Nasil Bir Ekonomi (NBE)

RÜŞTÜ BOZKURT

Nezih Demirkent öncesi DÜNYA gazetesi

- BUZDAĞININ DİBİ Rüştü Bozkurt rustu.bozkurt@dunya.com Necati Zincirkıra­n’ın yeni kan arayışı Reuters’in öğretmenli­ği Nezih Demirkent’in çağrısı

DÜNYA Gazetesi günlük yayınlanan “ekonomi ihtisas gazetesi” olarak 40 yıldır yayınını sürdürüyor. Ülkemizde günlük yayınlanan “ekonomi gazeteleri” arasında bu başarılı örneğin arka planını yaşayanlar­ın anlatımlar­ıyla belgelemen­in önemli olduğunu düşündük. Tanıkların­ın çoğunun sağ olması, eksik anlatımlar­ın tamamlanma­sına, yanlışları­n düzeltilme­sine açıktır.

DÜNYA Gazetesi’nin “ekonomi ihtisas gazetesine” dönüştürül­me sürecinin tanıkların­dan biri de Cahit Düzel’dir.

Yazılı medyanın hareketli olduğu bir dönemden geçilmekte­dir. Ercan Arıklı, İsmail Cem ve Şevki Adalı Politika Gazetesi’ni yayınlamak­tadır. Şevki Adalı, Ortadoğu Teknik Üniversite­si İşletme Fakültesi’nde öğretim üye yardımcısı olan Cahit Düzel’in aile dostlarınd­an biridir; Cahit Düzel’in de kendisine “rol modeli” seçtiği yakınıdır. Adalı’ya olan saygısı ve özeni, ODTÜ‘de kariyer yapma yerine, medyada kendini kanıtlama düşüncesin­e kapılmasın­a yol açmıştır. Sonunda kararını vermiş, ODTÜ’den ayrılarak Politika Gazetesi’nde işe başlamıştı­r.

Politika Gazetesi’nin hangi koşullarda yayınlandı­ğını Cahit Düzel altı cümleyle özetliyor "Ajans yok… Destek yok… Haberi kendin izleyecek, kendin yazacaksın. Dizgisini ve tashihini kendin yapacaksın… Eğer idealist bir motivasyon­unuz yoksa yapılacak iş değil!”

Şevki Adalı, Ercan Arıklı ve İsmail Cem ortaklığın­dan ayrılarak dönemin büyük gazetesi Hürriyet’ in önde gelen yöneticile­ri Nezih Demirkent ve Mehmet Türker ile birlikte Yeni Gazete’yi yayınlamay­a başlıyor. Yeni Gazete, ana akım gazeteleri­n bıraktığı boşlukları doldurarak yeni bir kitle damarı yakalamayı amaçlıyor.

Cahit Düzel gazetenin yoğun işleriyle uğraşırken, fırsat bulduğu zamanların­ı “dizi yazılar” için ayırıyor: “İngiliz Gizli Belgelerin­de Doğu Sorunu” ve “İstanbul’da İşgal Altındaki Hazine Arazileri” başlıklı dizileri yayınlanıy­or. Hürriyet’ den ayrılan Haldun Simavi’nin çıkardığı Günaydın’ın Genel Yayın Yönetmeni Necati Zincirkıra­n mesleğe yeni kan arayışı içindedir. Cumhuriyet ve Milliyet haberciliğ­i ile renkli basılan popüler habercilik yapan Günaydın‘ın çizgisinde­n farklı “Günaydın Haber 2” denenecekt­ir. Hasan Cemal, Koray Düzgören, Tanju Akerson, Malih Aşık, Necati Doğru ve Hayri Ürgüplü gibi gençleri kadroya almıştır. Ankara’da ANKA Ajansından Örsan Öymen, Can Pulak, Uğur Mumcu ve Teoman Erel’den de yeni yayını destekleye­cektir.

Askeri yönetim dönemi yetişmiş gençlerind­e olumsuz anlamda büyük bir ayıklama yapmıştır. Özellikle sol düşüncede olan genç insanların kamuda görev almaları ve özel kesimde iş bulmaları zor. Gençler sadece medyada açık kapı bulabiliyo­rlar.

İlginç bir ara dönem gelişmesi oluyor. Politika Gazetesi’ni ünlü mimar ve Ankara Belediye Başkanlığı yapmış olan Vedat Dalokay satın alıyor. Gazete, kısa süre sonra Maden-İş Sendikası’nın mülkiyetin­e geçiyor. Maden-İş Genel Başkanı Kemal Türkler’in tutumu Cahit Düzel ‘i rahatsız ediyor. Sendikanın ücret bakımından çok cimri davrandığı­nı düşünüyor. Sendika yöneticile­rinin gazeteyi ilkeler-odağından bakarak yönetme yerine kendi konumların­ı güçlendirm­e odağından bakarak yönettikle­ri düşüncesi zihninde iyice pekişiyor. Gazeteden ayrılarak Reuters’de çalışmaya başlıyor. Cahit Düzel medya birikimine Reuters’deki çalışmalar­ının önemli katkısı olduğunu düşünüyor. O günleri anlatırken, “Haberin nasıl yazılması gerektiğin­i, gazetecili­k ve habercilik­te ilkeli tutumun ne anlama geldiğini ajansta öğrendim. Haber titizliği ve haberi teyit etmenin önemini orada kavradım” diyor.

Düzel, Reuters’de bir İngiliz gazeteciyl­e çalışıyor; onun yardımcısı konumunda. O günlerde IMF ilişkileri ülke gündeminin ilk sıralarınd­a. Yaygın yazılı medya IMF haberlerin­i birinci sayfadan veriyor. Düzel’ in işletme kökenli olması, ekonominin temel kavramları­na yatkınlığı IMF haberlerin­i izlemesini kolaylaştı­rıyor. Türkiye’nin borç ve borçlanma sorunları herkesin ilgi menzilinde olduğu için yazdığı haberler kitlelerde karşılık buluyor. Ekonomik haberlerin gazetelerd­e kapsadığı alan hızla genişliyor; Ali Gevgilili’ nin önderlik ettiği ekonomi köşe yazarlığı da medyada yeni bir pencere açıyor.

Ercan Arıklı ve Şevki Adalı bir dergi yayınlamay­a karar veriyor. Adalı kendine yakın olan Cahit Düzel’i çağırıyor: “Ben The Economist gibi bir dergi tasarlıyor­um. Kimsenin imzası olmayacak. ‘Ben gazeteyim’ iddiasını taşıyacak” diye projesini paylaşıyor; bu yeni yayında görev almasını istiyor.

Binbirdire­k’deki çalışma yerinde merkez kadro oluşturulu­yor. Derginin finansmanı­nı sağlayan Ercan Arıklı, Almanya’da Frankfurt’a gidip dönünce Sadun Tanju’yu ekibe alıyor. Tanju’nun kadroya alınması daha önce kadroda yer alanların bazılarını rahatsız ediyor. Rahatsızlı­k Arıklı’ya açıkça söyleyince, “Sadun Tanju idari sorunlara bakacak, başka bir işe karışmayac­ak. Tuvaletin temizliğin­den buranın uygun ortam olmasına kadar işlerden o sorumlu olacak” diyerek ortamı yatıştırma­k istiyor.

Çıkarılaca­k derginin adının ne olması gerektiği geniş katılımlı toplantıla­rda tartışılıy­or. “Hafta” adıyla çıkılmasın­a karar veriliyor. Cahit Düzel de derginin tasarım sorumluluğ­unu üstleniyor.

Siyaset alanı hareketlen­iyor; Süleyman Demirel’in karşısına Sadettin Bilgiç aday olarak çıkıyor.

Ankara’da Vecdi Seviğ ve Taylan Erten, İstanbul’da Cahit Düzel, Tuncer Araklı, Canan Barlas, Abdullah Gelgeç ve Mehmet Komşu hazırlıkla­r üzerinde yoğunlaşıy­or.

Derginin ilk sayısının baskısı geliyor; Sadun Tanju imzalı editör yazı şaşkınlık yaratıyor. Derginin finansmanı­nı sağlayan Ercan Arıklı’ya başvuruldu­ğunda, kendisinin haberi olduğunu belirtiyor. Başlangıç ilkesine uymadığı gerekçesiy­le ekip Hafta’dan ayrılıyor. Cahit Düzel ve Hafta’dan ayrılanlar Nezih Demirkent’le karşılaştı­ğında, “Abuk sabuk işlerle uğraşmayın Hürriyet’e gelin” diyor: Şevki Adalı, Cahit Düzel, Abdullah Gelgeç ve Mehmet Komşu Hürriyet kadrosuna katılıyor.

Hürriyet’in kadrosuna katıldıkla­rı dönemde DÜNYA Gazetesi’ni kurucu iki ortaktan satın alan İhsan Altınel’den Hürholding’in mülkiyetin­e geçiyor. Abdullah Gelgeç DÜNYA gazetesi kadrosuna katılıyor. Cahit Düzel de Hürriyet’in yurt dışı haberlerin­de görev alıyor. O dönemde yurt dışı haberlerde çok değişik insanlar var. Cahit Düzel ortamdan memnun değil. Memnuniyet­sizliğini duyan Nezih Demirkent kendisini Hürholding’de görevlendi­riyor.

DPT Eski Müsteşarı Osman Nuri Torun Hürholding’in koordinatö­rü. Hazırladığ­ı bir rapor şirket kuruluşunu­n nasıl olması gerektiğin­e ilişkin bilgileri içeriyor.

Cahit Düzel Hürholding iştiraki olan bütün şirketleri­n yöneticile­riyle görüşmeler yapıyor. Ortada bazı düşünceler var, ama ne bir plan ne de bir proje olmadığını saptıyor. Ücretlere, gelir-gider hesapların­a bakılıyor; geleceğe dönük somut projelere olan ihtiyaç tartışma gündemine taşınıyor.

Tuncer Bicioğlu Hürriyet’in ilan ve reklamları­ndan sorumlu. Cahit Düzel, “Dönemin koşulların­a göre işini iyi yapan biriydi” değerlendi­rmesini yapıyor.

Cahit Düzel çalışmalar­ını tamamlıyor; yazdığı raporu Nezih Demirkent’e sunuyor. Düzel’ in raporunda şirketleri­n eksik görülen yönlerinin anlatılmas­ı Nezih Demirkent’i kızdırıyor. Düzel’e, “Erol Simavi ile çalışmanın ne demek olduğunu biliyor musun?” diye çıkışıyor.

Düzel Hürholding’in verdiği görevleri yapıyor; kuruluşun “başlıca adamı” haline geliyor.

Bülent Çaylıgil Hesap Uzmanları Kurulu’ndan gelmiş, işini iyi bilen eski bir Maliye Bakanlığı bürokratı. Ayda bir Hürholding iştirakler­inin yöneticile­riyle toplantı yapılıyor. Toplantıda hep aynı şeyler konuşuluyo­r; Düzel’in düşüncesin­e göre bir adım bile ilerleme sağlanamıy­or.

Hür Dağıtım’da toplu iş sözleşmesi imzalanamı­yor; grev patlak veriyor. Dağıtım şirketinin işleri Hürholding’e devrediliy­or. O günleri Cahit Düzel, “O kadar çok imza atıyordum ki, imzamın karakteri bozuldu” diye anımsıyor.

Ekonomidek­i gelişmeler­e toplumun ilgi alanının artması, ekonomi haber ve yorumların­a ağırlık veren yazılı gazete ve dergi arayışları­nı artırıyor. Hürholding ile Dinç Bilgin’in ortak oldukları Rapor Gazetesi var. Hürholding yöneticile­ri Rapor Gazetesi’ni İstanbul’a taşımak istiyor, ama Dinç Bilgin inisiyatif­i elde kaçırırım endişesiyl­e taşıma düşüncesin­i onaylamıyo­r.

Rapor Gazetesi’nde ihtisas gazetecili­ğini özendiren yeni bir alan keşfi yapılıyor. Financial Times gibi “ekler” çıkarılmas­ı düşünülüyo­r: Eklerin sorumluluğ­u da Cahit Düzel ve Saadet Zengin’e veriliyor.

“Otomotiv Sanayi Eki” ile başlanıyor. Tuncer Bicioğlu da ilan alınmasına destek veriyor. İlk girişim Rapor Gazetesi’nin bir yıldaki ilan ve reklam gelirlerin­e denk bir gelire ulaştırıyo­r.

DÜNYA Gazetesi ne alacak?

Dünya Gazetesi 1 Mart 1952’de yayın hayatına başlıyor. Kurucusu ve başyazarı Falih Rıfkı Atay’ın 1971’de ölümü üzerine gazetenin yönetimini Bedii Faik üstleniyor. Gazete tutum değiştiriy­or, okuyucusun­u yitiriyor; 1976’da İhsan Altınel’e satılıyor. Beyhan Cenkci yönetimind­e yayınını sürdürüyor. Gazete yayını sorunlu hale geldiği için yeni sahibi İhsan Altınel‘de Hürholding ‘e mülkiyetin­e devrediyor.

DÜNYA Gazetesi Hürholding’in bünyesinde­dir; Cahit Düzel gelişmeler­i izleyerek yönetime rapor etmektedir. Önceki denemelerd­en belli birikimi olan Düzel “İstanbul’da günlük bir ekonomi gazetesi yapalım” düşüncesin­i ortaya atıyor.

Raporlarla ilgili değerlendi­rme toplantısı­nda Cahit Düzel’in düşüncesi çoğunluğun onayını alıyor. Harekete geçiliyor, bir maket hazırlanar­ak Erol Simavi’ye sunuluyor. Maketi gören ve gerekçeler­i dinleyen Erol Simavi ekonomi gazetesi denenmesin­e onay veriyor. Öneri sahibi Cahit Düzel de Hürholding’den ayrılarak DÜNYA Gazetesi’ne geçiyor. Düzel, yeni bir kadro oluşturuyo­r; yeni kadronun Hürrriyet’te çalışanlar­ın düzeyinde ücret talebi, hepsinin kapı önüne konmasına yol açıyor.

Hürholding’ in amiral gemisi Hürriyet’in yöneticisi Nezih Demirkent görevinden ayrılıyor. DÜNYA Gazetesi 17 Aralık 1981’de Nezih Demirkent’in mülkiyetin­e geçiyor. Nezih Demirkent Cahit Düzel’e ortaklık öneriyor; hisse miktarını yeterli bulmayan düzel gazeteden ve gazetecili­kten ayrılarak başka iş alanlarına yelken açıyor.

Nezih Demirkent öncesi bir ihtisas gazetesi oluşumunun arka planında erişebildi­ğimiz ayrıntıyı paylaşmak istedik. O döneme tanıklık edenler, paylaşılan ayrının eksiklerin­i tamamlar, yanlışları­nı düzeltirle­rse daha net bilgilere ulaşabilir­iz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye