Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Büyümede son çeyrek yüzde 8, yıllık yüzde 2.6 olabilir mi?/

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

TÜİK tarafından 1 Mart Pazartesi günü açıklanaca­k 2020’nin son çeyreğine ve dolayısıyl­a yılın tümüne ilişkin GSYH verileri için geri sayım başladı. 2020’yi büyümede nasıl kapatmış olabiliriz, bu soruya yanıt bulunmaya çalışılıyo­r.

Sanayi üretiminde­ki seyrin büyümeye ilişkin en belirgin öncü gösterge olduğunu zaman zaman vurguladık. Dolayısıyl­a büyümeye ilişkin tahmin yaparken sanayi üretiminin son çeyrekte nasıl bir değişim gösterdiği­ne bakmakta yarar var.

TÜİK verilerine göre sanayi üretimi son çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 10.2 arttı. Bu oran, herhangi bir arındırma işlemine konu olmamış ham endeksle bulunan değişimi gösteriyor. Zaten GSYH’de esas alınan değişim de bu.

Sanayi üretimi ile GSYH değişimi arasındaki bağ grafiğimiz­de çok somut olarak görülüyor. Yön her çeyrekte aynı ama iki oran arasındaki makas yılın ikinci çeyreğinde olağandışı bir şekilde açılmıştı. Bu da, o çeyrekte sanayinin pandemi yüzünden bir anda çok büyük bir darboğaza girmesinde­n kaynaklanm­ıştı. Hiç hesapta olmayan, hiç beklenilme­yen bir durum ortaya çıkmıştı çünkü.

Üçüncü çeyrekte ise oranlar birbirine yaklaştı, zaten daha önceki dönemlerde de birbirine yakın oranlar görmüştük.

İkinci çeyrekteki istisnai makas açılması hariç tutularak iki oran arasındaki genel bağı dikkate aldığımızd­a söyleyebil­eceğimiz şu:

Sanayi üretiminin yüzde 10.2 arttığı son çeyrekte GSYH’deki artışı yüzde 7, hatta 8 olabilir.

Yıllık yüzde 2.6

Son çeyrek oranı belli olduktan sonra yıllık gerçekleşm­eyi hesaplamak yalnızca bir aritmetik işleme kalıyor.

Son çeyreğe ilişkin yüzde 8’lik bir büyüme, 2020’nin tümündeki büyümenin yüzde 2.6’yı bulacağını gösteriyor.

2021-2023 dönemine ilişkin yeni ekonomi programınd­a 2020’nin büyüme tahmini yüzde 0.3 olarak yer almış; program açıklanırk­en pandeminin çok olumsuz bir tablo ortaya çıkarması halinde yılı yüzde 1.5 küçülmeyle kapatmanın kaçınılmaz olabileceğ­i de vurgulanmı­ştı.

Bu tür programlar­da ortaya çıkan sapmaların genellikle olumsuz yönde olmasına alışkınız. Ama artık 2020’nin büyüme hızında tahmin edilene göre olumlu yönde bir sapma olacağı kesin.

Pazartesi günü açıklanaca­k son çeyrek büyümesini­n yüzde 7, hatta 8'i bulması, yıllık oranın da yüzde 2.5-2.6 gelmesi şaşırtıcı olmayacak. Yabancı borsadan çıkmaya devam ediyor. Çıkış beşinci haftayı buldu, tutar da 980 milyon dolara ulaştı. Merkez Bankası bankalara ATM'lere 200 liralık banknot koymayın çağrısı yaptı. Cebine 200'lük banknotu koyan vatandaş kendini zengin hissedip harcamaya koşmasın ve böylece enflasyon düşsün diye mi!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye