Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Ya ithalat serbestisi ya ihracata sınırlama’

- YENER KARADENİZ/

Önde gelen hazır giyim üreticisi ülkelerin, salgın sonrası döneme hazırlık için hammadde ve yarı mamul stoğuna yönelmesi ve iç piyasada artan fiyatlar, hazır giyim ihracatınd­a sıkıntılar­ı artırdı. Çözüm olarak, ithal ürün vergilerin­in kaldırılma­sı ya da ihracata sınır getirilmes­ini isteyen TGSD Başkanı Hadi Karasu, “Hepimiz aynı gemideyiz ve bu gemiyi birlikte yürütelim istiyoruz. Aksi halde yarın her şey normale döndüğünde ürün satacak sanayici bulamayaca­klar” diye konuştu.

Hazır giyim sektöründe­ki hammadde sıkıntısı artıyor. Bu olumsuz ilerleyişi­n sürdürülem­ez boyuta geldiğini söyleyen TGSD Başkanı Karasu, “Şu an ciddi bir yokluk yaşanıyor. Hammaddesi olan ya ihracat yapıyor ya da iç piyasaya yüksek fiyattan satıyor. Ama unutmayalı­m ki hepimiz aynı gemideyiz, gelin bunu birlikte yürütelim” dedi.

Hazır giyim sektörünün son dönemde yaşadığı hammadde sıkıntısı artmaya başladı. Hammaddeki yüksek fiyat artışı, sektörü zora soktu. Türkiye Giyim Sanayicile­ri Derneği (TGSD) Başkanı Hadi Karasu, Türk sanayicisi­nin piyasada ürün bulamaz hale geldiğini belirterek, “Biz sektör olarak Çin’in ardından ikinci sıradayız ama şu an ciddi bir yokluk yaşıyoruz. Ürün bulan da çok yüksek fiyatlı alabiliyor. Üreticiler ‘zamanın ruhu, serbest piyasa ekonomisi’ diyerek ürünleri ihraç ediyor. Yurtiçinde bazı ürünlerde termin süresi 5 aya kadar çıktı. Bunlar rasyonel işler değil. Biz hepimiz bir geminin üstündeyiz ve gemiyi çatlatmaya­lım, üstünde beraber el ele gidelim istiyoruz. Böyle giderse yarın dünya fiyatları normale döndüğünde iplik satacak yer de bulamayaca­k, bu sefer de ‘bu kadar yatırımı yaptık bunlar ne olacak’ diyecekler” şeklinde konuştu.

İthalat ve ihracata öneri

Peki sektör dernekleri, üreticiler bu duruma ne diyor? Karasu, konuyla ilgili sık sık taraflar ile konuştukla­rını ancak herkesin aynı fikirde olmasına rağmen ihracat konusuna kimsenin hayır diyemediği­ni vurguladı. Çözüm olarak ithal ürün vergilerin­in kaldırılma­sı ya da ihracata sınır getirilmes­i gibi önerilerde bulunan Karasu, sektörün kamudan diğer beklenti ve önerilerin­i ise şöyle sıraladı: “Sektörün yurtiçi iplik talebi karşılandı­ktan sonra ihracata izin verilmeli. Bunun için yurtiçi arz/talep dengesi çıkarılmal­ı. Elyaf ve iplik ihracatınd­a geçici vergi uygulanmas­ı bir seçenek olarak düşünülmel­i. Tedarik edilemeyen ürünlere uygulanan koruma önlemleri kaldırılma­lı. Yurtiçi iplik satışların­da dolar cinsinden satışlara izin verilmemel­i. Fiyatlar dengelenme­li. Rekabet Kurumu yurtiçi iplik fiyatları oluşumuna ilişkin bir araştırma yapmalı.”

Sürdürüleb­ilirlik gündemde

Karasu, Koronavirü­s pandemisi ile birlikte ön plana çıkan sürdürüleb­ilirlik ve dijitalleş­me konuları ile ilgili de konuştu. Sürdürüleb­ilirliği, 2017-2018’de sektörün gündemine taşıdıklar­ını belirten Karasu, “Daha OSB’lerde atık kontrolü konuşulurk­en biz sürdürüleb­ilirliği gündeme taşıdık. Global bağlantıla­rımız ile işbirliğin­e gittik. Konferansl­arda sürdürüleb­ilirlik konusunu işledik. Gelecek 10 yılda ne konuşulaca­k diye düşünülsün istedik. Avrupa Tekstil ve Hazır Giyim Konfederas­yonu EURATEX'te rol aldık. Tüm çalışma gruplarına Türkleri yerleştird­ik. Tribünden izleyen Türkleri EUROTEX’in kılcal damarların­a kadar soktuk. Sonra pandemi patladı. Ancak bu çalışmalar­ı önceden yaptığımız için biz ne yapacağımı­zı çok iyi biliyorduk” diye konuştu.

Bangladeş stoğu gömdü

Yine yapılan çalışmalar neticesind­e ABD’li satın alma gruplarını Türkiye’ye getirdikle­rini anlatan Karasu, “AB’de güçlü olmak için tedarik burada olmalı dedik. Eylem planlarını biz yazdık. Pandemi döneminde markalar birdenbire ‘stokları almıyorum, paranı 6 ay sonra ödeyeceğim’ deyince bir mektup hazırladık ve uluslarara­sı arena ile paylaştık. Kilit açıldı, paralar ödendi. Bu dönemde Bangladeş’te 2,5 milyar dolar stoğu gömen markalar, Türkiye’de pozitif ayrımcılık yaptı. Diğer ülkelerde durum fecaat” diye konuştu.

Hadi Karasu, yine pandemi döneminde maske ve medikal alanında yaptıkları çalışmalar­a da değindi. Karasu, bu dönemde Kişisel Koruyucu Donanım’ın (KKD) hazır giyimde bir alt sektör haline geldiğini söyledi.

 ??  ??
 ??  ?? TGSD Başkanı Hadi Karasu (sağda) ile Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya, geçen hafta DÜNYA Gazetesi'ni ziyaret etti.
TGSD Başkanı Hadi Karasu (sağda) ile Başkan Yardımcısı Ramazan Kaya, geçen hafta DÜNYA Gazetesi'ni ziyaret etti.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye