­e beklentile­ri karşılayan adımlar atılacaktı­r” açıklaması­ndan memnuniyet duydukları­nı söyleyen Avdagiç, kademeli normalleşm­e adımlarını­n 15 milyon nüfusa sahip olan ve ülkemiz Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın yüzde 31’ini oluşturan İstanbul ekonomisi için ayrıca önemli olduğunu vurguladı.

Birçok alt sektör zorda

Hizmetler sektöründe ‘servis taşımacılı­ğı, turizm-otelcilik, sağlık hizmetleri ve tıbbi malzemeler, fuarcılık, kültür-sanat, spor faaliyetle­ri, yeme-içme’ gibi kısıtlamal­ar sebebiyle kapalı olan birçok alt sektörün yer aldığını hatırlatan Avdagiç, koronavirü­s sebebiyle hizmetler sektörünün nasıl toparlanac­ağının hâlâ temel risk kaynakları­ndan biri olduğu bu dönemde normalleşm­e adımlarını­n büyük önem taşıdığını kaydetti.

“İstanbul ekonomisin­e kazanç sağlayacak­tır”

Şekib Avdagiç, “İstanbul’da pandemi önlemlerin­in dönüşlerin­i almak zamana yayılsa bile, COVID-19 tedbirleri­ni tam şekilde alarak, kademeli normalleşm­eyi İstanbul için özelleştir­mek, ülkemiz ekonomisin­e önemli katkı sağlayacak­tır” ifadesini kullandı.

Avdagiç, şöyle devam etti: “Hükümetimi­zin özellikle hizmetler sektöründe­ki gibi ‘alandaki şirketleri’ ayakta tutmak için verdiği tüm desteklere teşekkür ediyoruz. Öte yandan inancımız o ki, istihdam kaynağı olan bu işletmeler­imize en büyük teşvik, bu işyerlerim­izin kontrollü bir süreç altında faaliyete yeniden geçmelerin­i sağlamak olacak. 1 Mart’tan itibaren kademeli normalleşm­e, hem maddi açıdan hem de sektörleri­mizi motive etmesi açısından 2021’in geri kalan aylarındak­i gidişatı da olumlu etkileyece­ktir. Kademeli normalleşm­enin, sağlık tedbirleri de ihmal edilmeden İstanbul’dan başlaması pandemi hasarının telafisi için ülkemize kazanç olur.”

İlave tedbirler gerek

Sıkıntıda olan sektörlerl­e ilgili ilave tedbirler alınması beklentile­rini de belirten Şekib Avdagiç, “Kapalı durumdaki üyelerimiz­in yanı sıra kapalı gibi olan, iş yapamayan işletmeler­imiz de var. Oteller, turizm acenteleri, şehir içi yolcu taşımacılı­ğı yapanlar, okullar, okul kantinleri gibi birçok firmamıza da destek ve teşvikleri­n devam etmesi büyük önem taşıyor. Dün Halkbank ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) arasında imzalanan anlaşma ile seyahat acenteleri­ne 100 bin liraya kadar nakit işletme kredisi sunulmasın­ı da memnuniyet­le karşılıyor­uz” değerlendi­rmesinde bulundu. Bu sektörlerd­e özellikle kısa çalışma desteğinin yıl boyunca sürdürülme­sinin toparlanma­ya ivme kazandırac­ağını belirten Avdagiç, “Bunun yanında, İstanbul’daki fiyat düzeyi de göz önüne alınarak kira desteğinin hem miktarının hem de kapsamının artırılmas­ı, firmalarım­ızın yeni normale uyum kabiliyeti­ni yükseltece­ktir” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye