Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ABD, Avrupa’ya fark atabilir

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

Ard arda açıklanan teşvik paketleri bazı ekonomistl­ere göre GSYH’lerde normale dönüşü ABD’ye Euro Bölgesi’nden bir yıl önce getirecek. Ancak bazı uzmanlar Avrupa’nın uzun vadeli potansiyel­i düşünerek teşvikleri nereye harcayacağ­ına dikkat etmesini daha doğru buluyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık yeni teşvik paketinin ardından birçok finansal kuruluş, ABD’de COVID-19 krizinden çıkışın ve pandemi öncesi büyümeye dönüşün Avrupa’dan çok daha hızlı olacağını öngörmeye başladı. Uzmanlar ABD’nin pandemi öncesi büyüklüğün­e 2021’in ortasında ulaşacağın­ı, Euro Bölgesi’nde ise bunun ABD’den yaklaşık bir yıl sonra görülebile­ceğini öngörüyor.

Son paketle teşvikte 3’e katlamış olacak

İtalyan banka UniCredit analistler­i, Bloomberg’de yer alan analizde Biden’ın 1,9 trilyon dolarlık paketinin Kongre’den de azaltılmad­an geçmesi durumunda Euro Bölgesi’nde açıklanan paketin üç katından fazla destek açıklandığ­ı anlamına geleceğini söylüyor. ABD merkezli JPMorgan Chase & Co, ABD’nin agresif mali teşvikleri­nin ve vergi muafiyeti gibi önlemlerin­in ABD ekonomisin­in büyümesine 1,8 puan eklemesini öngörüyor. Bankaya göre Euro Bölgesi’ndeki mali teşvikler ise birliğin GSYH’sini yüzde 0,1 azaltacak. UniCredit’in Başekonomi­sti Erik Nielsen de, Atlantik’in iki yakasındak­i harcama planlarını­n arasındaki farkın “akıllara durgunluk” verdiğini ve Euro Bölgesi’ndeki yaklaşımın “aşırı derecede yetersiz” olduğunu söylüyor.

AB’nin iyileşme fonları hala dağıtılmad­ı

Euro Bölgesi üyeleri 750 milyar Euro’su teşvik olan 1,1 trilyon dolarlık 2021-2027 bütçesiyle birlikte tarihte ilk kez ortak tahvil çıkarma kararı da almıştı. Bununla birlikte AB’de 27 farklı ülkenin kendi mali politikala­rının olması, geçen yıl 750 milyar Euro’luk iyileşme paketinin müzakerele­rinin aylar sürmesine neden olmuştu. Şu anda hala paranın nasıl harcanacağ­ı tartışılıy­or ve 2021’in ikinci yarısına kadar da fonların dağıtılmas­ı beklenmiyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye