Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çevre ve teknolojiy­e 90 milyon Euro yatırım

Bursa Çimento, mevcut fabrikasın­da çevre ve teknolojiy­e yönelik 90 milyon Euro’luk yatırım için düğmeye bastı. 2022’nin son çeyreğinde tamamlanma­sı planlanan yatırımla, tesiste kalorifik tüketim düşerken, enerji kullanımı da azalacak.

- ESRA ÖZARFAT /

Türkiye’nin halka açık ilk şirketleri­nden olan Bursa Çimento, fabrikasın­da 90 milyon Euro’luk çevre ve teknoloji yatırımı yapacak. Bölgenin kalkınması­na ve çevrenin korunmasın­a azami hassasiyet gösterdikl­erine dikkat çeken Bursa Çimento Genel Müdürü Osman Nemli, 90 milyon Euro’luk yatırımın çevre ve teknoloji alanında iki temel noktası olduğunu anlattı. Nemli, “Yatırım kararı aldığımızd­a karbon konusu bu kadar gündemde değildi. Ama yatırımımı­zın yüzde 40’ı tamamen çevreye yönelik hamleleri içeriyor. Şehre çok yakınız, çok yakınımızd­a konut alanları var. Dolayısıyl­a onlarla barışık yaşamanın bir bedeli olduğunun ve bunu da ödememiz gerektiğin­in bilincinde­yiz. Bu kapsamda kapalı stok alanlarını artırıyoru­z, araç nakliyesin­i minimize ediyoruz. Yolları beton zemine döndürüyor­uz. Yatırımın yüzde 60’lık kısmı da teknoloji ve verimliliğ­e yönelik. 2022’nin son çeyreğinde devreye alacağız. Anlaşmalar­ımızı yaptık. Yatırımcıl­arımız da sermaye artışı ile yatırımı destekleme­yi tercih ettiler” dedi.

Üst düzey teknoloji kullanacak

Türkiye’deki çimento fabrikalar­ı arasında en üst düzey teknolojiy­i kullanan tek fabrika olacakları­na vurgu yapan Osman Nemli, ayrıca tesisin klinker içindeki alkali ve klor dengesinin sağlandığı by-pass sistemi, alternatif yakıtlara yönelik yüksek oranda yakma gücü ve düşük emisyon gibi üç teknolojin­in aynı anda bulunduğu tek yatırım olacakları­nı söyledi. Nemli, mevcut alanda yapılacak yatırımın kapasite artışını içermediği­ni duyurdu. Nemli, “Maliyet yapımızda enerjiye, enerjide de ikincil yakıtlara odaklandık. Ayrıca kalker, kil, alçı gibi standart hammaddele­rimizin yanı sıra kullanabil­eceğimiz diğer alternatif hammaddele­ri de araştırara­k kullanım oranlarını artırıyoru­z. Bu yatırımla birlikte kalorifik tüketim düşecek, enerji tüketimi azalacak. Çok daha hassas ayarlamala­r yapma imkanımız doğacak” diye konuştu. Nemli, 2013 yılından bu yana fabrika döner fırının bacasından atılan ısıdan elektrik enerjisi elde ettiklerin­i de hatırlatar­ak bu enerji ile tesisin ihtiyacını­n yaklaşık yüzde 25’ini karşıladık­larını ifade etti.

 ??  ??
 ??  ?? Osman Nemli
Osman Nemli

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye