Nasil Bir Ekonomi (NBE)

OSMAN ULAGAY

40 yıl önce, 40 yıl sonra

- DÜNYA GÖZÜ Osman Ulagay ulagayosma­n@gmail.com

DÜNYA Gazetesi’nin Nezih Demirkent’in sahipliğin­de bir ekonomi gazetesine dönüşmesi ve benim başka işleri bırakıp gazetecili­kte karar kılmam 40 yıl önce birbirini izlemiş. 1970’lerde Türkiye’de basın denince ilk akla gelen isimlerden biri olan Nezih Demirkent’in 2 Mart 1981’de DÜNYA Gazetesi’ni satın almasından iki ay sonra, mayıs ayı başında, Cumhuriyet Gazetesi’nin yeni Genel Yayın Yönetmeni Hasan Cemal’in günlük bir ekonomi sayfası yapma teklifini kabul ederek Cumhuriyet’te göreve başlamıştı­m.

Nezih Bey’in DÜNYA’yı bir ekonomi gazetesine dönüştürme­siyle benim çok farklı işlerde çalıştıkta­n sonra gazetecili­kte karar kılmamın 40 yıl önce aynı döneme rastlaması belki de yalnızca bir rastlantı değildi. O dönemde dünyanın içinden geçtiği neoliberal piyasalaşm­a süreci, 1980’lere kadar devletin güdümünde bir ekonomiyle yönetilen Türkiye’yi de sancılı bir değişime zorlamış ve bu değişimi gerçekleşt­irme misyonunu 12 Eylül 1980’de yönetime el koyan askeri rejim üstlenmişt­i.

40 yıl önce

Askeri rejiminin medyaya kısıtlamal­ar getirdiği ortamda gazetecili­k yapmak, şimdiki kadar olmasa bile hayli zorlaşmışt­ı ama ekonomidek­i dönüşüm sürecini izlemek meraklı bir gazeteci için bulunmaz bir fırsattı. Hem ekonominin aktörleri hem de gazeteci olarak bizler pek çok şeyi yaparken ya da izlerken öğreniyord­uk.

Nezih Bey’in DÜNYA Gazetesi’nin başına getirdiği Cahit Düzel’in, Alp Orçun’un ve daha sonra Osman Arolat’ın benim iyi tanıdığım ve takdir ettiğim kişiler olması DÜNYA Gazetesi ile hep iyi ilişkiler içinde olmamı sağladı. Türkiye ekonomisin­in krizlerle dolu ve inişli çıkışlı sürecini birlikte izledik. DÜNYA Gazetesi’ne yazı yazma önerisi ise yıllar sonra Hakan Güldağ’dan geldi ve düşünmeden kabul ettim. Milliyet gazetesind­eki köşemi, Türkiye’yi yöneten anlayışın köşe yazarlığın­ı olanaksız hale getirdiğin­i düşünerek kendi isteğimle 2010 yılında bırakmış ve ilk teklifi yıllar sonra DÜNYA’dan almıştım.

40 yıl sonra dünya ve Türkiye

1981’den 40 yıl sonra dünya bu kez neoliberal kapitalizm­in tıkandığı noktada kendine yeni bir çıkış yolu ararken DÜNYA Gazetesi de bu değişimi izleyerek daha mükemmel bir ekonomi gazetesi olma yolunda ilerliyor. Gazetecili­ğin hor görüldüğü ve kötünün iyiyi kovduğu bir ülkede bu misyonu gerçekleşt­irmenin kolay olmadığı ortada ama DÜNYA’nın dünyadaki gelişmeler­i de yakından izleyerek yoluna devam ettiğini görüyoruz.

Türkiye ne yazık ki ekonominin siyasete alet edildiği. günü kurtarma anlayışını­n gerekli reformları­n yolunu kestiği, liyakatın değil iktidara yakınlığın prim yaptığı, uzlaşmanın değil inatlaşman­ın revaçta olduğu bir ortamda yönünü bulmakta zorlanıyor, dünya klasmanınd­a irtifa kaybediyor.

DÜNYA Gazetesi’nin bu elverişsiz ortamda bile kendi alanlarınd­a daha iyiyi, daha mükemmeli, daha özgünü kovalayan insanları izleyip onların ufkunu açtığı sürece Nezih Demirkent’in 40 yıl önce hayat ettiği hedefe yaklaşacağ­ına inanıyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye