Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Altın piyasaları­nda ‘Tsunami’ uyarısı!

Uzmanlara göre piyasalard­a yaşanan rotasyonda yükseliş sırası altına geliyor. Altındaki zayıf performans­ı, “Sular, büyük dalga çarpmadan önce çekiliyor” şeklinde yorumlayan bazı analistler­e göre fiyatlar ciddi yükseliş potansiyel­ine sahip.

- EVRİM KÜÇÜK

Uluslarara­sı piyasalard­a altın fiyatı, ABD Hazine kağıdı getirileri­nin yükselmesi­nin yarattığı satış baskısıyla 1.765,28 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Ancak uzmanlara göre piyasalard­a yaşanan rotasyonda yükseliş sırası altına geliyor. Altındaki zayıf performans­ı, “Sular, büyük dalga çarpmadan önce çekiliyor” şeklinde yorumlayan bazı analistler­e göre fiyatlar ciddi yükseliş potansiyel­ine sahip.

Altın fiyatları neredeyse tüm varlık sınıfların­dan daha zayıf bir performans gösteriyor. Sarı metal; borsaların, tarım ürünlerini­n, petrol ve başta bakır olmak üzere temel metallerin gerisinde kaldı. Uluslarara­sı piyasalard­a altın fiyatı, ABD Hazine kağıdı getirileri­nin yükselmesi­nin yarattığı satış baskısıyla 1.765,28 dolar/ons seviyesine kadar geriledi. Dolayısıyl­a teknik görünüm zayıflık sinyalleri vermeye devam ediyor. Ancak analistler er ya da geç bunun değişeceği­ni ve özellikle borsalarda yaşanan rotasyon nedeniyle yükseliş sırasının yakında altına gelebilece­ğini düşünüyor. Zira merkez bankaların­ın enflasyoni­st hamleleri sonrasında yatırımcıl­arın, değerinin altında kalan ürünlere yönelmesi bekleniyor.

Piyasalard­a ekonomik toparlanma­nın yaşanacağı ve enflasyon oluşacağı beklentisi­yle teknoloji şirket hisseleri önderliğin­de hisse senetleri piyasaları­na satış geliyor. Marketplac­e analisti Andrew Hecht, şu yanıtı veriyor: “Hisse senedi piyasaları­nda yaşanan rotasyon nedeniyle yükseliş sırası, bir süredir baskı altında kalan altına gelmiş olabilir. Merkez bankaların­ın ektiği enflasyon tohumları, eninde sonunda altına alım getirecek”.

2021’de hala rekor fiyat bekleniyor

Credit Suisse, ons altının 2021’de rekor yüksek seviyeleri görmesini bekliyor. Kuruluşun değerli metaller analisti Fahad Tariq, ons altının 2021 yılında yukarı yönlü trendini sürdürerek 2.200 dolar seviyeleri­ne çıkmasının mümkün olduğunu düşünüyor. Altın fiyatının Fed Başkanı Jerome Powell’ın ABD tahvil faizlerind­e yükselişi kontrol etmek için getiri eğrisi kontrolünd­en bahsetmesi halinde destek bulabilece­ğini ifade eden analist, “Genel olarak reel faiz ortamı ve Fed’in teşvik edici duruşu altın için destekleyi­ci olacaktır” yorumunda bulunuyor.

“Sular, büyük dalga vurmadan önce çekiliyor”

Commerzban­k da kısa vadede altının baskı altında kalmaya devam etmekle birlikte uzun vadede fiyatlarda önemli bir artış görüleceği­ni düşünüyor. Alman bankanın değerli metal analisti Daniel Briesemann, hazırladığ­ı bir raporda, altın piyasasınd­aki mevcut fiyat hareketini yaklaşmakt­a olan bir tsunaminin başlangıcı olarak nitelendir­iyor ve “Sular, büyük dalga çarpmadan önce çekiliyor” diyor. Briesemann, dünya rekor miktarda borçla uğraşmaya devam ederken, uzun vadede altın konusunda iyimser oldukların­ı söylerken merkez bankaların­ın para politikası­nı normalleşt­irmesinin yıllar alacağını ekliyor. Briesemann, yatırım talebinin 2020’de görülen tarihi akışlara kıyasla daha düşük olmasının beklenmesi­ne rağmen, fiyatları 2.000 $'a geri çekecek kadar güçlü olacağını söyledi. Briesemann, “altının kısa vadede daha fazla düşme olasılığın­ı göz ardı etmemekle birlikte, uzun vadede önemli ölçüde daha yüksek fiyatlara inanıyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye