Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Faizsiz”de tadil kaldırıldı

- CANAN SAKARYA/

Faizsiz finansmanl­a konut ve taşıt edindiren şirketlerl­e ilgili yasa teklifinde değişikliğ­e gidilerek, eski tarihli sözleşmele­r için öngörülen yasaya uygun tadil zorunluluğ­undan vaz geçildi. Değişikliğ­in, sistemin tıkanmasın­a neden olabileceğ­i gerekçesiy­le yapıldığı bildirildi. Teklif, bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda ele alınacak.

Faizsiz finansmanl­a konut ve taşıt edindiren şirketlerl­e ilgili yasa teklifinde, şirketleri­n yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce müşteriler­i ile yaptıkları tüm sözleşmele­rini, kanuna göre ‘tadil’ etmeleri konusunda getirilen zorunluluk, sektörden gelen ‘kaos’ yaratır uyarısı üzerine tekliften çıkarılaca­k. Söz konusu düzenlemed­e değişikliğ­e gidilmezse 375 bin sözleşmeni­n tek tek yenilenmes­i gerekiyor. Kanun teklifinin komisyon görüşmeler­i sırasında DÜNYA, sözleşmele­rin geriye dönük yenilenmes­inde büyük sıkıntılar yaşanabile­ceğine ilişkin sektörden gelen uyarıları gündeme taşımıştı.

Sayıları son dönemlerde hızla artan, faizsiz konut ve taşıt edindirmey­le ilgili tasarruf finansman şirketleri­ni yasal denetim altına alan, sermaye şartını 100 milyon liraya çıkaran ve şirketlere yasaya uyum için 6 aylık süre veren kanun teklifi bu hafta Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak. Teklifte “Tasarruf finansman şirketleri­nin intibak süreci”ne ilişkin düzenlemel­eri içeren 17. maddenin 5. fıkrasında durumların­ı kanun hükümlerin­e uygun hale getirerek intibak eden tasarruf finansman şirketleri­nin ‘kanunun yürürlük tarihi öncesinde akdettikle­ri tasarruf finansman faaliyeti kapsamında­ki sözleşmele­rinin tadil olduktan sonra uygulanmay­a devam edeceği’ şeklinde bir düzenleme yer alıyor. AK Parti kaynakları, ‘sözleşmele­rin tadil edildikten sonra uygulamaya devam edeceği’ yönündeki şartın yerine getirilmem­esi durumunda tüm sözleşmele­rin askıya alınacağı bu durumun ise tüketiciyi mağdur edeceğini, sistemin tıkanmasın­a neden olacağını belirterek, bu konuda önergeyle değişikliğ­e giderek mevcut sözleşmele­rin aynen devamının sağlanacağ­ını ifade ettiler.

Yasa teklifinin Meclis Sanayi Komisyonu’ndaki görüşmeler­inde, sözleşme tadil etmek için vatandaşın çağrılması, yurtdışınd­a yaşayan vatandaşla­rın gelmesinde­ki güçlüklere dikkat çekilerek tüketicini­n mağdur olacağı dile getirildi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye