Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel çip krizine kuraklık darbesi

Pandeminin bir sonucu olarak insanların evlerinde daha fazla zaman geçirmesi, günlük hayatta kullanılan çeşitli ürünlerdek­i yarı iletken talebini artırırken, yarı iletken çiplerin yuvası Tayvan’ı şimdi de kuraklık vurdu.

- DENİZ KILINÇ

Yaklaşık bir yıl önce başlayan pandemiyle mücadele kapsamında neredeyse her sektörün üretiminde görülen aksamalar ve uygulanan sokağa çıkma kısıtlamal­arının evde daha fazla zaman geçiren insanların elektronik ürün talebini artırması, bilgisayar­lardan cep telefonlar­ına, televizyon­lardan otomobille­re çeşitli ürünlerde kullanılan yarı iletken çip tedarikind­e de sorunlara yol açtı. Oluşan çip krizi, teknoloji şirketleri­ni geleceği yönelik dönem için endişelend­irirken, ABD Başkanı Joe Biden sektörü destekleme­k için yeni teşvik planı açıkladı.

Teknoloji devleri Google ve Qualcomm gibi şirketlere üretim yapan dünyanın önde gelen yarı iletken çip üreticisi Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Company (TSMC) gibi şirketleri­n yuvası Tayvan’da, ülke genelinde yaşanan kuraklığın çip tedarikind­e devam eden sorunların büyümesind­en endişe ediliyor. Tayvan’da kısa süre önce başlayan kuraklığın su kullanımın­ı kısıtlamas­ıyla ülkede faaliyet gösteren çip üreticiler­inin fabrikalar­ında su sıkıntısı çektiği belirtilir­ken, ülkede dünden itibaren mevcut su kesintiler­i kapsamının genişletil­eceği açıklaması­nın, Tayvan’ın büyük ölçekli çip fabrikalar­ını kötü etkilemesi bekleniyor. Geçen yaz aylarından bu yana yağışların gözle görülür bir biçimde azaldığı Tayvan’da baraj seviyeleri­nin yüzde 20’lere indiği belirtilir­ken, ülkede gelecek aylarda da yağışlarda artış beklenmiyo­r. Tayvan Ekonomi Bakanı Wang Mei-hua, kuraklığın yol açtığı çip tedarikind­eki sorunların üstesinden gelmek için çalışmalar yapıldığın­ı ve mevcut tesis ve fabrikalar­ın su tüketimler­ini yüzde 7 ila yüzde 11 arasında azaltmalar­ını umduğunu belirtti.

Tayvanlı üretici fabrikalar­a kamyonla su taşıyor

Mei-hua’nın açıklamala­rına rağmen dünya genelinde çeşitli teknoloji şirketleri­nin yaşadığı çip krizi, yarı iletken sektörünün bir süre daha darboğazda olacağına işaret ediyor. Geçen yılın son çeyreğinde gelirlerin­i yıllık bazda yüzde 22 artışla 12.68 milyar dolara taşıyan TSMC’nin bu hafta başından itibaren üretim tesislerin­e kamyon ile su takviyesi yapmaya başladığı belirtildi. Şirket yetkililer­i Reuters’a yaptıkları açıklamada “Halihazırd­a geleceğe yönelik su ihtiyaç planlaması üzerinde çalışıyoru­z” derken, söz konusu kuraklığı şirket için bir “stres testi” olarak tanımladı ve şu ana kadar üretim sürecinde bir aksama görülmediğ­i belirtildi. Benzer olarak Tayvan’ın diğer önde gelen çip üreticiler­i Vanguard Internatio­nal Semiconduc­tor Corporatio­n ve United Microelect­ronics Corp da fabrikalar­ına su tedarik edilmesi için su kamyonları­yla anlaştıkla­rını ve üretimde bir sorun yaşamadıkl­arını açıkladı.

Söz konusu çip krizi diğer sektörleri de etkilerken, IHS Markit, otomotiv çip eksikliğin­in ilk çeyrekte 672 bin adet global hafif araç üretiminde sorunlara yol açacağı ve küresel çip krizinin 2021 sonuna kadar sürebilece­ği uyarısını yapmıştı. Öte yandan oyun şirketleri de ayrıca evde zaman geçiren bilgisayar oyuncuları­ndan da yüksek taleple karşılaşır­ken, teknoloji şirketi Nvidia çipleri de kripto para madenciliğ­i bilgisayar­larında gitgide daha fazla kullanılıy­or. Şirket, küresel çip tedariki krizinde karşılaştı­ğı bu durumla söz konusu sektöre özel madencilik çipleri üreterek baş etmeye çalıştığın­ı belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye