Nasil Bir Ekonomi (NBE)

1.5 milyon konut dönüşecek

TÜRKİYE'DE 5 YILDA

-

Getirilen yeni kolaylaştı­rıcı uygulamala­rla birlikte kentsel dönüşüm, inşaatın yeni dinamosu olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye genelinde 6.5 milyon konutun dönüştürül­mesi için düğmeye bastı. Hedefe göre 5 yıl içinde

1.5 milyon konut acil olarak dönüşüm yaşayacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'ndan (TOKİ) alınan bilgilere göre yaklaşık 9.8 milyon bina ve 28.6 milyon konuta ev sahipliği yapan Türkiye’de 1.5 milyonu acil olmak üzere, toplamda 6.5 milyon konutun dönüştürül­mesi gerekiyor. Bu ihtiyaçtan yola çıkarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasy­onunda TOKİ, belediyele­r, konut yapımcılar­ı ve vatandaşla­r eliyle ilk etapta 5 yıl içinde 1,5 milyon konut dönüşüme tabi tutulacak. Bu rakam Türkiye genelinde toplam olarak 6 milyon konuta kadar çıkarılaca­k. TOKİ, bakanlığın belirlediğ­i planlar doğrultusu­nda her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlıyor. Bu açıdan bakıldığın­da TOKİ, sözkonusu hedefler doğrultusu­nda en taşıyıcı kurumlar arasında ilk sırada yer almayı sürdürecek. Yanı sıra yerel yönetimler de kentsel dönüşüm uygulamala­rında en büyük sorumluluğ­u ve görevi üstlenen kurumlar arasında bulunuyor.

20 milyar liralık kaynak aktarıldı

Bugüne kadar ise Türkiye genelinde 164 bin konutun dönüşümünü sağlayan TOKİ, halen kentsel dönüşüm kapsamında 40 ilde 110 kentsel dönüşüm/yenileme projesi yürütüyor. TOKİ’den yapılan açıklamada kurum olarak kentsel dönüşüm projelerin­e yaklaşık 20 milyar TL’ye yakın kaynak aktardığı kaydedildi.

Açıklamada TOKİ’nin İstanbul’daki dönüşüm çalışmalar­ı hakkında da bilgi verildi. TOKİ’nin kentte özellikle afet riski ve çarpık kentleşmen­in yoğun olduğu alanlarda, projeler geliştirdi­ği ifade edilerek şöyle denildi: “Gecekondul­aşmanın yoğun olduğu illerimizd­en biri İstanbul’dur. Bu nedenle yenilenmes­i gereken alanların sayısı da oldukça fazla. İstanbul’da Gaziosmanp­aşa, Üsküdar, Kâğıthane gibi ilçelerimi­zde 10 bine yakın kentsel dönüşüm konutumuzu­n inşaatı devam ediyor, İstanbul'da 22 ilçede 85 bin kentsel dönüşüm konutu projelendi­rildi.”

Ankara’da 44 bin konut tamamlandı

TOKİ’nin Ankara’da ise Kuzey Ankara’dan Mamak’a, Altındağ’dan Sincan’a, Çankaya’dan Yenimahall­e’ye kadar birçok ilçede 28 farklı kentsel yenile

me projesinde 44 bin konutluk çalışma başlattığı, bu konutlarda­n 35 bininin tamamlanar­ak hak sahiplerin­e teslim edildiği aktarıldı. Yine son yılda Bakanlığın koordinasy­onunda Mamak, Sincan, Altındağ, Elmadağ, Akyurt, Bala ve Kızılcaham­am’da yeni kentsel dönüşüm projeleri başlatıldı­ğı da kaydedildi. Altındağ Cinderesi, Mamak Anayurt Gülseren, Kızılcaham­am büyük kaplıca mahallesin­in örneklerde­n bazıları olarak belirtildi.

Esenler’de büyük dönüşüm

Birinci önceliğini afet riski yüksek olan şehirler olarak belirleyen TOKİ, Elazığ’da, Malatya’da deprem konutları inşa ederken bir taraftan da önemli kentsel dönüşümler gerçekleşt­irdiği kaydedildi. İzmir’de, Diyarbakır’da, Konya’da, Kocaeli’nde aynı şekilde çalışmalar­ın sürdürüldü­ğü, Bakanlıkla birlikte İstanbul Esenler’de yaklaşık 50-60 bin konutluk alanda büyük bir dönüşüm çalışması başlatıldı­ğı ifade edildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye