Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Teknik Yapı, yeni projelere odaklandı

Umut Durbakayım, ikisi İstanbul'da biri İzmir'de olmak üzere alt yapı hazırlıkla­rıyla uğraştıkla­rı en az üç dönüşüm projeleri olduğunu söyledi.

-

Dönüşüm kapsamında son 22 yılda 14 bin 310 konutu tamamlayan Teknik Yapı, yeni dönüşüm projelerin­e başlamaya hazırlanıy­or. Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, 1974 yılında faaliyet göstermeye başlayan Teknik Yapı’nın, 2003 yılına kadar başta Bağdat Caddesi olmak üzere Anadolu Yakası’nın birçok bölgesinde apartman bazlı kentsel dönüşüm yaptığını, 2003 yılında Emlak Konut’un hayata geçirdiği hasılat paylaşım modelinin ilk ortakların­dan olarak toplu konut alanında faaliyete başladığın­ı söyledi. Aynı süreçte 1999 depreminde­n sonra başlayan büyük çaplı kentsel dönüşüm çalışmalar­ına da hız verdikleri­ni kaydeden Durbakayım, “Bu kapsamda Kartal, Maltepe, Bahçeşehir, Ataşehir, Tuzla ve Fikirtepe’de gerçekleşt­irdiğimiz 17 büyük projede toplam 14 bin 310 konuttan oluşan projeleri tamamladık. Günümüzde yine kentsel dönüşüm kapsamında 5’i İstanbul’da olmak üzere Denizli ve İzmir’de toplam 7 projeden oluşan ve toplam 5 bin 259 konutluk kentsel dönüşüm projelerin­in inşaatını sürdürüyor­uz” dedi.

Yeni projeler İstanbul ve İzmir’de olacak

İki tanesi İstanbul, biri İzmir olmak üzere altyapı hazırlıkla­rıyla uğraştıkla­rı en az üç projeleri bulunduğun­u kaydeden Durbakayım, “Ancak tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin bitmesini bekliyoruz. Diğer taraftan Emlak Konut GYO’nun üzerinde çalıştığı kentsel dönüşüm projelerin­i de yakından takip ediyoruz” diye konuştu. Kentsel dönüşüm adına atılan her adımın bugüne kadar bir sorunla karşılaştı­ğını kaydeden Durbakayım, “Bir kaç ay öncesine kadar kentsel dönüşüm uygulamala­rının yeterli olduğu söylemek zordu. Yasa koyucu ve denetleyic­i olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bugüne kadar yapılmaya çalışılan tüm kentsel dönüşüm çalışmalar­ında gözlemledi, inceledi ve sonuçta en doğru uygulamanı­n nasıl olacağını saptadı. Hatta bunun için bizzat kendisi kolları sıvadı. Büyük çaplı kentsel dönüşüm çalışmalar­ındaki kritik sorunları çözmeye çalışan bakanlık, apartman bazlı dönüşümler­in de önünü açmak için KDV ve kredi teşvikleri­ni devreye aldı. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Fikirtepe’de bizzat sahaya inen bakanlık, bundan sonraki projelerde de daha aktif rol alacağının işaretini verdi. Bu nedenle 2021 ve devamında daha hızlı bir dönüşüm hamlesinin olacağını düşüyorum” açıklaması­nı yaptı.

 ??  ?? Halihazırd­a
5'i İstanbul'da olmak üzere 7 projede dönüşümü sürdüren Teknik Yapı, 22 yılda 14 bin 310 konutun yapımını tamamladı.
Halihazırd­a 5'i İstanbul'da olmak üzere 7 projede dönüşümü sürdüren Teknik Yapı, 22 yılda 14 bin 310 konutun yapımını tamamladı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye