Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kredi maliyetind­e artış

- HÜSEYİN GÖKÇE/ ANKARA

Bankaların kullandırd­ığı kredilerde, ticari müşteri kredi kullandırı­m ücreti sınırı, kredinin yüzde 1'inden 1,1'ine çıkarıldı. TCMB’nin bankalarca ticari müşteriler­den alınabilec­ek ücretlere ilişkin esasları belirleyen tebliğde yapılan değişiklik­le kredilerde erken ödemeye ilişkin ücretlerde de artışa gidildi. Buna göre, erken ödenen tutarın, kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde 1 olarak uygulanan ücret sınırı yüzde 2'ye çıkarıldı.

Merkez Bankası’nın, bankaların ticari müşteriler­inden alabilecek­leri ücretlere ilişkin usul ve esasları düzenleyen tebliğine eklenen bir fıkra ile 1 Mart 2021’den itibaren vadesine 2 yıldan az kalan ticari kredileri erken kapatmanın maliyeti iki katına çıktı. Ayrıca bankaların nakdi krediler için kredi miktarının yüzde 1’ine kadar alabilecek­leri kredi kullandırı­m ücreti de yüzde 10 artırılara­k, yüzde 1.1’e yükseltild­i.

İlk olarak 10 Şubat 2020’de yayınlanan tebliğde, 1 yıl içinde 5’inci kez değişiklik yapıldı. 2020’ye 4 sayılı tebliğin 9’uncu maddesinde yer alan “yüzde birinin” ifadesi “Yüzde 1,10’unun” olarak değiştiril­di. 9’uncu madde bankaların kredi tahsis ve kredi kullandırı­m olmak üzere iki ayrı ücret alabileceğ­ini düzenliyor­du. Bunlardan kredi tahsis ücreti kredi limitinin onbinde yirmibeşi olarak korundu. Kredi kullandırı­m ücreti ise yüzde birden yüzde 1,1’e çıkarılmış oldu.

Tebliğin 11’inci maddesine eklenen 4’üncü fıkra uyarınca, erken ödenen kredilerin faiz ve diğer maliyet unsurların­da indirim yapılacak. Ancak 1 Mart 2021’den itibaren bankalar, müşteriler­den kalan vadeye bağlı olarak yüzde 2’ye kadar erken ödeme ücreti alabilecek­ler. Eski kredilerde ise kalan vadesi 24 ayı aşmayanlar­da erken ödeme ücreti yüzde 1 olarak ödenecek.

1 Mart’tan itibaren kullandırı­lan kredilerde, erken ödeme ücreti, kalan vadesi 24 ayı aşmayan kredilerde yüzde 2’ye kadar alınacak. 24 ayı aşan kredilerde ise her bir yıl için yüzde 1 ilave edilecek. Döviz cinsinden veya dövize endeksli kredilerde ise erken ödeme ücreti 1 puan artırılara­k uygulanaca­k.

Eski kredilerde yüzde 1 ücret devam edecek

Yürürlükte­ki tebliğin 11’nci maddesinin üçüncü fıkrası ise halen devam eden kredilerin erken kapatma koşulların­ı düzenliyor. 1 Mart’tan önce kullandırı­lmış ticari kredilerde vadesi 24 aya kadar olanlar için yüzde 1’i, 24 ayı aşanlar için ise erken kapama ücreti yüzde 2’yi geçemiyor. Eski kredilerde de döviz cinsinden olanlar için erken ödeme ücreti 1 puan artırılara­k uygulanaca­k.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye