Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ters dolarizasy­on olmasa da artış durdu

-

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, dolar/TL'deki yükselişin şu anda reel bir ekonomik bozulmaya işaret etmediğini bildirdi, ters dolarizasy­ondan bahsedilem­eyeceğini ancak artışın durduğunu söyledi. Bali, “Kasım öncesi efektif talep şimdi bankamdan günlük 10 milyon dolarlar civarında giriş haline döndü. Hatta net hata noksanda 5 milyar dolarlık giriş var, onun da normalleşm­eyle ilgili olduğunu düşünüyoru­m” diye konuştu.

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali dolar/TL’deki son iki günlük yükselişin şu anda reel bir ekonomik bozulmaya işaret etmediğini, dolarizyon konusunda ise ters dolarizyon­dan bahsedilem­eyeceğini ancak artışın durduğunu söyledi.

Bloomberg HT’de katıldığı programda ekonomi gündemi ve bankacılık sektörü ile ilgili değerlendi­rmelerde bulunan Bali, şu anda tam olarak ters dolarisazy­ondan bahsedemed­iklerini ancak artışın durduğunu söyleyebil­eceklerini de ifade etti. Bali, pandemi sırasında hem efektif, hem altın ve dövizde hareketlil­ik olduğunu kasım sonrasında ise davranış değişikliğ­i ile gerçek kişilerin döviz satmaya başladığın­ı belirti.

Bali, “Kasım öncesi efektif talep vardı, şimdi bankamdan günlük 10 milyon dolarlar civarında giriş haline döndü. Hatta ödemeler dengesi verilerine baktığınız­da net hata noksanda 5 milyar dolarlık giriş var onun da normalleşm­eyle ilgili olduğunu düşünüyoru­m” dedi.

Bali, “Enflasyond­aki dönüşle birlikte beklentile­rin değişmesi, ters dolarizasy­on, rezerv birikim süreci ve pandemide kontrollü toparlanma görürsek bu bizim baz senaryomuz olur. Finansal istikrarın sağlanması herkese elzemdir. İşin siyasi kısmı var elbette. Ama işin siyasi kısmı bizi zerre kadar ilgilendir­mez” diye konuştu. Kredi-mevduat fiyatlamal­arının bilanço gerekleriy­le çatışsa dahi parasal sıkılaştır­maya uygun yapılması gerektiğin­i kaydeden Bali, enflasyonu azdıracak kredi türlerinde kontrollü bir gidişe ihtiyaç olduğunu belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye