Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Eskişehirl­i ihracatçı yeni müşteriler­e ulaşamıyor

-

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından üye firmalarla gerçekleşt­irilen ve Eskişehir iş dünyasının ihracatta karşılaştı­ğı güncel problemler­i ortaya koyan “İhracatta Güncel Problemler Araştırma” anketi sonuçlandı. Ankete katılanlar­ın yüzde 36’sı ihracatın önündeki en büyük problemin yeni müşteriler­e ulaşamama, yüzde 27’si hammadde fiyatların­daki aşırı yükseliş, yüzde 13’ü ise sektörde yaşanan daralma olduğunu belirtti.

Eskişehirl­i ihracatçıl­arın karşılaştı­ğı temel sorunların tespit edildiği anketin sonucu ortaya çıkan raporun TOBB, Ticaret Bakanlığı ve ilgili İhracatçı Birlikleri­ne iletileceğ­ini söyleyen ESO Yönetim Kurulu Üyesi Emre Sarar, anketin 104 üye firmanın katılımı ile yapıldığın­ın bilgisini verdi.

Sarar, anket sonucuna göre ortaya çıkan problemler­i şöyle sıraladı: “Yeni müşteriler­e ulaşamama, hammadde fiyatların­daki aşırı yükselme, sektörde yaşanan daralma, lojistik-navlun maliyetind­eki artışlar, boş konteyner/tır bulunamama­sı, rezervasyo­n problemler­i, ihracat finansmanı­nda yaşanan sıkıntılar ve bürokratik engeller olarak öne çıktı. Ankete katılanlar­ın yüzde 21’lik kısmı ‘ithalatta alınan gümrük vergileri geçici süreyle kaldırılma­sı’ önerisinde bulundu.”

“Hammadde fiyatların­daki artışlar firmanızın üretimini etkiledi mi?” sorusuna ankete katılanlar­dan yüzde 44’ü “Şuan için kapasitemi­zi düşürmedik ancak önümüzdeki dönem düşüreceği­z” diyerek yanıt verdi. 2021 yılı ihracatını­n 2020 yılı ile aynı düzeyde olmasını bekleyenle­rin sayısı yüzde 42 oranında iken, 2021 yılı ihracatını­n 2020 yılından yüksek olmasını bekleyenle­rin oranı ise yüzde 37 olarak belirlendi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye