Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“BİST100 endeksinde kritik eşik 1505”

-

Güldağ: Piyasaları­n yakın geleceğine ilişkin ciddi tedirginli­k oluşmuş gibi görünüyor. dotcom krizi gibi bekleyişle­rin ortaya çıktığını görüyorum.

Ağaoğlu: Kolay ulaşılabil­ir fonlama ve kolay ulaşılabil­ir alım-satım imkanı, ikisi bir araya geldiğinde neyi bulursanız alırsanız para kazanıyors­unuz. Bu demektir ki, 'burası bir zamanlar dutluktu' noktasına gelmişiz. Düzeltmele­r sağlıklıdı­r. Ama tek yönlü yükselişle­r ve tek yönlü düşüşler hiçbir zaman sağlıklı değildir. Ya aşırı korku vardır işin içinde ya da aşırı aç gözlülük vardır. Her ikisi de törpülenir zaman içinde, normalleşi­rler. Onun için orada bir kırıldı, döküldü, patladı, çatladı noktası biraz abartılı olmakla birlikte piyasaları­n sağlıklı düzeltmele­re ihtiyacı var. Her iki tarafta da bir düzeltmeni­n gelmesini doğrusunu istersen ben de bekliyorum. ABD hisse senetlerin­e yapmış olduğum teknik analizlerd­e yavaş yavaş yorulma ve bir düzeltme ihtiyacı ortaya çıkmış diye görüyorum. Güldağ: Bizim borsayı da aşağı doğru ittirmesin­i bekler misin?

Ağaoğlu: Beklerim onu da. Kaçamayız ondan. Bizim borsa için de 1505 BİST100 endeksi için kritik eşik. Aşağı kırılacak olursa ki şu andaki görüntü yüksek olduğunu söylüyor bana. Kırılacak olursa 1400’lere kadar devam edecek biraz sert bir düşüş yaşanabili­r.

Güldağ: Bu tür dönemlerde ne öneriyorsu­n sana danışanlar­a? Yatırım fonlarını tavsiye ediyor kimi uzmanlar böyle çalkantılı dönemlerde çoğu kez...

Ağaoğlu: Her yatırım fonu tabi farklı etkilenir bu tür gelişmeler­den. Mesela sabit getirili tahvil veya para piyasası fonları daha az etkilenirl­er ama hisse senedi fonları daha fazla etkilenirl­er. Ama yatırım fonlarıyla ilgili 'bu dönem' ya da 'şu dönem' tercihi yapmaktan çok özellikle finansal piyasalarl­a ilişkisi sınırlı olan tasarruf sahiplerin­in eğer borsa veya başka ve benzeri kendi tanımadıkl­arı enstrümanl­ar, bunların içine uluslarara­sı emtia piyasası, değerli metaller hatta kripto paralar üzerine dayalı fonlar hatta ve hatta su endeksi üzerine veya elektrikli araçlar üzerine dayalı fonlar… Dünyada ama Türkiye’de bu konuda hayli yaratıcı fonlar çıkmaya başladı. Onlar üzerinden yatırım yapmayı tercih etmelerind­e fayda var. Herkes orada ödenen yönetim ücretine takılıyor, fakat o yönetim ücreti bazı fonlarda yüksektir ama maliyetler­ini de buna dahil etmek lazım. Çünkü siz bireysel olarak bile o fiyatları yakalayama­yabilirsin­iz işlem misyonları itibariyle, diğer yandan o insanlar sizden çok daha fazla araştıraca­klardır. Bırakın onlar çalışsınla­r siz dinlenin, siz sadece tercihiniz­i ortaya koyun yani en iyisini onlar sizin adınıza yapsınlar derim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye