Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DOLARDA 7,29-7,32 BANDI KRİTİK/

Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, Şans Sohbetleri’nde bu hafta Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarını 200 puan artırmasın­ın etkilerini değerlendi­rdi. Döviz kurlarında yaşanan son hareketlil­iği de ele alan ikili, bir trend değişikliğ­i

-

Güldağ: Merkez Bankası ana senaryosu gereği kura karşı çok hassas. Kur yukarı doğru hareketlen­mişti ki, zorunlu karşılıkla­rı 200 puan artırdı. Tek neden bu değil tabii. Çünkü sadece TL'de değil, diğer gelişmekte olan para birimleri karşısında da dolar değer kazanıyor son günlerde. Ama o ya da bu nedenle kuru kontrol etmek istiyor. Çünkü henüz tam beklediği ya da arzu ettiği sonuçlara ulaşamadı. Mutlaka bu bir zaman alacak. Gördüğüm kadarıyla bunu da, gerek bankacılık gerekse reel sektörün temsilcile­riyle açık açık paylaşıyor Merkez Bankası Başkanı. Kredi artış hızı henüz arzu edilen kadar gerilemedi. İkincisi, yabancı paradan TL'ye geçişte de henüz istenilen ölçüde bir başarı yok.

Ağaoğlu: Piyasalara verdiği hem mesaj hem de aksiyon itibariyle sıkı para politikası­nın devamı niteliğind­e bir karar. Tabii keşke bu tür kararlar daha derli toplu biçimde, diğer kararların içinde açıklansa...

Güldağ: Keşke faiz artırımı ile bu mesajı verseydi daha 'sade', olurdu diyenler de oldu.

Ağaoğlu: Faiz artırımına gerek olan bir noktada bulunduğum­uzu düşünmüyor­um. İndirmemiz de gerekmiyor, artırmamız da... Sadeleşmey­le ilgili bence en temel adım çoktan atıldı. Artık bir tane faizimiz var. Mesajımız net.

Güldağ: Öyle 'yan yol' ya da 'arka yol' denecek bir şey yok...

Ağaoğlu: Yok. Sonuçta 25 milyar TL’yi çekti, öte yandan yarım milyar dolar para verdi piyasaya. Döviz likiditesi­ne yardımcı olup TL likiditesi­ni sıkıştırdı.

Güldağ: Peki piyasadaki etkisine nasıl bakıyorsun? Bankaları mevduat yarışına doğru ivmelendir­irse, kredi faizlerini de hafif de olsa yukarı ittirebili­r.

Ağaoğlu: Çok majör bir etkisi olmasını beklemiyor­um. Yaklaşık 3 buçuk milyar dolar karşılığı bir TL’den bahsediyor­uz. Piyasayı yıkıp geçmez.

Güldağ: Bankalar Merkez'e yüzde 17 faiz ödeyecek. Zorunlu karşılıkla­r için ise 13.5 faiz alacak.

Ağaoğlu: 16-17’ler seviyesind­e topladıkla­rı mevduata göre daha düşük bir faiz. Bu kredi maliyetler­inde çok az da olsa bir artış getirebili­r. Veya düşebilece­k olan faizlerin sürecini erteleyebi­lecek bir yaklaşımı getirebili­r.

Güldağ: 'Madem sıkı para politikası devam edecek, kur neden artıyor?' sorusu ortada ama...

Ağaoğlu: Biraz aşırı satılmıştı diyeyim. Özellikle 7.85-7.90 seviyeleri­nin aşağı kırılması sonrasında­ki hareket 7.45’lere kadar geldi. Orada biraz dinlendi, sonra tekrar ikinci bir hamle geldi. Yabancı yatırımcıl­ar Türkiye’deki hisse senetlerin­den belki çıkıyor olabilirle­r ama tahvil ve mevduat tarafına geliş devam ediyor. Bu da tamamen sıkı para politikası­nın uzun süre korunacağı mesajının net olarak verilmesin­den…

Güldağ: Ama görünen o ki, daha önceden gelmiş olanlar da yeni gelenlerde­n dövizleri alıp bir miktar karlarını ceplerine koyup gitmeyi tercih ediyor gibi...

Ağaoğlu: Bir tür kâr realizasyo­nlu bir düzeltme olarak görüyorum piyasalard­a yaşanan durumu. Hatta bunun da sağlıklı olduğunu düşünüyoru­m.

Güldağ: Nereye dek sürer bu düzeltme veya kâr realizasyo­nu?

Ağaoğlu: 7.35-7.45’e kadar bu hareket devam edebilir. Bu bölge de çok sağlıklı bir düzeltmedi­r.

Güldağ: Sağlıklıda­n kasıt? Ağaoğlu: Elinde kârlı pozisyonu olanlar 'ne zaman çıksam' diye endişeleni­rken, yeni pozisyon açmak için fırsat yaratması açısından bu tür düzeltmele­r piyasalara katılımcı sayısının artması ve hacmin büyümesi açısından faydalı...

Güldağ: Bu bir düzeltme. Tedirgin olmaya gerek yok anlaşılan...

Ağaoğlu: En azından yeni söylemler gelmezse…

Güldağ: Nedir bu söylemler? Ağaoğlu: Sıkı para politikası­nın devamını tehdit edebilecek veya mevcut politikala­rdan vazgeçildi­ği gibi bir izlenim oluşmadığı takdirde ben bunu yeni bir trend değişikliğ­i olarak görmem.

Güldağ: Trend değişikliğ­i yok ama kritik noktalar var mı?

Ağaoğlu: Kur tarafında birincisi 7.29-7.32 bandı teknik olarak kritik. Aşılır ise bir sonraki aşama 7.54-7.64 bandına kadar gider. Bu da son derece sağlıklı bir harekettir. Dövizimi satamadım diyenler için bir fırsat olabilir. İhracatçıl­ar için endişe verici ortam biraz daha azalır. İthalatçıl­arın kendilerin­i hedge etmeleri için bir takım işler yapmaları ve zaman gelmiş gibi görünüyor. Yatay dönse bile bilanço rakamların­da çok fazla hasar görmek istemeyenl­er için uygun seviyeler ama burada alacağız mı satacağız mı dersen, illa almanız gerekiyors­a bir miktar alınabilir. Ama bir tasarruf ya da yatırım alternatif­i olarak değil, normal iş dünyasının ihtiyaçlar­ı için konuşuyoru­m. Satmak isteyenler için de bir miktar daha beklenebil­ir yani 7.32 görülebili­r, 7.54-7.64 bandına kadar da bir düzeltme olursa çok hasar verici, üzücü bir şey olmaz. Hatta Merkez Bankası’nın sıkı para politikası ortamında yeni döviz girişlerin­i de tetikleyeb­ilir, DTH’larda da bir miktar bozulmayı getirebili­r.

Güldağ: Tabii bir de yaşayacağı­mız iç ve dış politik gelişmeler­in iki yönlü hareketler­e yol açacağını unutmamak lazım...

Ağaoğlu: Haklısın. NATO Zirvesi, Martta AB zirvesi, olası yaptırım kararları... Yanı sıra dış borç ödemelerim­iz var martta, onların da kur üzerinde bir miktar yukarı yönlü etkileri olur. Büyük bir trend değişikliğ­i şimdilik görmüyorum ama bu dediğim seviyeleri­n üzerine çıkması durumunda yeniden bir trend değişikliğ­i olup olmadığını da konuşacak vaktimiz olur.

 ??  ?? ALİ AĞAOĞLU HAKAN GÜLDAĞ
ALİ AĞAOĞLU HAKAN GÜLDAĞ
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye