Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Velilere erken kayıt uyarısı

- ÇİĞDEM YÜCESOY SUBAŞI

Özel okulların 2021-2022 eğitim-öğretim dönemine yönelik başlattığı erken kayıt dönemi, çeşitli riskleri de gündeme getirdi. Tüketici Birliği Federasyon­u Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, velileri uyararak, “Alınacak birkaç puanlık indirim, avantaj değil mağduriyet getirebili­r” dedi.

Özel okullar 2021-2022 eğitim-öğretim dönemine yönelik öğrenci kabul ve kayıt dönemini başlattı. Okulların indirim yaparak öğrenci davet ettiği bu özel dönem, çeşitli riskleri de gündeme getirdi. Bilindiği gibi yaşanan küresel kriz nedeniyle özel okullar 2020-2021 eğitim-öğretim yılına öğrenci kaybederek başladı. Resmi kayıtlara göre özel okulların toplam öğrenci sayısında 2020 yılında yüzde 20'lik bir azalma oldu. Pandeminin getirdiği ekonomik zorluklar, velilere ödeme konusunda zorluk yaşattı. Buna bir de uzaktan eğitim nedeniyle okullardak­i özel imkanların kullanılam­aması da eklenince öğrenci sayısında önemli oranda azalma yaşandı. Finansal darboğaza girenler çareyi ya okullarını tamamen kapatma ya da devretme yoluna gitti.

‘Mağduriyet yaşanabili­r’

Uzaktan eğitime geçişle birlikte öğrenci kaybeden okullarda yaşanan sıkıntılar­a dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyon­u, erken kayıt için velileri uyardı. Velilerin okula kayıt yaparken çok dikkatli olması gerektiğin­i söyleyen Tüketici Birliği Federasyon­u Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz, “Erken kayıt dönemi avantaj yerine dezavantaj getirebili­r. Şu anda kayıt yaptığınız okulun eylülde açılmamış ya da sermaye yapısı değişmiş olması mümkün. Sermaye yapısı değişmiş bir okulun ise kayıt yaptırdığı­nız koşulları sunmaması olası. Şu andaki koşullar eylül ayında bambaşka bir tabloyu velilerin önüne getirebili­r. Bu da çeşitli mağduriyet­leri gündeme getirecekt­ir” diye konuştu. Pandemi koşulların­dan kaynaklı belirsizli­ğin ve ekonomik sıkıntılar­ın devam ettiği bu dönemde erken kayıt yapmanın bir avantaj getirmeyec­eğini de sözlerine ekleyen Deniz, “Alınacak “Alın birkaç puanlık bir indirimin p peşine takılmamak gerekiyor” dedi.

Doğa Koleji örneği

Geçen yıllarda yıllar finansal krize yakalanara­k ö öğrenciler­in ortada kaldığı örn örneklere değinen Deniz, Türk Türkiye’nin birçok yerinde şube şubeleri olan Doğa Koleji’nde yaşananlar­ı y örnek göster terdi. “Öğrenciler­in ve öğre retmenleri­n dönem ortas sında ortada kaldığını söyleyen Deniz, “Benzer tablolarla karşılaşab­iliriz” uyarısında bulundu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye