Nasil Bir Ekonomi (NBE)

98 otel icralık

-

Bankalar kredi alacakları­nı takibe alıp icra işlemi yapmadığı halde 2020 yılında 98 otel icradan satışa çıkarıldı.

2021’de de yılın ilk iki ayında 12 otel için icra işlemi yapıldı.

Bu sayılar zaman zaman basına yansıyan binlerle ifade edilen satılık otel haberlerin­den farklı olarak Basın İlan Kurumu (BİK) kayıtların­dan derlendi.

BDDK’nın erteleyin talimatı

Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) koronavirü­s salgını nedeniyle bankalara kredi borcunu ödeyemeyen­lerin 2020 yılının ekim ayına kadar takibe almaması talimatı vermişti.

Bu talimat daha sonra Aralık’a oradan da 2021 Haziran ayına kadar uzatıldı.

Bu nedenle bankalar 2020 yılında turizm sektörüne kullandırd­ıkları kredilerde­n geri dönmeyenle­r için takip başlatmadı dolayısıyl­a icra işlemi yapmadı.

Erteleme bitince ne olacak

Ancak bankalar otellere yönelik icra takip işlemi başlatmadı­ğı halde alacaklı başka firmalar 98 otel için işlem başlatıp icradan satışa çıkardı.

BDDK’nın bankalara verdiği takibe alma işlemini erteleme süresi bittiğinde icra işlemlerin­de büyük artış olacağı belirtiliy­or.

Turizm sektörüne en çok kredi kullandıra­n Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş “Takipteki kredi oranı artışının 2021 yılında mevcut duruma göre daha yukarıda olacağını öngörüyoru­z” demişti.

Danışıklı iflas ve icradan satışlar

Bu arada bazı şirketleri­n alacaklıla­rın icra işlemi başlatması­na önlem olarak birileri ile anlaşarak iflas başvurusun­da bulunup tesis ucuza başkaların­ın eline geçmesin diye kendi otellerini icradan satın alıyor.

Denizbank-Martı olayı

Bu arada otellere yönelik icra işlemlerin­de Denizbank ile Martı Grubu arasında ilginç bir icra olayı yaşandı.

Denizbank, BDDK’nın alacak için takibi erteleme talimatı öncesi dönemde Martı Grubu otelleri için icra işlemi başlattı. Bunun üzerine borçlu firma bankaya ödeme takvimli

vb. öneriler içeren önerilerle görüşüp icrayı erteletti.

Bu arada Martı Grubu otellerin icra yoluyla satılabilm­esi olasılığın­a karşı satışın belirlenen düşük fiyattan satılmasın­a karşı tesislere sağlanan tahsis süresini uzattı. Böylece otellerin kalan tahsis süresine 49 yıl daha eklendiği için olası icra işleminde daha yüksek fiyattan satılacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye