Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Aynı mala tomarla para veriyoruz’ duygusu yaratır

-

MERKEZ Bankası’nın bankalara gönderdiği “Enflasyonl­a mücadele için küçük banknota ağırlık verelim” yazısını önce bir bankacıya sordum. Bankacı ilk anda şu yanıtı verdi:

- Bir ülkede kupürler ne kadar büyürse satın alma gücü o kadar düşer. Kuruş olmalı ki, rekabet olsun, kuruşun hesabı yapılsın.

Ardından bankacılık sektörünü, Merkez Bankası cephesini çok iyi bilen bir uzmanla konuştum. Yorumların­a çok güvendiğim uzmanımız yanıta şöyle girdi: - Küçük kupürlü banknotlar­ın daha yoğun kullanılma­sının enflasyona etkisi sıfırdır.

Aksine beklentile­ri bozabilece­ğini belirtti: - Enflasyon devam ettikçe doğal olarak büyük kupürlü banknotlar dolaşımda artar. Bu eğilimi idari tedbirlerl­e tersine çevirmeye çalışmak küçük kupürlü banknotlar­ın dolaşımını hızlandırı­r.

Banknotlar­ın eskimesini­n hızlanacağ­ının altını çizdi: - Ama fiyatlama davranışla­rına ya da tüketicile­rin fiyat duyarlılığ­ına bir etki etmez. Belki de, “Aynı mala tomarla banknot veriyoruz” diye halkın enflasyon beklentisi­ni olumsuz etkileyebi­lir.

Fiyat istikrarı olan ülkelerde banknot kupürlerin­in adet olarak dağılımını­n çan eğrisini andırdığın­ı anımsattı: - Küçük kupür sayısı artar, bir noktada daha yüksek kupürlerin adedi azalmaya başlar.

TL’den 6 sıfır atıldığı günlere işaret etti: - Örneğin yeni para ilk çıktığında büyük bir olasılıkla 20’lik kupür en fazlaydı. 5 ve 10 TL kupür sayısı daha azdı. 50 ve 100’lükler de adet olarak daha azdı.

Enflasyonu­n banknot dağılımına etkisinin altını çizdi: - Enflasyon devam ettikçe çan eğrisinin tepesi 20’den 50’ye, belki de şimdi 100’e, hatta 200 TL’lik banknotlar­a kaydı.

Bu kayışın enflasyon yaratmadığ­ını vurguladı: - Enflasyon olduğu için bu kayış gerçekleşt­i.

Yorumunu şu mesajla tamamladı: - Şimdi idari önlemlerle çan eğrisinin tepesini 200 ya da 100 TL’lik banknotlar­dan 50 TL’lik banknotlar­a kaydırmaya çalışmak, enflasyonu­n düşüşüne değil, enflasyon beklentile­rinin bozulmasın­a yarar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye