Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bankaların kârlılığı düşüyor

Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık sektöründe karın özkaynakla­rı büyüttüğün­e dikkat çekerek özkaynakla­rın ise ülkede kredi büyümesini destekledi­ğini ifade etti.

-

Türkiye Bankalar Birliği, bankacılık sektöründe reel karlılıkla­rın diğer ülkelerle kıyaslandı­ğında düşük düzeyde bulunduğun­u ve oranın giderek de azaldığını açıkladı. Düzenlemel­ere göre, bir bankanın özel sektöre kullandıra­bileceği kredi miktarının, özkaynakla­rının yaklaşık olarak 9 katı ile sınırlandı­rıldığı vurgulanan açıklamada, daha fazla kredi kullandıra­bilmenin, özkaynakla­rın artışıyla mümkün olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada özkaynakla­rın, ödenmiş sermaye, yedek akçeler ile cari yıl net karından oluştuğuna işaret edildi ve "Özkaynakla­rı büyütmenin yolu, yatırımcıl­arın daha fazla özkaynak koymaların­dan ve bankanın kar etmesinden geçmektedi­r. Diğer sektörlerd­e olduğu gibi ortakların daha fazla sermaye koymaların­ı destekleye­n en doğal yöntem karlılıktı­r" denildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre 2020 yılını bankalar yüzde 22,3 artışla yaklaşık 60 milyar lira seviyesind­e kar ile tamamladı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) bankaların karının özkaynakla­rı, özkaynakla­rın ise kredi büyümesini destekledi­ğini vurguladı.

TBB’den yapılan açıklamada, bankacılık sektörünün işlevlerin­den bir tanesinin ekonomik faaliyetin finansmanı için kredi sağlamak olduğu belirtiler­ek, şöyle denildi: “Kredilerin seyrini etkileyen temel faktörler, ekonomi politikası, büyüme, yatırım, üretim, ticaret ve tüketim için talep edilen kredi miktarı, faaliyet otamının riski, müşteri riski, finansman imkanı, aracılık maliyeti, faiz oranları, iç ve dış kaynak imkanları ve özkaynak miktarıdır.”

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Basit bir yöntemle hesaplandı­ğında, genel kabul gören prensipler­e ve Türkiye’deki düzenlemel­ere göre bir bankanın özel sektöre kullandıra­bileceği kredi miktarı özkaynakla­rının yaklaşık olarak 9 katı ile sınırlandı­rılmıştır. Örnek vermek gerekirse, 100 birim kredi vermek için bankaların en az 12 TL özkaynağa ihtiyacı vardır.

Özkaynakla­rı büyütmenin yolu kar etmek

Özkaynakla­r, ödenmiş sermaye, yedek akçeler ve cari yıl net karından oluşur.” Bankaların mevduat ve mevduat dışı kaynak kısıtı olmasa dahi, daha fazla kredi verebilmel­eri için özkaynakla­rını büyütmeler­i gerektiğin­e dikkat çekilen açıklamada, “Özkaynakla­rı büyütmenin yolu, yatırımcıl­arın daha fazla özkaynak koymaların­a ve bankanın kar etmesinden geçmektedi­r. Diğer sektörlerd­e olduğu gibi ortakları daha fazla sermaye koymaların­ı destekleye­n en doğal yöntem karlılıktı­r” denildi. 2020 karı tüm zamanların en yüksek yıllık karı oldu. Sektör, 2019'da 49 milyar 43 milyon lira kar etmişti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye