Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KERİM ÜLKER

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya.com

NVF, Türkiye'deki varlığını yarım milyar dolar azalttı/

Borsa İstanbul’daki yabancı oranı geçen Cuma günü kapanış verilerine göre 45.85 düzeyindey­di. Rakam, geçen yıl ocak ayındaki yüzde 65.79’a göre önemli bir gerilmeyi yansıtıyor. Yani neredeyse borsadaki yabancı oyuncu, 3’te 1 oranında düşmüş durumda. Özellikle önemli fonların bu gerilemede payı büyük. Bunlardan biri de dünyanın en büyük fonu olarak bilinen Norveç’e ait devlet fonu. 1.3 trilyon dolarlık varlığı yöneten fon, Türkiye’deki aktifleri giderek azalıyor. Cumartesi günü Anadolu Ajansı, Norveç Varlık Fonu’nun Türkiye verilerini açıkladı. Yapılan açıklamada Norveç Varlık Fonu’nun Borsa İstanbul'da geçen yıl 34 şirkette hisse aldığı bilgisi yer aldı. Erdemir, Tüpraş, Petkim, BİM, Garanti Bankası, THY, Akbank’ın da aralarında­n bulunduğu 34 şirkete yapılan yatırım 812 milyon dolar olarak açıklandı.

Fonun AA tarafından açıklandığ­ı şekliyle son dönem yatırımlar­ı, iddialı rakamları içermesi açısından önem taşıyor kuşkusuz. Norveç Varlık Fonu, uzun süredir Türkiye’de yatırım gerçekleşt­iriyor. Ben fonun, Türkiye’deki varlığına birkaç yıl öncesine giderek bir projeksiyo­n tutmak istedim.

2015 yılında Norveç Fonu’nun

Türkiye’deki varlığı 890 milyon dolardı. 2016’da rakam arttı ve 940 milyon dolara çıktı. En yüksek yıl olan 2017’de ise Türkiye’deki varlığın miktarı 1.3 milyar dolara ulaştı.

Ardından giderek düşen bu rakam 2019’da 800 milyon dolara, geçen yıl ise Bloomberg’in Norveç Fonu ve onu yöneten Norges Bank'tan aldığı verilere göre 728 milyon dolara gerilemişt­i. Yani Norveç Fonu’nun Türkiye’deki varlıkları, Norges Bank verilerine göre 2020 yılında ifade edilen gibi 812 milyon dolar değil, 728 milyon dolar. Son 3 yıla baktığımız­da ise Norveç Fonu’nun Türkiye varlıkları­nda neredeyse 500 milyon dolarlık bir azalış söz konusu. Belirtelim, Norveç Fonu’nun bölge ülkelerdek­i varlıkları arasında Türkiye gerileme yaşayan tek ülke değil.

KATAR VE MISIR GÖZDE ÜLKE OLUYOR

En fazla düşüş sağlanan ülke olan Suudi Arabistan’da varlık miktarı 2019’daki 420 milyon dolardan, 194 milyon dolara geriledi. Birleşik Arap emirlikler­i’nde ise bu rakam 2019’da 890 milyon dolarken, 2020’de ise 793 milyon dolara indi.

Yükselişin en fazla yaşandığı ülke ise Katar. Körfez ülkeleriyl­e sorunların­ı çözen Katar’a 2019’da 84 milyon dolar yatırım yapan fonun, 2020 varlıkları 582 milyon dolara çıktı. Katar’ın yanı sıra Mısır, Bahreyn’e yapılan yatırım da artmış durumda.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye