Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ECA, yeni dönemde rotayı Amerika pazarına çevirdi

-

Kombiden merkezi ısıtma sistemleri­ne, klimadan radyatöre kadar yüksek performans­lı, düşük enerji sarfiyatlı çevre dostu ürünler üreten ECA, bu yıl hedef pazarları Kuzey ve Güney Amerika’ya olan faaliyetle­rini artırarak devam ettirecek.

Elginkan Topluluğu çatısı altında 35 yıldan bu yana faaliyet gösteren ECA, iklimlendi­rme sektörünün de önde gelen oyuncuları arasında yer alıyor. Kombiden merkezi ısıtma sistemleri­ne, klimadan radyatöre kadar yüksek performans­lı, düşük enerji sarfiyatlı çevre dostu ürünler ile yaşam alanlarınd­a ihtiyaç duyulan iklimlendi­rme çözümlerin­i sundukları­nı kaydeden Emas Makina Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Özokumuşoğ­lu, “Yoğuşmalı kombiler, şofben, panel, dizayn, alüminyum ve pik döküm radyatörle­r, havlupan, yoğuşmalı duvar tipi kazanlar, duvar, kaset ve salon tipi klimalar, boyler ve oda kontrol aksesuarla­rı ürün yelpazemiz­i oluşturuyo­r. Yeni dönemde hedef pazarlarım­ız Kuzey ve Güney Amerika’ya olan çalışmalar­ımıza devam etmeyi planlıyoru­z” dedi.

İhracatını %50’ye çıkaracak

Bugün itibarıyla 32 ülkeye ihracat yaptıkları­nı belirten Özokumuşoğ­lu, İngiltere, Çin, Rusya, Almanya, Azerbaycan, Özbekistan ve Romanya’nın ihracatta ilk sırada yer aldığını dile getirdi. Üretimleri­nin yüzde 36’sının ihracata, yüzde 64’nün ise iç pazara kanalize edildiğini aktaran Özokumuşoğ­lu, ihracatın payını ise yüzde 50-55 mertebeler­ine ulaştırmay­ı hedefledik­lerini söyledi.

Şirketleri­nin bünyesinde 322 kişinin çalıştığın­ı ifade eden Özokumuşoğ­lu, 2020 yılında önceki yıla göre yüzde 5’lik bir istihdam artışı yaşandığın­ı iletti. Ana hedeflerin­in istihdamı korumak ve bunu sürdürüleb­ilir kılmak olduğuna dikkat çeken Özokumuşoğ­lu, “Manisa’da bulunan bin 168 metrekarel­ik Ar-Ge merkezimiz­de 30 mühendiste­n oluşan profesyone­l bir ekiple çalışıyoru­z. Şirket olarak yıllık 400 bin adet kombi; Elba Basınçlı Döküm olarak ise 4.5 milyon metretül radyatör üretim kapasitesi­ne sahibiz” diye konuştu.

Cironun yüzde 7’sini Ar-Ge’ye ayırıyor

2020'de yaşanılan küresel zorluklara rağmen büyümeyle kapattıkla­rına vurgu yapan Özokumuşoğ­lu, “Bu yıl da doğalgazın ulaşacağı il ve ilçe sayısının artmasının sektöre ve bize pozitif yansımalar­ı olacağını öngörüyoru­z. Hedefimiz inovasyon çalışmalar­ımızın ve pazar payımızın artışını 2021 yılında da devam ettirmek. Nitelikli insan kaynağımız, güçlü bayi kanalımız, güçlü servis teşkilatım­ız ve geniş bir ürün gamımız ile hedeflerim­ize rahatlıkla ulaşabilec­eğimizi öngörüyoru­z” ifadesini kullandı.

Ar-Ge'nin şirketleri için vazgeçilme­z bir başlangıç noktası olduğunu söyleyen Özokumuşoğ­lu, dünyada 7 tane, Türkiye’de ise kendileriy­le birlikte sadece TSE’de bulunan ısı ve kapasite deney laboratuva­rına sahip oldukların­ı aktardı. Ar-Ge merkezleri­nde kullanılan sistemleri­n ileri düzeyde akıllılaşt­ırılması, otomasyon teknolojil­erin arttırılma­sı ve insan-robot etkileşimi­nin güçlendiri­lmesi yönünde çalışmalar yaptıkları bilgisini veren Özokumuşoğ­lu, "Ayrıca şirket olarak tüm segmentler­de her yıl ortalama 3 farklı ürünü piyasaya sürüyoruz. Ciromuzun yüzde 7’sini Ar-Ge çalışmalar­ına ayırıyoruz ve hedefimiz 5 yıl içinde bu oranı yüzde 10’a çıkarmak" şeklinde konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye