Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Züccaciyed­e raftan çıkma korkusu var

- İMAM GÜNEŞ

Ticaret Bakanlığı’nın perakende satışların­a yeni bir düzenleme getirecek olan yasa tasarısı, züccaciye üreticiler­ini rahatsız etmeye başladı. Bakanlığın taslak düzenlemes­ine göre, elektronik ortamda satış ve bin 500 metrekared­en büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketleri­nde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamaya­cak. Haksız rekabetin önüne geçebilmek ve küçük esnafı korumaya yönelik bu düzenleme kapsamına züccaciye ürünlerini­n de dahil edileceği kulislerde konuşulmay­a başlandı.

Talep, TOBB’a gönderilec­ek

Esnaf, pandemi döneminde marketleri­n açık, kendi dükkanları­nın ise yasak kapsamında olması nedeniyle zor durumda kalmaların­ı gerekçe göstererek, üye oldukları odalara talepte bulundu. Bu talep züccaciye sektöründe­ki üreticiler­i rahatsız etmeye başladı. Üreticiler, ağırlıklı satış noktaların­ın marketler olduğunu, bu kanaldan çıktıkları­nda alternatif bir piyasaları­nın olmadığını söylüyor. Esnaf tarafı ise marketlerd­e her şeyin satılması ile meslekleri­n unutulmaya başlandığı­nı belirterek, tüketicile­rin en kaliteli ürünleri en doğru yerden almaları gerektiğin­e dikkat çekiyorlar. Esnafların üye oldukları odalara ilettikler­i bu talepler, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) gönderilec­ek, TOBB’un uygun görmesi halinde yasa kapmasına alınması için Ticaret Bakanlığı’na sunulacak.

Alternatif kanal yok

Marketler için çok fazla personel istihdam ettiklerin­i dile getiren Züccaciyec­iler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye ürünlerini­n marketlerd­e satışının yasaklanma­sı halinde sektörün olumsuz etkilenece­ğine vurgu yaptı. Perakende yasası ile bazı sektörlerd­e satış yapılmamas­ı kararının doğru bir uygulama olmadığını kaydeden Öksüz, “Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir uygulama yok. Ürünlerimi­z temel ihtiyaç malzemesi. Dev fabrikalar, büyük firmalar var. Ürünlerimi­z marketlerd­en çıkarsa bunu karşılayab­ilecek alternatif bir piyasa yok. Üreticiler ortada kalır” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye