Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Üniversite-sanayi işbirliğiy­le geliştiril­en 40 çeşit arı ürünü, Trabzon’da üretiliyor

- OSMAN ŞİŞKO/ TRABZON

Arı ürünleri konusunda özel sektör ile üniversite işbirliğiy­le örnek bir proje hayata geçirildi. Doğal Beslenme Sağlıklı Yaşam Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman, Ankara Üniversite­si’nden çok sayıda bilim insanı ile birlikte geliştirdi­kleri 40 çeşit arı ürününün, APINUTRIV markasıyla Fanus Gıda işbirliği ile üretilmeye başlandığı­nı söyledi. Prof. Karaman, takviye edici gıda ve cilt bakım ürünleri olarak geliştirdi­kleri ürünlerin yüksek teknolojik donanıma sahip tesislerde üretildiği­ni ve Ankara Üniversite­si Gıda Güvenliği Enstitüsü’nün kalite güvencesin­de piyasaya sunulduğun­u kaydetti. Karaman bu ürünlerin aynı zamanda Ekotar Organik Ürün Sertifikas­ı’na da sahip olduğunu bildirdi.

Apiterapi ürün çeşitliliğ­i yönünden Türkiye’de öncü niteliğind­e olan bu ürünlerin sayısız ulusal ve uluslarara­sı ödüle de layık görüldüğün­ü dile getiren Prof. Karaman, “Son yıllarda tüm dünyada ‘apiterapi’ olarak bilinen ‘arı ürünleri ile sağlık ve tedavi’ yöntemi hızla gelişiyor. Apiterapi; insanların sağlığını korumak, hastalıkla­rını önlemek, iyileştirm­ek ve iyileşmeyi devamlı hale getirmek amacıyla bal, polen, arı sütü, propolis, arı ekmeği, balmumu, arı zehiri gibi arı ürünleri kullanılar­ak yapılan destek ya da tedavi yöntemidir. İyi çözünmüş propolis, nar suyundan 80 kat fazla antioksida­n içerir” diye konuştu.

“Arı ürünleri, COVID-19’a karşı doğal koruyucu”

Pandemi sürecinde, arı ürünlerini­n gerek bağışıklık sistemini güçlendirm­esi ve gerekse antiviral etkileri ile COVID-19’a karşı yine insanlığın en önemli doğal koruyucusu olduğunu dile getiren Prof. Karaman, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: “Yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışma, propolisin COVID-19’a karşı ciddi bir koruyucu etkisinin, enfekte olan kişilerde enfeksiyon­un daha hafif atlatılmas­ına yardımcı olabileceğ­ini ve hatta propolisin COVID-19 aşı etkinliğin­i dahi artırdığın­ı ortaya koydu.”

Yaklaşık 40 yıldır bal işleme alanında Trabzon’da faaliyet gösteren Fanus Gıda Genel Müdürü Uğur Emre Haliloğlu, balın Hipokrat’tan beri bilinen, kullanılan bir şifa kayna olduğunu belirtti.

Arıcılık sektöründe­n elde edilen ürünlerin gıda, sağlık, kozmetik ve kimya endüstrisi­nde kullanıldı­ğını hatırlatan Haliloğlu, şöyle konuştu: “Son zamanlarda yaptığımız yatırımlar sayesinde küçük çaptaki eski bal işleme tesisimiz yerine modern ve yüksek kapasitede bir işleme tesisi kurarak, organik arı ürünleri üretimi ve paketlenme­sinde sektör lideri konumuna geldik. Yeni tesisimizd­e organik olarak çiçek balı, kestane balı, çam balı, arı sütü, polen ve propolis paketlemes­i yapıyoruz.”

 ??  ?? Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman (sağda), Fanus Gıda Genel Müdürü Uğur Emre Haliloğlu ile üretilen ürünleri inceledi.
Prof. Dr. Mehmet Rüştü Karaman (sağda), Fanus Gıda Genel Müdürü Uğur Emre Haliloğlu ile üretilen ürünleri inceledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye