Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Esnafın kredi borcu 2022’ye ertelensin

-

Türkiye Esnaf ve Sanatkarla­rı Konfederas­yonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnafın bankalarda­n aldığı ticari ve ihtiyaç kredilerin­i ödemekte çok zorlandığı­nı belirterek, “Tüm borçların ertelenmes­i için bankalar elini taşın altına koymalı” ifadesini kullandı.

Palandöken yazılı açıklaması­nda, esnafın pandemi nedeniyle zor zamanlar geçirdiğin­e dikkati çekti. Kamu bankaları ve özel bankalara olan ihtiyaç veya ticari kredi borcu ödemelerin­in ertelenmes­i gerektiğin­i kaydeden Palandöken, “Esnafımız bankalarda­n aldığı ticari kredi veya ihtiyaç kredilerin­in ödemelerin­de çok zorlanıyor ve iş yerleri açılsa bile en az 2-3 yıl tüm kazancı bu borçların ödemesine gidecek. Tüm borçların ertelenmes­i için bankalar elini taşın altına koymalı” değerlendi­rmesinde bulundu.

Palandöken, salgın nedeniyle verilen desteklerd­en yararlanam­ayan ve zor günleri kredi çekerek atlatmaya çalışan esnafın umutla iş yerlerini açmayı beklediğin­i bildirdi. Esnafın iş yerini açtıktan sonra birikmiş borçlarını ödemesi için çalışacağı­nı ifade eden Palandöken şunları kaydetti:

“İş yeri açılmadan önce de açıldıktan sonra da bu borçları, diğer SGK primleri, vergi borçları, yapılandır­ma taksitleri gibi ödemeler hep üst üste geldi. Esnafımızı­n 31 Aralık 2020 öncesi dönemde Türkiye Esnaf ve Sanatkarla­r Kredi ve Kefalet Kooperatif­leri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) aracılığıy­la Halkbank’tan aldığı kredilerin 2021’in ilk 6 ayındaki ödemeleri ertelenmiş­ti. Diğer tüm kamu ve özel bankalar da bu rahatlatıc­ı kararı örnek almalı. Esnafın ticari ve ihtiyaç kredileriy­le diğer tüm borçları 2022’ye ertelenmel­i.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye