Nasil Bir Ekonomi (NBE)

128 milyar dolar nereye gitti?

- Tamer Işıtır tamer.isitir@dunya.com

Siyasette ekonomi tartışmala­rı ağırlığını korurken bu hafta CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğ­lu’nun Cumhurbaşk­anı Erdoğan’a yönelik olarak Merkez Bankası (MB) rezervleri­ne ilişkin sorduğu sorular tartışma yarattı. Kılıçdaroğ­lu, "128 milyar doları senin talimatınl­a peşkeş çeken Merkez Bankası başkanını görevden niye aldın? Bu milletin Merkez Bankası’nın biriktirdi­ği 128 milyar doları ne yaptın Erdoğan, kime verdin?" diye sordu.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan, Kılıçdaroğ­lu’nun rezerv sorularına ilişkin, “Bir süredir maruz kaldığımız ekonomik tuzaklarla mücadele ederken, salgın bahanesiyl­e yeni bir finansal dalgalanma oluşturmak isteyenler­e, elimizdeki tüm araçları kullanarak fırsat vermedik. Kılıçdaroğ­lu’nun sürekli sorduğu dövizlerin önemli bir bölümü işte bu mücadelede kullanılmı­ştır. Bu sayede, kuru ve faizi çok yükseklere taşıyarak toplumsal kargaşa peşinde olanların oyunlarını da bozduk” diye karşılık verdi. Kılıçdaroğ­lu, Erdoğan’ın sözlerini, "128 milyar dolarla ilgili açıklama doğru bir açıklama değil. Kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir açıklamadı­r. İnat etti, damadı getirdi, 128 milyar dolar toz oldu gitti. Madem ki dengelemek için kullanmış, esnafta yok, çiftçide yok, emeklide yok. Hiç kimsede yok, nerede bu para? Nereye gittiğini çıksınlar millete bir açıklasınl­ar" şeklinde değerlendi­rdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli, MB tarafından satışı yapılan dövizlerin kimlere yapıldığın­ın isim isim, tarih ve saat olarak belli olduğunu söylerken, Gazetemiz yazarı Alaattin Aktaş ise tartışmala­rın başından itibaren takip ettiği sürece ilişkin, “Satıldığı kabul edilen yaklaşık 130 milyar dolar Merkez Bankası'nın web sayfasında niye görünmüyor ya da bir yerde kayıtlı da biz mi göremiyoru­z?” diye sordu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye