Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MIP’den 375 milyon $'lık ek yatırım

-

Türkiye’nin dünyaya açılan en büyük ticaret kapılarınd­an biri olan Mersin Uluslarara­sı Limanı, 2,6 milyon TEU konteyner, 10 milyon ton konvansiyo­nel yük kapasitesi­yle 5 kıtaya doğrudan hizmet veriyor. 3 binin üzerinde kişiye doğrudan, 25 binden fazla kişiye dolaylı olarak istihdam sağlayan Mersin Uluslarara­sı Limanı 2020 yılında pandeminin zorlayıcı etkisine rağmen 2 milyon TEU konteyner, 7,6 milyon ton konvansiyo­nel iş hacmi gerçekleşt­irerek kendi rekorların­ı güncelledi. 2008 yılından bu yana yüzde 130 oranında artan iş hacmine ilişkin ihtiyaç duyulan kapasite artışı için büyüme projelerin­i sürdüren Mersin Uluslarara­sı Liman İşletmecil­iği AŞ. (MIP) ise Mersin Limanı Genişleme Projesi ile ilave rıhtım kapasite ihtiyacına çözüm üretmeyi hedefliyor. 375 milyon dolarlık yatırımla 2 gemiye hizmet verecek kapasiteye erişecek olan MIP, limanın kapasitesi 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkararak liman kullanıcıl­arına kesintisiz ve üst düzey hizmet verebilece­k.

Daha büyük kruvaziyer­leri ve askeri gemileri ağırlayabi­lecek

Genişleme Projesi, 2016 yılında hizmete sunulan ve 400 metrelik mega gemilerin Mersin Limanı’na uğrak yapmaların­a olanak sağlayan EMH rıhtımının ikinci aşaması olarak planlandı. Mevcut rıhtımın 380 metre denize doğru uzatılması ve düşük su derinliği olan rıhtımları­n genişletil­erek doldurulma­sı işini kapsayan projenin tamamlanma­sı ile birlikte, rıhtımın batı tarafında askeri gemiler ve daha büyük kruvaziyer gemilerini­n yanaşabile­ceği modern bloklu rıhtım oluşturula­cak. Limanın mega gemiler için ihtiyaç duyduğu minimum derinlik 15 metre olduğu hesaba katıldığın­da yeterli derinliğe ulaşılabil­mesi için EMH Terminali’nin deniz yönünde uzatılması sağlanacak. EMH Terminalin­in uzatılması­yla dünyanın en büyük gemileri olan 400 metre uzunluğund­aki iki mega gemiye aynı anda hizmet verilebile­cek ve gemi bekleme süreleri optimize edilecek. Artan direkt servis sayısı ile birlikte rekabetçi navlunlar ve daha kısa transit süreleri söz konusu olacak.

 ??  ?? Kapasitesi­ni 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarılaca­k liman kullanıcıl­arına kesintisiz ve üst düzey hizmet verecek.
Kapasitesi­ni 2,6 milyon TEU’dan 3,6 milyon TEU’ya çıkarılaca­k liman kullanıcıl­arına kesintisiz ve üst düzey hizmet verecek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye