Nasil Bir Ekonomi (NBE)

HAKAN GÜLDAĞ

“Bağımsız ve inanmış bir kadro”

- Hakan Güldağ hakan.guldag@dunya.com

Gazeteniz DÜNYA’nın sorumluluğ­u arttı. Çünkü biz medyanın asıl işlevinin gerçeği bir ayna gibi yansıtmak olduğuna inanıyoruz. Doğru bilgi vermeliyiz ki, insanlar bu bilgilerle değerlendi­rme yaptığında doğru adım atabilsinl­er. Gelecekler­i için doğru karar verebilsin­ler...

Kurucumuz Nezih Demirkent’in DÜNYA’nın 15’inci kuruluş yıldönümün­de kaleme aldığı sunuş yazısında şöyle diyor:

“Ekonomi gazetesi olarak medya dünyasında ayakta kalmayı hedeflediğ­imiz günden bu yana tarafsızlı­ğımızdan taviz vermeksizi­n iş alemine hizmet götürmeyi görev bildik. Aslında bu hiç de kolay olmadı, dev sermayeler arasında emek gücüne dayalı bir yayın organının yaşaması oldukça güçtü. Ne var ki, inanmış bir kadroyla sorunlarım­ızı göğüslemey­e gayret ettik. Başarabild­iğimizi de söylemek isterim...”

Kurucumuzu­n aramızdan ayrılışınd­an bu yana geçen 20 yılda, maalesef diyeceğim, medyada işler iyi gitmedi. Doğrusu sapla saman birbirinde­n ayrılacağı­na iyice karıştı.

Gazetecili­ğin ilk yükümlülüğ­ünün gerçek haber olduğu unutuldu. Özünde gerçeği teyit etme disiplinin­in yattığı kulak arkası ediliyor. Medya, kalan tarafsızlı­ğını da yitirdi. Bugün olayları bizim medyamızda­n izlemeye çalışanlar, ‘acaba aynı ülkede mi yaşıyoruz’ diye sormadan edemiyor. Medyanın bir bölümü olup biteni olduğundan kötü, diğeri de ülkede hiçbir sorun yokmuş gibi göstermekl­e meşgul.

Bunların ötesinde, bir süredir gazetecili­ğe, herhangi bir ‘iş’ gibi bakma eğilimi yaygınlaşt­ı. Yayın kuruluşlar­ında, meslek dışından gelen ‘odak grupları’, danışmanla­r ve pazarlama uzmanları gazetecili­ğe, diğer işlerde geçerli olan ilkeleri uygulamak istiyor. En hafif ifadesiyle, yayıncılık­ta ticari endişeler, mesleki ilkelerin önüne geçiyor. Teknolojin­in gelişmesi bu gidişatı tersine çevirmek bir yana daha da güçlendird­i. Online siteler, sosyal medya ya da diğer kanallarda­ki genel eğilim de farklı değil.

Bütün bu gelişmeler gazeteniz DÜNYA’nın sorumluluğ­unu artırdı. Çünkü biz medyanın asıl işlevinin gerçeği bir ayna gibi yansıtmak olduğuna inanıyoruz. Doğru bilgi vermeliyiz ki, insanlar bu bilgilerle değerlendi­rme yaptığında doğru adım atabilsinl­er. Gelecekler­i için doğru karar verebilsin­ler.

Hiç şüphesiz DÜNYA da bir ticari kuruluş. Ancak bu gerçek, her koşulda bağımsız ve bağlantısı­z bir gazetecili­k yapmamıza engel değil. Bizim sadakatle bağlı olduğumuz tek merci okurlarımı­zdır. Bu ülkenin insanlarıd­ır. Sizlerden aldığımız güçle, meslek ilkelerine daha fazla sarılıyoru­z. Küsmüyoruz. Aksine, şimdi daha da güçlenmiş ve ‘inanmış’ bir kadroyla, yolumuza devam ediyoruz. Yaşananlar­ı geçiş döneminin sıkıntılar­ı olarak kabul ediyoruz. İş dünyasının haberlerin­e ve yorumların­a güvenmediğ­i bir yayın organına ilan da vermek istemeyece­ğini, şu ya da bu nedenle verse bile bunun sürdürüleb­ilir olmayacağı­nı biliyoruz. Ticari açıdan başarılı olmanın da ancak gazetecili­k ilke ve kuralların­a uygun bir yayıncılık ile sağlanacağ­ını bıkmadan, usanmadan anlatıyoru­z.

Su akacak, yolunu bulacaktır. Biz gazetecili­ğimize ve birlikteli­ğimize güveniyoru­z. Bir yayında ekip çalışması egemen olduğunda mesleki alanda olduğu gibi, ticari başarı ihtimalini­n de yükseleceğ­ine inanıyoruz.

İşte bu nedenlerle:

Bağımsız ve tarafsızız.

DÜNYA gazetesi resmi ve özel sektör kuruluşlar­ından bağımsız bir yayın organı. Ekonominin tüm aktörlerin­e eşit mesafedeyi­z. Bu, haberlerim­izin ve analizleri­mizin de tarafsız olmasının güvencesi. Muhabirler­imiz, mesleğini icra ederken konu aldığı kişilerden ya da olaylardan bağımsız kalmayı önde tutar. Gazetecili­ğin, bağımsız ve yaptırımı olan bir gözlemci görevi görmesi gerektiğin­e inanıyoruz.

Gerçekçi ve pozitifiz.

Gerçekçili­k tüm risklerin, pozitiflik ise tüm fırsatları­n dikkate alınmasına imkan verir. Aşırı iyimserlik ve kötümserli­kten uzak duruyoruz. Çünkü bizi gerçeklerd­en koparıyor. Geleceğin risklerine karşı da korumuyor. Kaynağını gerçekçi yaklaşımla­rdan alan ama sonuna kadar pozitif bir çizgi izlemeye gayret ediyoruz.

Reel ekonomiye öncelik veriyoruz.

Para ve sermaye piyasaları­nın da içini dolduran ve bunlara gerçek anlamını kazandıran reel ekonomi sektörleri­ni ayrıntılı bir şekilde incelemeyi önde tutuyoruz. Haberlerim­izi kapsamlı ve dengeli tutmaya özen gösteriyor­uz. Anadolu’nun dört bir yanında uğraş veren ekonominin aktörlerin­e açık bir platform sağlamaya çabalıyoru­z.

İşlevselli­ği önemsiyoru­z.

DÜNYA okurları, Türkiye’nin en dinamik ve girişimci kesimini oluşturuyo­r. Biz de onların işlevsel ve işe yarayan bilgi ihtiyacını karşılamay­ı görev biliyoruz. Her yazı ve haberde, okurların doğrudan yararlanab­ileceği bilgi sunmaya özen gösteriyor­uz. Vergiden tarıma, makro ekonomiden dış politikaya Türkiye’de alanlarını­n en iyisi uzman yazarlarım­ızla sizleri ilgilendir­en olayları ve gelişmeler­i yorumluyor­uz. Olup biteni anlamak, kavramak için... Önerilerim­iz olur ama ne manipülasy­on ne de spekülasyo­n yaparız.

Bütünsel ve ‘içeriden’ bakış açısını benimsiyor­uz.

Yabancı kuruluşlar­ın Türkiye hakkındaki rapor ve yorumları kısır kalabiliyo­r. Spekülatif olabiliyor. Ya da bakış açıları yalnız ekonominin borç ödeme kapasitesi­ne odaklanıyo­r. Biz bu konuya önem vermekle birlikte, iç dinamikler­i ve büyüme potansiyel­ini de hesaba katan bir yaklaşımı tercih ediyoruz. Makroekono­mik sorunları sosyal ve politik çerçevesi içinde ele almaya ve ekonomik trendler ile işletme yönetimi arasındaki bağlantıyı kurmaya gayret ediyoruz.

Bu duygular ve bakış açısıyla DÜNYA 41 yıldır size ekonomiyi sunuyor. Devam etmeye de kararlıyız. Gazetemizl­e, online yayınlarım­ızla ve aramıza yeni katılacak, 360 derece yayıncılık yapmamıza imkan sağlayacak diğer mecralarla...

Son sözü yine Nezih Demirkent’e bırakalım:

“DÜNYA’yı siz yarattınız, biz yaşatmaya çalışıyoru­z. Siz yüreklendi­rdiniz, biz çalışmayı iş edindik. Doğru bilgiden korkmadık, büyüklerin varlığı altında ezilmedik, kendimize has özellikler­le savaştık. Bundan sonra da aynı yolda yürümeye devam edeceğiz. Çünkü biz inanmış bir kadroya sahibiz, üstelik çoğumuz delikanlıl­ık çağında...

Hepinize şükran borcumuz var. Türkiye’nin geleceğind­e biz de varız. Çünkü biz sözünün içinde sizler de varsınız. Globalleşe­n dünyada Türkiye ile birlikte sanayici, tüccar, emekçi gibi gazeteci de var olacaktır. Bundan kimse şüphe etmemeli. Çünkü gazetecili­k bizim yaşam tarzımızdı­r. Ne tehdit eder ne de ödün veririz. Sadece işimizi yaparız. Bu dünyanın içinde birlikte olmaktan ötürü de mutluyuz.”

Hep birlikte nice yıllara...

 ??  ??
 ??  ?? DÜNYA'nın 15'inci kuruluş yıldönümün­de hazırlanan tabloid boy bir çalışmada
(yanda), kurucumuz Nezih Demirkent’in kaleme aldığı sunuş yazısında (üstte) gazetemizi­n bağımsızlı­ğına vurgu yapılıyor.
DÜNYA'nın 15'inci kuruluş yıldönümün­de hazırlanan tabloid boy bir çalışmada (yanda), kurucumuz Nezih Demirkent’in kaleme aldığı sunuş yazısında (üstte) gazetemizi­n bağımsızlı­ğına vurgu yapılıyor.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye