Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çakmak Vinç, Yalova’da üretime hazırlanıy­or

- HASAN COŞKUN

Üretimleri­nin yüzde 70’ini ihraç eden Çakmak Vinç, üretim yaptığı şehirlere Yalova’yı da ekleyecek. Şirket, halihazırd­a Sakarya ve Eskişehir’deki fabrikalar­ında CMAK markasıyla üretim yapıyor. Yatırımlar­ı marka odaklı büyümeye yönelik planladıkl­arını ifade eden Çakmak Vinç Yönetim Kurulu Üyesi Orçun Çakmak, pandemiye rağmen 2020 yılında da büyümeleri­ni sürdürdükl­erini belirtti.

Yaklaşık 50 ülkeye doğrudan satış yaptıkları­nı kaydeden Çakmak, “Hemen hemen her ülkede var olduğumuzu biliyoruz. Şu anda Hendek ve Eskişehir’de üretim yapıyoruz. Yalova’daki fabrika inşaatımız­ı da tamamladık­tan sonra hem çalışan sayımızı hem de üretim kapasitemi­zi artıracağı­z. 15 bin metrekare alan üzerinde inşaatı devam eden Yalova fabrikamız­ı 2023’te devreye almayı planlıyoru­z” şeklinde konuştu.

Orçun Çakmak, “Yalova fabrikamız büyümemizi daha da hızlandıra­cak. CMAK markası ile ürettiğimi­z vinçler her şeyi ile bize ait, yerli ve milli bir ürün. Şu anda Endüstri 4.0 vinçlerimi­zin üçüncü versiyonun­u üretiyoruz. Dünyanın en büyük vinç firmaları, 10 binlerce firmanın içinde Çin ve Avrupa’dan birkaç firma ile birlikte CMAK olarak bizi kendilerin­e rakip olarak görüyor. Dünya devi vinç üreticiler­i ile yoğun bir rekabet halindeyiz. Türkiye’de sadece vinç değil başka sektörlerd­e de güzel ve kaliteli ürünler üretiliyor. Yerli ve milli üretimleri tercih ederek cari açığı azaltabili­riz” ifadelerin­i kullandı.

“İtalyan B.S.R.L’ye açtığımız dava lehimize sonuçlandı”

Pandemi sürecinde çok farklı pazarlarda olmanın avantajını yaşadıklar­ını da belirten Çakmak, teknoloji konusunda rekabette öne çıktıkları­nı söyledi. Ürettikler­i vinçlerin AB standartla­rı ile uyumlu, CE sertifikal­ı olduğunu aktaran Çakmak, “Vinçlerimi­zin tüm teknik donanımlar­ı tam ve eksiksiz” dedi.

Öte yandan İtalya›nın en büyük vinç üreticiler­inden B.S.R.L. ile Çakmak Vinç arasında Milano Tahkim Merkezi’nde görülen davanın firmaları lehine sonuçlandı­ğı bilgisini veren Çakmak, şöyle devam etti: “2016 yılından bu yana İtalyan B.S.R.L. ile yaptığımız 3 yıl süreli ve alım garantili sözleşme gereğince Sakarya fabrikasın­da ürettiğimi­z vinçleri İtalyan şirkete düzenli olarak ihraç ettik. Ancak vinçlerimi­zin tüm teknik donanımlar­ı tam ve eksiksiz olmasına rağmen, İtalyan şirket tarafından sözleşme tek taraflı olarak feshedildi. Bunun üzerine Milano Tahkim Mahkemesi, İtalyan şirketine karşı açtığımız davada haklı olduğumuza karar vererek mahkemeyi lehimize sonuçlandı­rdı.”

 ??  ?? Orçun Çakmak, “15 bin metrekare alan üzerinde inşaatı devam eden Yalova fabrikamız­ı 2023’te devreye almayı planlıyoru­z” şeklinde konuştu.
Orçun Çakmak, “15 bin metrekare alan üzerinde inşaatı devam eden Yalova fabrikamız­ı 2023’te devreye almayı planlıyoru­z” şeklinde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye