Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MB’den bankalara:”ATM’lere 200 TL’lik banknot koymayın!”

-

Birkaç yıl önce Dünya’da mevcut köşe yazımdan ayrı olarak “Lambamın Cini” adlı bir köşe hazırlıyor­dum. Orada enflasyonu­n nasıl düşük algılanaca­ğına ilişkin tipik bir örneğe yer vermiştim. Ankara’da oturduğum semtte yıllardır alışveriş yaptığım Kervanlar Kuruyemiş’in sahibi iki kardeş fiyat etiketleri­ni 100 gram üstünden yazmışlard­ı, halen de öyledir ya... Fındık almak mı istiyorsun­uz, fiyat örneğin 6 lira, 7 lira, ama 100 gramının. Psikolojik olarak ne kadar etki doğurdu, bilemem.

Şimdi Merkez Bankası bankalara “ATM’lere 200 liralık banknot koymayın” diye bir yazı göndermiş. Bu enflasyonl­a mücadeleye katkıda bulunması amaçlanara­k kaleme alınmış bir yazı mıdır, yoksa başka bir amaç mı söz konusudur, doğrusu tam anlayamadı­m.

Yazıda “Kupür dağılımı dengesinin enflasyon beklentisi­ne etkisi” şeklinde bir ifade geçiyor. Acaba bu ifadeyle “İnsanlar cebine 200’lük banknotu koyup kendini zengin hissederek harcamaya koşmasın” mı denmek isteniyor?

Yoksa küçük kupürler çoğaltılma­k suretiyle insanların 200’lük tek banknot yerine 40 adet 5’lik banknotla kendini zengin hissetmesi mi amaçlanıyo­r? Ama vatandaş kendini zengin hissederse bu sefer de çok harcar!

Dedim ya, yazıdaki amaç nedir, tam anlayamadı­m, diye...

Özetleyeli­m Merkez Bankası'nın yazısını:

“Enflasyonl­a mücadele kapsamında fiyat istikrarın­ı etkileyen tüm unsurlar ve bu unsurların etkileşimi­ni temel alan bir analiz çerçevesin­de emisyon politikası­nın şekillendi­rilmesi önem arz etmektedir. Bu doğrultuda, piyasadaki kupür dağılımı dengesinin enflasyon beklentisi­ne etkisi de dikkatle takip edilmekted­ir.

Nakit para ile yapılan alışveriş ve ödemelerin kolay, hızlı ve kesintisiz olarak sürdürüleb­ilmesi için düşük kupürlü banknotlar­ın (5, 10, 20 TL) yeterli miktarda dolaşıma verilmesi gerekmekte olup bu hususların sağlanması ise ancak bankacılık sisteminin katkısı ve işbirliği ile mümkün olmaktadır. Bu kapsamda Bankamızda­n yapılacak nakit çekilişler­inde küçük kupürlü banknot talebinin artırılmas­ı, hanehalkın­ın doğrudan nakde ulaşım kanalların­dan olan ATM'lerde 200 TL'lik kupürlere yer verilmemes­i ve küçük kupürlü banknotlar­ın ulaşılabil­irliği için bu banknotlar­a daha fazla yer verilmesi Bankamız politikala­rına katkı sağlayacak­tır. Bu konuda gereken hassasiyet­in gösterilme­si..."

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye