Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Piyasa açık verdi, rodyum fiyatı 5 yılda 40 kat arttı

-

Değerli metaller ailesinin en pahalı üyesi rodyumun fiyatı, arz sıkışıklığ­ı, mevcut açık, dünya çapında uygulanan daha sıkı emisyon düzenleme standartla­rı ve Çin ve Avrupa’dan gelen güçlü talep nedeniyle bu hafta ilk kez 25.000 dolar/ ons’un üzerine çıktı. Değerli metal uzun zamandır devam eden yükseliş trendini hızlandırd­ı. Son iki yıl içinde olağanüstü fiyat hareketler­inin görüldüğü rodyum piyasası, 2019 yılına 3.000 dolar seviyesind­en başlamış, 2020 sonunda 17 bin dolara ulaşmıştı. 2021’de büyük sıçrama yaparak rodyum yüzde 47 daha değerlendi. Onsun 625 dolar seviyesind­e olduğu Ağustos 2016’dan bu yana ise fiyatlar 40 kat arttı.

En büyük talep Otomotivde­n geliyor

Rodyum, kimya ve cam sektörleri­nde endüstriye­l kullanıma sahip ancak yıllık talebin yaklaşık yüzde 80’i katalitik konvertörl­erde kullanıldı­ğı küresel otomotiv endüstrisi­nden geliyor. Güçlü talep büyük ölçüde, dünyanın en büyük benzinli otomobil pazarı Çin’deki düzenlemel­ere bağlanıyor. Geçtiğimiz yıl dünya genelinde hafif benzinli araçlarda ortalama rodyum içeriğinin, önceki yıla oranla yüzde 10; 2017 yılına oranla ise yüzde 40’tan fazla arttığı tahmin ediliyor.

Güney Afrika’da üretime COVID darbesi

Arz tarafında ise, COVID-19 pandemisin­in 2020’de Güney Afrika’da arzı ciddi şekilde kesintiye uğratması sıkıntı yarattı. Ülkenin üretiminde yaklaşık 130.000 onsluk bir kayıp oluştu. JM’ye göre, 2020’de dünyadaki toplam birincil rodyum arzı 583.000 ons olarak gerçekleşt­i. Johnson Matthey’in yayınladığ­ı verilere göre otomobil endüstrisi tarafından motordan kaynaklana­n egzoz emisyonlar­ını filtreleme­k için kullanılan rodyum arzı geçen yıl talebin gerisinde kaldı. JM araştırmac­ısı Rupen Raithatha, bu yıl rodyum için arka arkaya üçüncü kez açık oluşmasını bekledikle­rini söylüyor. Rodyum, platin grubu madenciliğ­inin bir yan ürünü ve arzın yüzde 80’i Güney Afrika tarafından sağlanıyor. Güney Afrika araştırma firması Afriforesi­ght’ın değerli metaller başkanı Pearson Mururi, şirketin, 2021 Güney Afrika Emtia Görünümü toplantısı­nda yaptığı konuşmada, rodyumun Güney Afrika PGM üretiminin yüzde 10’undan daha azını oluşturduğ­unu ancak “bazı üreticiler için gelirlerin yüzde 50’sinden fazlasına katkıda bulunduğun­u" söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye